🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръмп стана първият обвинен американски президент

Решението на голямото жури в Манхатън може да раздели САЩ

Около половината от американската общественост е силно заинтересована от това Тръмп да бъде заловен; другата половина смята, че той е жертва на прокурорите
Около половината от американската общественост е силно заинтересована от това Тръмп да бъде заловен; другата половина смята, че той е жертва на прокурорите
Около половината от американската общественост е силно заинтересована от това Тръмп да бъде заловен; другата половина смята, че той е жертва на прокурорите    ©  Reuters
Около половината от американската общественост е силно заинтересована от това Тръмп да бъде заловен; другата половина смята, че той е жертва на прокурорите    ©  Reuters
Темата накратко
  • Очаквано Тръмп обяви, че е "напълно невинен", и посочи, че няма да се откаже от президентската надпревара през 2024 г.
  • Рано е да се прецени как обвиненията ще повлияят на уникалната връзка на Тръмп с републиканските гласоподаватели.
  • Предишни опити да бъдат съдени политици за това, че са прекрачили границите между личните си финанси и финансирането на кампаниите им, са се проваляли.

След поредица от спекулации голямото жури в Манхатън повдигна обвинения срещу Доналд Тръмп - 45-ият президент на САЩ. Това е първият американски президент с повдигнати криминални обвинения и вероятно няма да е последното. Разследването е за тайно плащане на порнозвездата Сторми Даниълс. Все още не са известни конкретните обвинения, защото обвинителният акт не е публичен. CNN съобщи в четвъртък, че Тръмп е изправен пред повече от 30 обвинения, свързани с бизнес измами.

Ефектите върху Тръмп

За друг политик обвинението ще означава край на политическата кариера. В случая на Тръмп въпросът е доколко едно обвинение ще подейства като гориво за движението, което изглеждаше, че запада. В продължение на седмици Тръмп набираше средства за предстоящото му обвинение, което той предсказа в социалните медии на 18 март - един от най-точните му постове.

Очаквано Тръмп обяви, че е "напълно невинен", и посочи, че няма да се откаже от президентската надпревара през 2024 г. Той обвини районния прокурор Алвин Браг, който е демократ, че се опитва да навреди на шансовете му да спечели преизбирането срещу президента демократ Джо Байдън. "Това е политическо преследване и намеса в избори на най-високо ниво в историята", каза той в изявление.

Ако Тръмп е извършил престъпление, би било неправилно да се избягва неговото преследване само защото това би поставило под напрежение управляващите институции в САЩ. Други държави успешно преследват бивши президенти и премиери - например Силвио Берлускони в Италия и Никола Саркози във Франция.

Третирането на бившия президент като всеки друг гражданин обаче е и в двете посоки. Прокурори като окръжния прокурор на Манхатън имат право на преценка, когато решават кои дела да заведат. Те трябва да преценят сериозността на престъплението, вероятността за осъждане и обществения интерес от наказателното преследване. Последната част е най-спорната. Около половината от американската общественост е силно заинтересована от това Тръмп да бъде заловен; другата половина смята, че той е жертва на прокурорите. Тази половина едва ли ще приеме решението за продължаване на делото като доказателство, че правосъдието е безпристрастно, обяснява The Economist.

Какви са правните аргументи? Конкретните обвинения срещу Тръмп ще станат известни, след като му бъде повдигнато обвинение, но фактите са следните. През 2016 г. Даниълс предлага на медия да продаде историята си за сексуалната си връзка с Доналд Тръмп през 2006 г., докато той е женен. Тогава той е кандидат за президент, а екипът му се заема с потушаване на скандала. Адвокатът на Тръмп - Майкъл Коен, плаща на Даниълс 130 хил. долара, за да мълчи. Това не е престъпление, но когато Тръмп му възстановява парите, те са записани като "правни разходи", а фалшифицирането на счетоводни документи е наказателно престъпление в Ню Йорк.

Освен това прокурорите може да го обвинят в нарушаване на изборните закони, ако докажат, че мотивите на Тръмп са били избирателите да не научат за аферата. Това е още по-сериозно престъпление - прикриване на престъпление чрез фалшифициране на данни.

Аргументът на обвинението е, че плащането на 130 хил. долара на Стефани Клифърд (по-известна като Сторми Даниълс) е нарушило правилата за финансиране на кампаниите и счетоводните правила. Американските закони за финансиране на кампаниите са много по-разрешителни от тези в повечето други западни демокрации и прилагането им е рядко и спорадично. В този случай се очаква Тръмп да бъде обвинен за това, че на практика е направил дарение за собствената си кампания (което е законно), но не го е декларирал, което вероятно не е законно.

Случаят не изглежда безспорен, а и има малко прецеденти за успехи при подобно съдебно преследване. Предишни опити да бъдат съдени политици за това, че са прекрачили границите между личните си финанси и финансирането на кампаниите им, са се проваляли, припомня BBC.

За скептиците очевидното сравнение е случаят с Джон Едуардс. Бившият кандидат за президент на Демократическата партия беше арестуван през 2011 г., след като стана ясно, че е насочил близо 1 млн. долара от дарители на кампанията към любовница, бременна с детето му. Плащанията са били направени по време на кампанията на Едуардс през 2008 г. и позволиха на жената да се укрие.

След като отрече всякакво участие в плащанията, Едуардс в крайна сметка каза, че те не са били за политически цели, а за защита на умиращата му съпруга. Съдебните заседатели го оправдаха по едно обвинение и останаха без решение по други пет. Някои адвокати на защитата смятат, че Тръмп може да приведе подобен аргумент. Междувременно Коен, осъден престъпник с досие за лъжесвидетелстване, би бил, меко казано, проблемен свидетел.

