🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Ударът идва седмици след няколко други атаки с дронове в Москва.
Ударът идва седмици след няколко други атаки с дронове в Москва.

Дронове удариха сгради в Москва след мащабни руски атаки срещу Киев

Ударите с безпилотните летателни апарати в руската столица демонстрират пробойните в противовъздушната отбрана на страната

Ударът идва седмици след няколко други атаки с дронове в Москва.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Безпилотни летателни апарати са ударили два жилищни блока в Москва във вторник сутринта. По думите на кмета на руската столица Сергей Собянин има щети по няколко сгради, но никой не е сериозно пострадал. Руски медии споменават още за един жилищен блок - на неуточнено място на Ленински проспект, където може да има ранени. Впоследствие и Собянин излезе с нова информация, според която никой не е "сериозно пострадал" и само двама души са потърсили помощ.

Атаката се случва няколко седмици след други по-малки атаки с дронове в Москва, както и след трите мащабни руски въздушни удара срещу Киев от понеделник досега.

В различни канали в Telegram се съобщава, че са се задействали системите за противовъздушна отбрана край Барвиха, Рубльовка, Одинцово и Красногорск, а жителите около Новорижское шосе съобщават за няколко прелитащи дрона, които се движат от югозапад към Москва. В района на Одинцово се намира работната резиденция на Владимир Путин, наречена "Ново Огарево", край която в края на януари беше разположена системи за противовъздушна отбрана "Панцир". В Красногорск пък е разположен правителственият комплекс на Московска област.

Според канала "База" са свалени "повече от 10" дрона, докато каналът "Шот" съобщава, че са неутрализирани 13, а три са попаднали в блокове. Общо е имало около 25 безпилотни апарата, твърдят източниците на "База", но някои от тях са се заплели в препятствия пътя си и не са успели да достигнат своите цели.

Руската медия The Bell отбелязва, че не твърде големите апарати (с размах на крилете около два метра) по непотвърдени данни, може да са били съпровождани от квадрокоптери, които да отклоняват вниманието на противовъздушната отбрана. Квадрокоптерите имат ограничен обсег, което означава, че е възможно да са били изстреляни от диверсионни групи в района на Москва с цел отвличане на вниманието на зенитните установки

Според The Bell дроновете са оборудвани с двигатели с вътрешно горене, които осигуряват значителен обсег, така че най-вероятно са били изстреляни от украинска територия. Украинската страна все още не е коментирала дали има нещо общо с ударите.

Провоенният Telegram-канал "Рыбарь", който отдавна прогнозира масирани атаки на дронове срещу Москва, припомня за удара срещу руската столица на 9 май, който според тях е бил използван за разкриване на местоположението на противовъздушната отбрана преди днешната атака. Според авторите във военно отношение той "не решава практически нищо", но е важен в информационно отношение в контекста на масираните руски ракетни атаки срещу Киев.

Трета руска атака по Киев за ден

Новината за атаката с дронове срещу Москва идва часове след третата за 24 часа руска вълна от въздушни удари по Киев и различни части на Украйна, при която най-малко един човек загина, а трима бяха ранени.

През последните седмици Русия засили ракетните си обстрели на украински градове. Между 1 и 26 май бяха нанесени 13 удара по Киев, предимно през нощта. Въпреки това Украйна твърди, че системите за противовъздушна отбрана на страната прихващат повечето ракети. В средата на май британското министерство на отбраната потвърди, че Украйна за първи път е свалила една от руските аеробалистични ракети "Кинжал", което е сериозен неуспех за Кремъл. Президентът Владимир Путин беше определил "Кинжал" като "непобедими" и беше похвалил техните "хиперзвукови" способности.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 4

    Публикациите за войната тук създават впечатление, че Киев набляга основно на ПР ефекта от диверсии, наричани "партизански акции": рейдът в Белгородска област, а сега и трите дрона в Москва.
    След отстъплението на Бахмут и засилените руски ракетни атаки (тяхното МО твърди, че снощи е унищожен и втори дивизион пейтриът на киевско летище) вече дума няма за пролетната контраофанзива.

    Нередност?
Нов коментар