Ердоган ще управлява Турция трето десетилетие след победа на изборите

Страната се отдалечава от демокрацията, след като президентът спечели балотажа срещу Кемал Кълъчдароглу с 52% на 48%

Темата накратко
  • Засега очакванията са Ердоган да продължи да прилага сегашните неортодоксални и неустойчиви икономически политики.
  • Малката разлика на балотажа може да накара президента да бъде по-сговорчив с опозицията в парламента.
  • В дните преди втория тур Кълъчдароглу водеше по-твърда кампания, за да спечели националистите, но това не доведе до желания успех.

Реджеп Тайип Ердоган обяви победа на президентските избори в Турция. Резултатите показват, че ветеранът в политиката е победил с малка преднина съперника си Кемал Кълъчдароглу - Ердоган е получил около 52% от гласовете срещу 48% за съперника. Въпреки че действащият президент беше фаворит за балотажа, шансовете му бяха подсилени допълнително от подкрепата на националиста Синан Оган, който се класира трети на първия тур в президентската надпревара.

Победата дава началото на третото десетилетие от управлението на Ердоган в условията на сериозна опозиция и напрегнат политически и икономически климат. Турската лирата достигна рекордно ниско ниво в петък, а доларовите облигации на страната бяха силно засегнати през последните две седмици и разходите за застраховане срещу неплатежоспособност се повишиха.

Инвеститори и икономисти твърдят, че са особено обезпокоени от голямото намаляване на валутните резерви на Турция, което се ускори преди първия тур на изборите на 14 май.

Опозицията предупреди, че още един петгодишен мандат за Ердоган ще изпрати страната необратимо по пътя на постоянното намаляване на демокрацията и правата на човека.

Най-тежките избори за Ердоган

По подобие на Путин Ердоган отстрани с помощта на съда единствения си реален противник - действащият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу. Невъзможността на Имамоглу да се кандидатира доведе до компромисния избор на Кемал Калъчдароглу за кандидат на обединената опозиция.

След това Ердоган се представи по-добре от очакваното на първия тур в районите, засегнати от опустошителните земетресения през февруари, които отнеха живота на повече от 50 хил. души в страната, макар че правителството беше критикувано за бавната си реакция на бедствието. В крайна сметка човекът, който ръководи Турция повече от две десетилетия, спечели най-тежките си избори. Позицията на президента беше несигурна в светлината на задълбочаващата се икономическа криза в Турция, растящата инфлация и девалвацията на валутата, както и на позитивната енергия, с която протичаше кампанията на опозицията, особено сред младите хора.

В дните преди втория тур Кълъчдароглу водеше по-твърда кампания, като изостри реториката си по разделящия въпрос за сирийските и други бежанци и обеща да ги върне обратно, за да спечели гласовете на националистите. Това обаче не беше достатъчно, за да бъде победен дългогодишният лидер на Турция, който е президент от 2014 г., а от 2003 г. беше премиер. Изборите през 2023 г. придобиха допълнително значение, тъй като през тази година се отбелязва стогодишнината от създаването на Република Турция. Основателят на страната Мустафа Кемал Ататюрк създава и Републиканската народна партия, която управлява в рамките на предимно еднопартийна система в продължение на 27 години.

Това беше едва третият случай, в който Турция гласува пряко за президент. И двата предишни избора завършиха с категорична победа на Ердоган на първия тур.

В речта си в истанбулския квартал Ускудар Ердоган заяви, че Турция е единственият победител на изборите. С тази победа се отвори вратата на "века на Турция", каза той. Президентът също така заяви, че основната опозиционна Републиканска народна партия ще потърси отговорност от Кълъчдароглу за лошия си резултат, като добави, че броят на местата й в парламента е намалял в сравнение с предишните избори.

Ердоган ще започне да управлява трето десетилетие, като се очаква да следва все по-авторитарния си подход, съпроводен с неортодоксални икономически политики и противоречива външна политика.

Турция е част от НАТО, но Ердоган се стреми към близки връзки и с Китай и Русия. Той разглежда Турция като "остров на мира и сигурността" и предлага Анкара за посредник във войната на Русия в Украйна.

Хакан Акбас, старши съветник в Albright Stonebridge Group, смята, че Ердоган вероятно ще трябва да бъде "по-приобщаващ" след победата си, тъй като разликата в резултата не е толкова голяма, колкото би се искало на управляващата партия.

