Защо толкова млади герои от списъка "30 под 30" на Forbes имат проблеми с правосъдието

Големите очаквания и възможности в Силициевата долина създават култура на изкуствен успех

Сам Банкман-Фрийд е един от хората подаднали в престижната класация благодарение на нечестните си бизнеси
Сам Банкман-Фрийд е един от хората подаднали в престижната класация благодарение на нечестните си бизнеси
Сам Банкман-Фрийд е един от хората подаднали в престижната класация благодарение на нечестните си бизнеси    ©  Reuters
Сам Банкман-Фрийд е един от хората подаднали в престижната класация благодарение на нечестните си бизнеси    ©  Reuters
Темата накратко
  • Класацията отличава най-успелите млади предприемачи, но понякога в нея се промъкват и откровени измамници
  • Сам Банкман-Фрийд, Елизабет Холмс и Чарли Джавис са част от имената, за които в последствие се разбра, че не са дотам "гениални"
  • Причината за възпитаването на тази култура е желанието за постигане на успех на всяка цена, както и ненаситния инвеститорски глад за нови печалби

Едно от най-големите признания за млади предприемачи е да попаднат в престижния списък "30 под 30" на Forbes, който включва най-успешните бизнесмени в различни сфери. Някои от по-известните успешните имена в него са основателят на Spotify Даниел Ек, основателите на Robinhood Влад Тенев и Байджу Бхат, както и певицата Майли Сайръс.

В същия момент обаче през годините в подреждането попадат и голяма част от основателите на компании, които в последствие се разбира, че бизнесът им е свързан с измами. Най-пресният подобен пример е Сам Банкман-Фрийд, чиято криптоборса FTX претърпя един от най-грандиозните и публични фалити. Той влезе в елитната група през 2021 г., като в края на миналата година се разкри, че всъщност компанията му далеч не е толкова стабилна. До колапса се стигна заради липса на ликвидност и лошо управление на корпоративните средства, като това беше последвано от голям обем тегления от притеснени инвеститори. Проблемите за криптоборсата бяха усложнени и от факта, че компанията е държала голяма част от капитала си в собствената си криптовалута - FTT, като по този начин ликвидността беше допълнително ограничена заради неизбежния спад на FTT.

Сериозна роля в краха на FTX изигра и фирмата за търговия с криптовалута Alameda Research. Разследването на американските служби показа, че компанията е залагала и търгувала със средства на потребители на FTX, като по този начин загубите на Alameda имат пряко отношение и върху криптоборсата. Компанията е основана от Банкман-Фрийд и съученичката му Каролайн Елисън, която пък е част от "30 под 30" за 2022 г. Елисън се призна за виновна по седемте обвинения, които й бяха повдигнати, докато Банкман-Фрийд и до днес твърди, че е невинен. Прокуратурата иска основателят на FTX да получи наказания по няколко различни обвинения, които варират от подкупване на чуждо правителство и пране на пари до извършване на незаконни политически дарения.

Друг пример за предприемач част от класацията, за когото в последствие се разбира, че всъщност не е гениален, е Елизабет Холмс. Тя е човекът зад нашумелия здравен стартъп Theranos, който беше оценяван на над 9 млрд. долара и "развиваше" технологии за оптимизиране на кръвните изследвания. Бизнес моделът на Theranos беше базиран на идеята, че компанията провежда кръвни тестове, като използва собствена технология, изискваща само една капка кръв от пръста на пациента. По думите на младата предприемачка тестовете трябваше да засичат медицински състояния като ракови заболявания и високи равнища на холестерол. Макар и Холмс да твърдеше, че компанията й ще революционизира здравеопазването, разследване на Джон Карейроу от The Wall Street Journal обрисува коренно различна ситуация.

Карейроу разкрива, че използваният от Theranos апарат за кръвни тестове, който носи името "Едисън", не дава прецизни резултати. Това води до ситуация, в която компанията изследва взетите кръвни проби през същите апарати, които се използват от традиционните дружества за кръвни тестове. Малко преди The Wall Street Journal да публикува материала си, Федералната агенция за храните и лекарствата (FDA) започнеа разследване, а в последствие и Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) направи собствено проучване.