Ще бъдат ли разделени гражданите в САЩ

Характерно за историческите моменти е, че те обикновено разделят обществото. Това изглежда неизбежно в този случай. Представители на двете партии бързо се насочиха към медиите, за да защитават очакваните позиции - че това е признак на работеща съдебна система, твърдят демократите, и че системата за пореден път е неработеща, обясняват републиканците.

Политическите анализатори спекулират относно това как обвиненията ще повлияят на уникалната връзка на Тръмп с републиканските гласоподаватели, докато историците се позовават на случилото се с Ричард Никсън в очакванията си за бъдещето на президента. Тръмп е кандидат държавен глава през 2024 г., като все още липсва яснота около бъдещето на кампанията му.

Уникална реакция дойде от Юсеф Салам, член на петорката от Сентръл парк, група млади чернокожи мъже, които погрешно бяха хвърлени в затвора за изнасилването на бяла жена през 1989 г. По онова време Тръмп се беше възползвал от обществения апетит за отмъщение, като публикува реклама във вестник на цяла страница, призоваваща за смъртно наказание. "Карма", каза Салаам, сега кандидат за общински съвет, в изявление.

Каквото и да се случи от тук нататък, обвинителният акт ще свърже завинаги Тръмп с прокурора Алвин Браг, човек, който в известен смисъл е перфектният му антипод: чернокож, 49-годишен възпитаник на Юридическия факултет в "Харвард", известен с уравновесен нрав и навик да избягва светлината на прожекторите. Още преди четвъртък Браг се превърна в недолюбвана сред консерваторите фигура. Откакто встъпи в длъжност преди малко повече от година, той настоя за намаляване на срока на присъдите и каза, че службата му вече няма да преследва много ненасилствени престъпления. Докато правеше това, той преследваше Тръмп за вече споменатия случай.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 7

    Доста политически фриволна е американската Темида!
    Байдън направи чудеса, вкл. и откровена злоупотреба с власт, за да прикрие батаците на сина си в Украйна, но тя натам не гледа, а се е вторачила в пикантериите на политическия враг.
    Политическите съдебни процеси, безпомощността на демократите в икономически, финансов и международен план - тандема Ф- КНР, работят ударно за Тръмп. Той чак такава героизация не заслужава, ама като му я поднасят на тепсия...

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 9
    • + 4

    До коментар [#1] от "masay":

    Руски робе, ти ли ще поучаваш американците на демокрация и правосъдие?!? Виж първо каква е вашата азиатска кочина, от която всички гледат да се спасят кой както може. Всички руснаци мечтаят да се спасят в Америка, никой американец (или друг човек в света) не иска да живее в руската империя на злото!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#1] от "masay":

    Естествено, че е калташки ход!
    Резултатите от предварителните избори при републиканците дават колосално предпочитание за Тръмп - 52%! Десантис има наполовина - 26%, а двамата, с които се опитват да заменят лидиращия републикански тандем Тръмп-Десантис - Пенс и Ники Хейли набират подкрепа едва 7% и 5%. Чейни 3%, а пък Помпео е съвсем в миманса с 1%.

    Демократите опитват с мръсни номера да устискат властта.
    Просто не ми се мисли като отговор след изборите догодина как ще влачат стареца по съдилища ...
    Не че няма защо...

    Нередност?
  • 4
    nnj31646874 avatar :-|
    nnj31646874
    • - 4
    • + 3

    Така е в тоталитарните държави - конкурентите за власт се отстрелват предизборно с изсмукани от пръстите обвинения, извадени от нафталина ...

    Нередност?
  • 5
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 3
    • + 4

    Начакото на края на хамериканската "демокрация".

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 2

    Няма лоша реклама ...

    Нередност?
  • 7
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 2

    Илън Мъск: Прокурорът ще направи Тръмп президент.

    Нередност?
  • 8
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 3

    Чета Капитал, защото интелектуалният продукт на забележителните му международници ме подтиква да мисля и съпоставям.

    Преследването на Тръмп от демократическия и част от републиканския истаблишмънт започна от мига на неговото абсолютно неочаквано от системата избиране през 2016 г.
    Реално болшинството гласове за него бяха истинско тържество на демокрацията.
    Веднага след това обаче демокрацията бе умъртвена с политически фатки, за да не се допусне повече пробив в системата и демокрацията бе заменена с дистанционно гласуване, гласуване по пощата и пр. изборджийски ножове в гърба ѝ.

    По-същественото е, че поетапно след избора на неудобния Тръмп, президентските му пълномощия бяха тотално орязани от Конгреса. Всъщност при избора на Байдън през 2020 президентските му пълномощия не му бяха върнати. Т.е. в президентската република САЩ управлява представителната демокрация, т.е. Конгресът...
    И Конгресът в момента преследва (съдебно) бялата врана на американската демокрация Д.Д.Тръмп.

    Аналогията между Тръмп и Кенеди се налага именно по този показател - конфликтът им с политическото статукво.
    Така някой/и в Америка грубо наказа J.F.K за кривването му от начертания му път на ядрена конфронтация със СССР.
    В Далас.
    През 1963 г.

    Тръмп винаги се е изказвал антивоенно. Особено сега, когато Америка на тържествуващото политическо статукво обедини стратегически двата смъртни врага на Америка - Русия и Китай.

    Нов Далас?
    2023 г?

    Нередност?
  • 9
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Хайде, хайде, чак път първият.
    Ня@КОИ помним Бил и Моника :)

    Нередност?
Нов коментар