Защо Косово отново беше обхванато от протести

Етническите сърби не допускат албанските кметове да встъпят в длъжност и това увеличи напрежението

Насилието избухна, когато сръбски демонстранти се опитаха да попречат на новоизбраните кметове етнически албанци да встъпят в длъжност след масово бойкотираните избори през април в оспорваната северна част на Косово
Насилието избухна, когато сръбски демонстранти се опитаха да попречат на новоизбраните кметове етнически албанци да встъпят в длъжност след масово бойкотираните избори през април в оспорваната северна част на Косово
Насилието избухна, когато сръбски демонстранти се опитаха да попречат на новоизбраните кметове етнически албанци да встъпят в длъжност след масово бойкотираните избори през април в оспорваната северна част на Косово
Насилието избухна, когато сръбски демонстранти се опитаха да попречат на новоизбраните кметове етнически албанци да встъпят в длъжност след масово бойкотираните избори през април в оспорваната северна част на Косово
Темата накратко
  • Сблъсъците показват, че амбициите на ЕС на Балканите засега се провалят.
  • Прищина и Белград взаимно се обвиняват за нарастване на напрежението.
  • Училищата са затворени от понеделник, тъй като родителите се опасяват за безопасността на децата си.

Усилията на Европейския съюз (ЕС) за подобряване на отношенията между сръбската и албанската общност в Косово засега не водят до резултат, докато насилието се разпространява в северната част на страната. Най-тежките сблъсъци от десетилетие насам избухнаха в понеделник, когато водените от НАТО мироопазващи сили бяха призовани да овладеят сблъсъците между сръбски протестиращи и косовската полиция. Тридесет войници и десетки сърби бяха ранени.

Напрежението ескалира заради оспорваните избори миналия месец. Насилието избухна, когато сръбски демонстранти се опитаха да попречат на новоизбраните кметове етнически албанци да встъпят в длъжност след масово бойкотираните избори през април в оспорваната северна част на Косово. Сблъсъците породиха опасения за задълбочаване на конфликта, който може да се разпространи в целия регион, точно когато двете страни се бяха приближили до сключването на споразумение за сътрудничество.

Италианските и унгарските миротворци от НАТО и ръководените от НАТО международни сили KFOR са били ранени от запалителни устройства, докато са се опитвали да защитят кметствата в северните райони, заявиха от KFOR.

Фотогалерия: Напрежението в Косово не стихва

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Цялата галерия

За какво е поредният спор

Въпреки че сърбите са малцинство в Косово като цяло, те са преобладаващото население в четирите северни окръга, в които се проведоха избори през април. Сърбите бойкотираха вота, след като централното правителство в Прищина не изпълни исканията им за създаване на асоциация на общинските власти, където има сръбско мнозинство.

В резултат гласуването завърши с избирателна активност от по-малко от 4%. Тъй като в Косово няма праг за участие в изборите, на вота бяха избрани албански кметове във всичките четири района. Докато кметовете се опитваха да встъпят в длъжност тази седмица, сърбите, които отхвърлят изборните резултати като нелегитимни, се опитаха да им попречат да влязат в общините.

Училищата са затворени от понеделник, тъй като родителите се опасяват за безопасността на децата си, предвид силното военно присъствие в района, населен с около 50 хил. сърби.

Западните сили осъдиха както насилието от страна на протестиращите, предимно от сърби, така и стремежа на косовските власти да пристъпят към налагане на резултатите от изборите. ЕС определи изборите като законни, но далеч не като "обичайна работа", пише Financial Times.

НАТО заяви, че нападенията срещу техния персонал са били непровокирани, и добави: "Подобни нападения са напълно неприемливи. Насилието трябва да спре незабавно. Призоваваме всички страни да се въздържат от действия, които допълнително нагнетяват напрежението, и да започнат диалог."

Сръбската и косовската страна си отправиха взаимни обвинения.

Президентът на Сърбия Александър Вучич е повишил бойната готовност на армията до най-високо ниво, заяви министърът на отбраната Милош Вучевич, като добави, че е включил "допълнителни инструкции за разполагане на армейските части на конкретни, определени позиции", без да уточнява къде.

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че Сърбия дестабилизира Косово. "Сръбски нелегални структури, превърнали се в престъпни банди, нападнаха косовската полиция, офицерите на КФОР (мироопазващите сили) и журналистите", написа Османи в Twitter и добавя, че те "изпълняват заповедите на Вучич", без да обосновава тези твърдения.

Посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениър се срещна с премиера на Косово Албин Курти и заяви след това: "Ние сме загрижени... за насилието срещу официалната собственост." "Чухме за нападения срещу журналисти: осъждаме това. Това не е подходящ отговор", добави дипломатът.

Курти заяви, че насилието е неприемливо, и добави, че "ултранационалистическите сръбски графити върху автомобилите на НАТО са мрачно напомняне в Косово", като се позова на това, че сърбите са изрисували със спрей автомобилите на НАТО с буквата Z - руска маркировка, използвана във войната в Украйна.

Сърбите в Косово последователно отричат връзките си с Русия, но много от тях симпатизират на Москва, която отдавна е съюзник на Белград.

Критичен момент

Избухването на конфликта идва в критичен момент за западните съюзници, които подкрепят косовската държава от нейното създаване. Борбата на Украйна срещу руската инвазия е деликатна, като САЩ и ЕС се опитват да дадат отпор на опитите на Кремъл да спечели подкрепа в страни като Китай, Индия и Бразилия и да представи НАТО като агресор.

Това означава, че западните дипломати разполагат с ограничени възможности да се съсредоточат върху нов конфликт в Европа.

"Имаше твърде много насилие", заяви ръководителят на външните работи на ЕС Жозеп Борел. "Днес вече имаме твърде много насилие в Европа. Не можем да си позволим нов конфликт."

Дълги и безрезултатни преговори

С подкрепата на САЩ ЕС води преговори между правителството на Косово и съседна Сърбия в опит да разреши споровете, които блокират пътя им към евентуално членство в ЕС. Въпреки че най-същественият проблем е отказът на Сърбия да признае независимостта на Косово, което официално се откъсна от Белград през 2008 г., враждата между двете общности датира от войната в Косово преди едно поколение. Русия и Китай подкрепиха позицията на Сърбия, като добавиха геополитическо измерение към спора и спомогнаха за затвърждаване на разделението, което преследва страните от бивша Югославия. Противопоставянето обрича северната част на Косово, населена предимно със сърби, на икономическо безвремие, парализирано от охладнелите отношения между Прищина и Белград.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 5

    Защото е умишлено създаден център на нестабилност на Балканите.

    Нередност?
  • 2
    yfu16319541891076305 avatar :-|
    русороби вън
    • - 5
    • + 3

    Не отишли да гласуват и после недоволни, че и бунтове правят. Баси наглите боклуци. Свободно Косово!!!

    Нередност?
  • 3
    vlpe avatar :-@
    vlpe
    • - 2

    Изконно сръбската територия се напълни с див арнаутски башибозук и животът на сърбите стана невъзможен. Да гласуват означава да признаят статуквото.

    Нередност?
  • 4
    ict1474887281506794 avatar :-|
    Tiho Ya
    • - 2

    До коментар [#2] от "русороби вън":

    Тъпотия...

    Нередност?
  • 6
    st.stoyanov avatar :-|
    st.stoyanov
    • + 1

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Балканска работа ,ни искат да гласуват, а после недоволстват, че друг им избрал кметовете , да са си гласували за техните избраници , но явно целта е била да има безредици

    Нередност?
  • 7
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 1

    До коментар [#6] от "st.stoyanov":

    Споменаха Ви по-горе за Асоциацията на Сръбските общини, ама явно не ви е заинтересувало. А трябва, защото това е една от важните причини за бойкота на общинските избори и сегашното положение. Създаването на тази асоциация е договорено в резултат на Брюкселското споразумение от 2013 г., от правителствата на Косово и Сърбия. От тогава Косово не я позволява, а сегашния премиер Албин Курти си изгради предизборната кампания на основа нейното отричане. Повтарям, нейното създаване е договорено и подписано от "държавата" Косово. Като във всичко, винаги има различни гледни точки,и всеки може да си избира страна, без оглед на факти, анализ и други такива подробности, даже изглежда е задължително напоследък. Ама американския посланик в Прищина Джефри Ховениър май не мисли като Вас, защото заплаши Косово със санкции и настоя премиера да преосмисли решението си за осигуряване насила достъп на "избраните" кметове до общинските сгради
    https://www.aa.com.tr/en/americas/us-envoy-slaps-sanctions-on-kosovo-over-recent-tensions/2910705
    Не по-малко прям бе и колегата му от Белград Кристофър Хил, даже в БГ-сегмента се промъкнаха заявленията му, че Косово прави грешка и ще си плати за нея. Не че нещо са се побъркали, просто си тече игра, голяма игра, в нея Балканите са само страничен вектор, но не, Балканска работа не е това. Балканска работа е друго ;-)

    Нередност?
Нов коментар