"Това е една много поляризирана страна - около 50/50. Колкото по-близо е [разликата в победата] до 52-48, толкова повече Ердоган ще трябва да бъде приобщаващ. Това означава, че той ще трябва по-скоро да сключи съюзи с опозицията в парламента, за да се върви към конституционни промени занапред", казва Акбас пред Al Jazeera. Хакан Акбас обръща внимание на това, че броят на гласовете за Ердоган в сравнение с 2018 г. е намалял. Това е свързано с икономиката и може да го накара да обмисли връщане към по-ортодоксални политики.

"Той може да обмисли увеличаване на лихвените проценти, може да назначи по-благоприятни за пазара лица, които ще изградят доверие в инвеститорите, може да се стреми да назначи по-независими ръководители за критични институции като централната банка", смята експертът.

Притесненията заикономиката

Силното представяне на Ердоган още на първия тур накара рейтинговите агенции да предупредят за нови разпродажби на лирата, ако турският президент продължи да провежда "неустойчивата" си икономическа политика. Това доведе до висока инфлация, тъй като лихвените проценти бяха поддържани ниски, а турската валута лира се обезцени, за да се подобри търговският баланс и да се стимулира износът.

Преобладават опасенията, че Ердоган ще продължи да провежда редица неортодоксални политики, включително настояването си за поддържане на ниски лихвени проценти, за да се справи с инфлацията, която надхвърля 40%.

"Още един мандат на президента Ердоган вероятно би означавал продължаване на сегашните неортодоксални и неустойчиви политики и макропруденциални мерки с повишен риск от постоянна много висока инфлация и силен валутен натиск", заявиха от рейтинговата агенция Moody's още след първия тур на 14 май.

Правителството на Ердоган приложи редица неконвенционални мерки за стабилизиране на турската икономика, чийто размер достигна 900 млрд. долара, включително строг контрол върху трансферите на чуждестранна валута от страна на компаниите и пускането през 2021 г. на специални спестовни сметки за защита на вложителите от колебанията на лирата.

Тези инструменти спомогнаха за забавяне на спада на лирата, въпреки че в петък се обезцени до ново рекордно ниво спрямо долара. Според много анализатори обаче лирата остава надценена, отчасти поради тези мерки и продължителните усилия на централната банка да подкрепи валутата. През последните две години лирата е поевтиняла с около 60% спрямо долара.

Големият дефицит по текущата сметка на Турция, който през първото тримесечие на тази година достигна рекордните 24 млрд. долара, също е "голям проблем", смята Ерих Ариспе, старши директор във Fitch Ratings. Според него Турция ще трябва да "намери... милиарди долари", за да финансира зеещия дефицит - нещо, което може да бъде постигнато отчасти чрез продължаване на използването на намаляващите й резерви в чуждестранна валута.

HSBC също посочи, че дефицитът по текущата сметка на Турция е една от основните ѝ "уязвимости". Банката заяви, че данните за търговията през април сочат, че "няма признаци за подобрение в краткосрочен план", съобщава Financial Times. "Такъв значителен дефицит, финансиран предимно чрез [намаляване на резервите], е неустойчив и следва да се отрази чрез по-слаба лира", заяви HSBC в бележка до клиентите си.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Нещо в тая газета думата "власт на народа" взе да се смята за мръсна, щом не съвпада в евроатлантическите клишета...

    За разлика от признанието на Киро П на прочутия запис, че ПП са си "понадули" реалните изборни резултати (и прокуратурата не го е повикала на обяснение?!) при 85% избирателна активност мнозинството турски граждани потвърдиха какво искат: национална държава!

    Постигнаха го!

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 1

    Небрежно уточнение: "Страната се отдалечава от демокрацията" следва да се разбира единствено за отдалечаване от западното тълкуване на демокрацията, което се дефинира единствено във Вашингтон и се съобразява с моментните му "национални интереси" по целия свят..

    При почти 90% избирателна активност, без инциденти, които да опорачат изборния процес, е доста ..ъ.ъ.ъ .. немотивирано да се правят подобни пропагандни внушения.
    Но тогава нямаше да е Капитал...

    Нередност?
  • 3
    tkv1451840014484546 avatar :-|
    Radostin Zarev
    • + 1

    Преди 1 нощ се върнах от Турция. Турците обичат Ердоган. За това ясно гласуват за него. За разлика от нас, които не знаем за какво мърдаме.

    Нередност?
Нов коментар