Русия пречи на България да е домакин на срещата на върха за климата COP29

Другите кандидати са Армения и Азербайджан, като форумът може да изиграе огромна роля за икономиката на страната домакин

Годишните срещи на върха на ООН за климата привличат десетки хиляди делегати от близо 200 държави, както и компании, инвеститори и индустриални лобисти.
Годишните срещи на върха на ООН за климата привличат десетки хиляди делегати от близо 200 държави, както и компании, инвеститори и индустриални лобисти.
Годишните срещи на върха на ООН за климата привличат десетки хиляди делегати от близо 200 държави, както и компании, инвеститори и индустриални лобисти.    ©  Reuters
Годишните срещи на върха на ООН за климата привличат десетки хиляди делегати от близо 200 държави, както и компании, инвеститори и индустриални лобисти.    ©  Reuters

Русия възнамерява да блокира страните от Европейския съюз (ЕС) да бъдат домакини на международните преговори на ООН за климата през следващата година, според вътрешни имейли, с които се е запознала агенция Reuters. Това е потенциална пречка за България, която обяви желанието си да участва в надпреварата и работи по това още от миналото лято след последната среща на върха в Шарм ел шейх. Другите кандидати за провеждане на мащабната конференция са Азербайджан и Армения.

Намесата на Москва показва как геополитическите спорове след нахлуването на Русия в Украйна миналата година усложняват глобалните усилия за борба с изменението на климата. Тя също така рискува да забави окончателния избор на домакин на COP29, което може да съкрати времето за подготовка на събитието.

Домакинството на срещата на върха може да донесе международен престиж и възможност за насърчаване на вътрешните усилия за борба с изменението на климата. По неофициална информация София е предложила форумът да се проведе в курорта "Слънчев бряг", тъй като там има най-подходящата леглова база, която да отговори на огромния поток от делегати.

Българската реакция

В пост във Facebook новият екоминистър Юлиян Попов споделя новината от агенция Reuters и потвърждава, че България има амбицията да проведе през 2024 г. COP29, като обръща внимание на това, че конференцията е едно от най-значителните политически и бизнес събития в световния календар и второто по големина събиране на държавни лидери, след Генералната асамблея на ООН.

"България, в лицето на различни институции, бизнеса, неправителствения сектор и постоянно сменящи се правителства се готви сериозно и целенасочено за конференцията вече две години. Поради една особена процедура в рамките на ООН обаче, много вероятно е Русия да ни блокира. Правим всичко възможно да развържем този възел, но шансовете ни намаляват. Въпреки това, аз съм решен България да играе централна роля в COP28 и COP29 и това ще стане, независимост от напълно неоправданите действия от руска страна", пише министърът.

По време на миналогодишната конференция на ООН по въпросите на климата президентът Румен Радев посочи, че страната би желала да бъде домакин на събитието, и в края на май България даде ход на кандидатурата си с подкрепата на други държави от ЕС.

Тази седмица обаче Азербайджан добави името си към кандидатите за домакин на форума.

"Азербайджан е готов да бъде домакин на такова важно събитие", заяви пред Reuters Умайра Тагиева, заместник-министър на екологията и природните ресурси на Азербайджан, в първото публично потвърждение на дългоочакваната кандидатура на страната.

На пръв поглед съревнованието между Армения и Азербайджан може да доведе до взаимно блокиране на двете страни. Но от друга страна ЕС, а и Русия могат по-лесно да приемат кандидатурата на Баку като компромисна в сегашната ситуация.

Процедурата

Правата за провеждане на срещите се редуват между петте глобални региона на ООН, като Източна Европа ще бъде домакин през 2024 г. Двадесет и трите държави в този регион трябва да изберат кандидата за домакинство с единодушие. Ако Русия наложи вето на всички страни от ЕС, тогава само Армения или Азербайджан биха могли да участват в надпреварата.

Чехия вече не се интересува от домакинството, но обмисля да кандидатства за домакинство на подготвително събитие "преди срещата на върха", ако България поеме основната среща на върха, заяви пред агенцията чешки служител.

Руската игра

Делегацията на Русия в органа на ООН по въпросите на климата (Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата или РКООНИК) изпрати през април имейл до други представители на източноевропейски държави, в който заяви, че няма да подкрепи домакинство от ЕС.

В имейла, за който не е съобщавано по-рано, руската делегация твърди, че страните от ЕС са възприели "политизиран" подход при определянето на страната домакин, което е довело до блокиране на кандидати, подкрепени от Русия.

"Има основание да се смята, че страните от ЕС, ръководени от политиката на Брюксел, нямат капацитета да служат като честни и ефективни посредници в глобалните преговори за климата в рамките на РКООНИК", се казва в имейла.

Специалният представител на президента на Русия по въпросите на климата Руслан Еделгериев отказа да потвърди дали Русия ще се противопостави на кандидатурата на България.

"България не е единственият кандидат за домакин на COP29 през 2024 г. Въпросът ще бъде решен в строго съответствие с процедурите, предвидени в Рамковата конвенция по изменение на климата, РКООНИК", заяви Еделгериев в писмени отговори на въпроси на агенцията.

Групата на страните от Източна Европа обсъжда въпроса на среща на ООН тази седмица в Бон. Обикновено след това всички държави ще потвърдят решението на групата на тазгодишната среща на върха COP28, която започва през ноември. Годишните срещи на върха на ООН за климата привличат десетки хиляди делегати от близо 200 държави, както и компании, инвеститори и индустриални лобисти. Обединените арабски емирства ще бъдат домакин на тазгодишната конференция COP28 от името на Азиатско-тихоокеанската група.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 2
    • + 1

    Не че България не се постара.

    Нередност?
  • 2
    boncho_b avatar :-|
    boncho_b
    • - 1
    • + 1

    Армения и Азербайджан имат голям шанс ако се сдобрят. Австралия също е кандидат, при това сериозен, не като при нас - Радев мернал нещо в Горичка.

    Нередност?
  • 3
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 6
    • + 2

    А защо да не пречи, като сме ѝ обявили непредизвикана тотална икономическа, дипломатическа, информационна и всекаква друга война, и въоръжаваме противника ѝ на бойното поле? Да благодарим на послушковците-натегачи, редовни посетители на УС-посолството ...

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 1

    Нищо добро не можем да очакваме от Русия, докато Червената армия не достяви в София поредното свое правителство. Тагарев работи за това 24/7.

    Нередност?
Нов коментар