Албания и незатихващият проблем с престъпните групировки

Трафикът на наркотици, прането на пари и престъпното влияние върху властта са ключовите предизвикателства пред Тирана

Високопоставени членове на предишните администрации на премиера Еди Рама са били замесени в сделки с наркотици.
Високопоставени членове на предишните администрации на премиера Еди Рама са били замесени в сделки с наркотици.
Високопоставени членове на предишните администрации на премиера Еди Рама са били замесени в сделки с наркотици.    ©  Reuters
Високопоставени членове на предишните администрации на премиера Еди Рама са били замесени в сделки с наркотици.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Полицията демонтира повече от 500 незаконни камери за наблюдение, които според прокуратурата са поставени от банди за наблюдение на граждани и правоприлагащите органи.
  • Обещанията на премиера Еди Рама за справяне с престъпността и сивата икономика не са изпълнени.
  • Албанските организирани престъпни групи търпят сериозно развитие през последните години.

Албания е една от най-малките страни на Балканския полуостров, като това се забелязва и от икономическите показатели на страната. Брутният вътрешен продукт на човек от населението според Световната банка възлиза на 6492 долара, докато в България е 12 221, а в Хърватия - 17 685 долара. Тази стойност би била значително по-висока, но Албания, по подобие на България през 90-те години на миналия век, не може да се справи с престъпните групировки.

Макар и това да не е нова информация, мащабът на проблема стана по-ясен миналия месец, когато местната полиция демонтира повече от 500 незаконни камери за наблюдение. Прокуратурата твърди, че те са поставени от банди за наблюдение на граждани и правоприлагащите органи. Разследването започва, след като взривно устройство избухва в близост до дома на полицай в северния албански град Шкодра. Бандите са използвали камерите с дистанционно управление, за да наблюдават съперници и движенията на полицията, за да изпреварят органите на реда, твърди доклад на Балканската мрежа за разследващи репортажи.

Албанските организирани престъпни групи (ОПГ) търпят сериозно развитие през последните години. В миналото те бяха известни с отглеждането на марихуана и трафик на леки наркотици, но в момента дейността им се е разширила до внасяне на кокаин и хероин директно от Латинска Америка и Азия. Тази незаконна икономика осигурява милиони евро, които се перат в Албания, а парите се влагат в луксозни недвижими имоти по средиземноморското крайбрежие.

"Светът на престъпността се издига до ново ниво", казва бившият министър на правосъдието Алдо Бумчи, член на опозиционната Демократическа партия. Той посочи крайбрежните имоти и луксозни жилищни кули в Тирана като дестинация за незаконни парични средства. "Дистрибуторските мрежи растат, както и прането на пари... кой може да си позволи тези апартаменти? Не и обикновените албанци", добавя той пред Financial Times.

Спасителят изпитва трудности

Подобна ситуация може да бъде разрешена единствено с кардинални мерки, предприети на държавно ниво. Популистките обещания за унищожаване на престъпността и сивата икономика дават резултат и в Албания, като по този начин на власт през 2013 г. идва бившият баскетболист и артист Еди Рама.

Миналата година правителството предизвика противоречиви коментари, като предложи данъчна амнистия за репатрирането на недекларирани доходи от чужбина до 2 млн. евро.

До момента обещанията на премиера не са спазени, като дори бивши негови назначения в момента са в затвора заради корупция и подпомагане на ОПГ. "Най-голямата вреда е върху международната репутация на страната. Премиерът някога беше звезда на международните медии", заяви пред Financial Times Лютфи Дервиши, независим политически анализатор и бивш изпълнителен директор на албанското поделение на Transparency International. Той каза, че Рама се е справил добре с множество кризи, включително пандемията от коронавирус, "но сега, като бумеранг, изведнъж той е в светлината на прожекторите заради негативни новини".

Скандалите наистина преследват Рама. Миналата година правителството предизвика противоречиви коментари, като предложи данъчна амнистия за репатрирането на недекларирани доходи от чужбина до 2 млн. евро. Според опозицията това би дало възможност на престъпниците с големи доходи да избегнат регулаторен контрол. Законът предстои да бъде одобрен от парламента, въпреки че предишните проектоварианти бяха критикувани от ЕС, където Албания се стреми да се присъедини.

Това последва други скандали. Дервиши каза, че индексът на Transparency International за възприятие на корупцията за Албания е спаднал "само надолу" от 2016 г. насам. "Тази година водя текуща бележка за големите скандали, свързани с корупцията. Досега съм записал над дузина", каза той.

Високопоставени членове на предишните администрации на Рама са били замесени в сделки с наркотици. Бившият вътрешен министър Саймир Тахири беше осъден на затвор за злоупотреба със служебно положение заради връзки с група за трафик на наркотици. Репутацията на Рама в чужбина също беше опетнена от контактите му с американски служител на правоохранителните органи, обвинен, че е помагал на албанския лидер да преследва политически съперници. Министерството на правосъдието на САЩ обвини бившия шеф на контраразузнаването на ФБР Чарлз Макгонигал през януари в нарушаване на санкциите на САЩ и участие в пране на пари, като работи за руския олигарх Олег Дерипаска.

Отделно обвинение се фокусира върху недекларираните контакти на Макгонигал с Рама, в което се твърди, че той е извършвал платени услуги за албанците. Макгонигал е обвинен, че е взел най-малко 225 хил. долара от офицер от албанското разузнаване и след това е предал информация от офиса на Рама на американските власти. Те от своя страна започнаха разследване срещу базиран в САЩ лобист, работещ за албанската опозиция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Темата е много любопитна и е събитие да се чете тук, макар и доста схематично.

    На Балканите Албания е американското пето асо в ръкава: контрапунктът на славянството, както се видя и при прекрояване на границите на СФРЮ и появата на Косово, така и при гражданската война в Македония.
    В БЮРМ албанците са вероятно около 40% от населението и нищо там не се случва без участието на някоя от албанските партии.
    Изострянето на отношенията Сърбия-Косово винаги се случват в резултат от неотстъпчивостта на Белград на натиск от Брюксел.
    Потенциалната Велика Албания (американският римейк на Велик Кюрдистан) е дамоклев меч за мира на Балканите и колко му е косъмът да се скъса...

    Станалият популярен напоследък МНС не намери вина в ред албански политици - Хашим Тачи и Со, обвинявани във военни пристъпления през тия две войни.

    Някой има изгода от това състояние. Не е трудно да се разбере кой...

    Нередност?
Нов коментар