🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия и Китай сключиха икономически споразумения въпреки критиките на Запада

Москва очаква бизнес сделките между двете страни да достигнат 200 млрд. долара тази година

Москва очаква търговията между двете страни тази година да достигне рекорд от поне 200 млрд. долара.
Москва очаква търговията между двете страни тази година да достигне рекорд от поне 200 млрд. долара.
Москва очаква търговията между двете страни тази година да достигне рекорд от поне 200 млрд. долара.    ©  Reuters
Москва очаква търговията между двете страни тази година да достигне рекорд от поне 200 млрд. долара.    ©  Reuters

Руският премиер Михаил Мишустин подписа редица споразумения с Китай по време на посещение в Пекин и определи двустранните връзки като безпрецедентно високи, въпреки критиките на Запада по отношение на отношенията им на фона на продължаващата война в Украйна. Мишустин, най-високопоставеният руски служител, който посещава Пекин, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г., проведе разговори с китайския президент Си Цзинпин и премиера Ли Цян.

Москва очаква търговията между двете страни тази година да достигне рекорд от поне 200 млрд. долара. "Вярвам, че тази година ще успеем да постигнем целите, поставени от лидерите на двете страни и да доведем общата търговия до 200 млрд. долара", каза Мишустин по време на реч на Китайско-руския бизнес форум в Шанхай във вторник, според Китайският държавен Global Times.

Предвижда се енергийните доставки на Русия за Китай да нараснат с 40% тази година, което би било върхово постижение. Двете страни обсъждат и доставки на технологично оборудване за Русия, съобщи агенция "Интерфакс". Русия изпревари Саудитска Арабия и стана най-големият доставчик на суров петрол за Китай от февруари насам, според повечето статистически данни от китайските митнически власти. Двете страни също така планират да изградят тръбопровода "Силата на Сибир 2", който значително би увеличил доставките на руски газ до Китай през Монголия. Проектът все още не е започнал, но Путин каза през март, че трите страни са завършили всички споразумения за завършване на газопровода и че Русия ще достави най-малко 98 млрд. куб. метра газ на Китай до 2030 г.

"Със санкциите срещу Русия, предоставящи нови възможности за Китай, едва ли е изненадващо, че Китай ще се радва да се ангажира активно, ако не и проактивно, с Русия икономически, стига каквито и отношения да изградят, да не предизвикат вторични санкции срещу Китай", казва пред Reuters Стив Цанг, директор на Училището по ориенталски и африкански изследвания (SOAS) в Китайски институт в Лондон.

Приятелството между Китай и Русия, което беше описано като такова "без граници", когато руският президент Владимир Путин и колегата му Си Цзинпин се срещнаха в Пекин преди руската инвазия, се задълбочи от началото на войната в Украйна. Русия разчита на Китай за икономическа и политическа подкрепа повече от всякога от началото на военните действия.

В сряда говорителят на китайското външно министерство Мао Нин разкритикува плановете на НАТО да открие офис за връзка в Япония. Си вижда Путин като съюзник срещу водения от САЩ глобален ред и предположи, че конфликтът в Украйна е бил провокиран поне отчасти от разширяването на блока. Преди това Китай предупреди, че западният алианс не трябва да разширява "пипалата си към Азиатско-тихоокеанския регион".

"Преминахме точката, в която Япония или САЩ ще правят неща заради критичния коментар на Китай", заяви Бен Бланд, директор на Азиатско-тихоокеанската програма в Chatham House пред The Guardian. Той добави, че и развиващите се страни от региона не биха се зарадвали на отварянето на офис на НАТО в Япония, защото това приличало много на времената на Студената война.

Ли Хуей, специалният представител на Китай по евразийските въпроси, посети Русия в петък. Миналата седмица той беше в Украйна, за да насърчи посредническите усилия на Пекин, които западните страни смятат за безполезни предвид близките отношения на Китай с Русия.

Този месец китайските митнически власти добавиха руския град Владивосток към своя списък с транзитни пристанища, като решението ще влезе в сила от 1 юни. Това ще бъде първият път, когато китайците имат достъп до Владивосток, откакто територията беше отстъпена от династията Цин преди 163 години.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 1

    Отношенията не само на РФ и КНР, но и на целия останал свят с тях - страните от Азия, Централна и Латинска Америка, Африка - говорят много ясно за преформатирането на света и за капсулирането на т.нар. Запад.

    И що за внушение е това, че светът трябва да стъпва единствено по гайдата на Запада, който в последно време само пали войни (Ирак, Сирия, Либия, Афганистан, Украина) и налага санкции на тия, дето желаят да се пуснат от неговото хоро?

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2

    Един нелишен от факти и логика анализ, който би помогнал на уважавания г-н Тодор Шишков да разшири светогледа си. С най-добри чувства:

    https://thecradle.co/article-view/25155/the-inside-story-of-russia-iran-india-connectivity

    Нередност?
Нов коментар