В крайна сметка на Холмс и бившият оперативен директор на компанията Съни Балвани са повдигнати обвинения в "мащабна измама, продължила години". Съдебният процес приключи през 2022 г., като тя беше осъдена на 11 години затвор, като на 30 май тя започна да излежава присъдата си.

Поредният подобен случай е този на Чарли Джавис - основател на платформата за подпомагане на кандидатстване в американски университети Frank. Тя описваше предприятието си като "Amazon, но за висше образование", защото кандидат-студентите получават помощ и яснота относно кой университет е правилният за тях. През 2021 г. JPMorgan Chase придобива бизнеса за 175 млн. долара, като Джавис изтъква големия брой на потребители - над 5 млн., като един от най-големите успехи за основаната през 2017 г. компания.

В началото на април обаче и тази приказка рухна - оказа се, че потребителите са едва 300 хил., а фалшифицирането на данните се е случило, като за задачата е нает специалист по данните. Младата бизнесдама е обвинена в няколко отделни заговора за извършване на банкови престъпления, като всяко едно от обвиненията носи максимална присъда от 30 години затвор.

Каква е причината за тези гнили ябълки?

Причините за тези отделни проблемни случки са комплексни, като вината се поделя между инвеститорите и самите проблемни личности. От една гледна точка младите предприемачи са поставени под огромно напрежение да постигнат значителен успех още в ранните етапи на кариерата си. По този начин част от тях неизбежно ще прибегнат до намирането на преки пътища, били те легални или не. В този ред на мисли е редно да се спомене и културата на "фалшифицирайте го, докато не успеете" ( от английската поговорка - fake it till you make it), която учи, че успехът трябва да бъде постигнат на всяка цена.

От друга страна и Силициевата долина има роля в този процес. Иисторически е имало култура на "страх от изпускане", като инвеститорите бързо се присъединяват към подкрепата на бързо-нарастващи компании, без непременно да извършват надлежната си проверка. Това е вярно в много индустрии, но особено се ускорява в технологичното пространство, където инвеститорите често не разбират напълно основните продукти на такива компании, каза пред Guardian професорът по икономика в Станфорд Никълъс А. Блум. Феноменът беше изключително забързан през изминалата година, тъй като покачването на лихвите кара инвеститорите отчаяно да търсят възвръщаемост, което ги подтиква към това да търсят повече и по-бързи сделки.

Много инвеститори са признали наивността си да хвърлят пари в компании, без да проучат последствията. След осъждането на Холмс, инвеститорът в Theranos и медиен магнат Рупърт Мърдок каза, че отношенията му с компанията са "пълен срам". "Мога да обвинявам само себе си, че не задавам много повече въпроси", каза той. Фирмата за рисков капитал Sequoia официално се извини на своите инвеститори за загубите на FTX и обеща повече предпазливост в бъдеще.

Инвеститорският контрол само ще се увеличи в настоящия финансов климат, казват експерти. Докато Федералният резерв повишава лихвените проценти и технологичната индустрия като цяло е изправена пред спад, ще има "много по-малко случаи на измами", каза Ричард Смит, съосновател на платформата за инвестиционни анализи Finaic.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antonst avatar :-|
    Антон Стойков
    • - 2
    • + 2

    Точно. Както почти всичко покрай тези "прекрасни" съединени щати е един балон, както и болшинството "успешни" американци.
    Това разбира се не се случва само там. Преди години най-авторитвтнот австриско списание за икономика спря да раздава награди за мениджър на годината, защото 3ма от последните 4ма победители бяха хванати след като бяха наградени в лъжи и злоупотреби..

    Нередност?
  • 2
    miroxd avatar :-P
    miroxd
    • - 3
    • + 1

    либерасти сър, в кръвта им е да лъжат :)

    Нередност?
  • 4
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • + 2

    До коментар [#1] от "Антон Стойков":
    Доста смело (и леко глупаво) обобщение.
    Наистина, 90% от стартъпите в света не успяват, и това е доказан факт.
    Но общото им число е толкоз голямо, че и останалите 10% са даостатъчни да движат света напред.
    А пък измамниците бързо ги разкриват и пращат на топло без да им се церемонят.

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Антон Стойков":

    Че има много измами, има. Но САЩ и западният свят вървят напред и нагоре. А Русия и дивите средноазиатски републики са спрели на нивото на 70 - те години на ХХ век.

    Нередност?
Нов коментар