🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде да отидат украинските бежанци

България трябва бързо да намери нов подслон за близо 60 хил. бежанци, които сега са в хотели по морето, както и да помисли за бъдещата им интеграция

България реши да разчита на комбиниран модел - ще продължи да настанява бежанците в хотели, но и във ведомствени бази
България реши да разчита на комбиниран модел - ще продължи да настанява бежанците в хотели, но и във ведомствени бази
България реши да разчита на комбиниран модел - ще продължи да настанява бежанците в хотели, но и във ведомствени бази    ©  Reuters
България реши да разчита на комбиниран модел - ще продължи да настанява бежанците в хотели, но и във ведомствени бази    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • България трябва бързо да намери нов подслон за близо 60 хил. бежанци, които сега са в хотели по морето, както и да помисли за бъдещата им интеграция.
  • Задачата изисква размах и мащаб, а действията на държавата засега изглеждат хаотични и напасвани "в движение".
  • Добрата новина е, че част от хотелите избраха да продължат да приютяват украинци, което значително облекчава задачата.

Преди близо три месеца България се отвори за над 100 хиляди бежанци от Украйна - безпрецедентен по мащабите си поток за страната поне в рамките на последния век. Бягащите от войната срещнаха ценна подкрепа от десетки хиляди хора, които им предложиха храна, грижи, дом, но срещнаха и начумерени лица, които ги гледат изпод вежди и (в два случая) забиват кирка в капака на колите им. Държавата и бизнесът пък подходиха по-скоро прагматично - хотелиерите приеха 60 хиляди души в празните по това време черноморски обекти, а държавата пое сметката.

В навечерието на летния сезон обаче ситуацията е различна. Войната си е война, но туризмът е пари, казват хотелиерите, които искат да вземат максимума за обектите си след поредица трудни за сектора лета. Сега наред е пак държавата, която трябва да намери нов подслон за десетки хиляди, да организира преместването им, както и да подпомогне и насърчи интегрирането им на трудовия пазар. Работата е огромна по мащаб, а време няма - настоящата програма за настаняване изтича на 31 май, а някои хотели по морето вече приемат туристи и са силно изнервени.

В разговорите, които екипът на "Капитал" проведе с администрацията, проличава желание и усилия за действия, но също така е видима и недостатъчната, а и доста хаотична организация, която се случва в движение - събират се данни, уточняват се бази и капацитети, водят се преговори с министерства. Дни преди крайния срок все още не е ясно къде и как точно ще бъдат преместени десетки хиляди хора, в какво състояние са и къде се намират алтернативните ведомствени бази. Последното е важно и за възможностите за работа на бежанците - такава трудно ще се намери в отдалечена почивна станция в планински курорт например. До последния момент - 27 май включително, ще бъде отворена и новата програма, в която и хотели могат да продължат да настаняват бежанци срещу 15 лв. за храноден.

Че ще се стигне до този момент, бе пределно ясно и администрацията заслужено търпи критика за закъснелите действия. Подготовката трябваше да започне много по-рано. Реално само високият интерес на някои хотели към новата програма за настаняване и започналата тенденция част от бежанците да се завръщат в обратно в Украйна спасява операцията от пълен крах, тъй като в най-добрия случай държавните бази могат да приемат не повече от половината бежанци от хотелите по морето. При това не е съвсем ясно дали всички са годни за нормално пребиваване.

Ситуацията с бежанците всъщност за пореден път говори за лошата форма на българските институции, обезкръвени и изпразнени от мотивация и експертиза след десетилетното управление на ГЕРБ. Те се сработват много трудно въпреки усилията на кризисния щаб, не всички ведомства искат да съдействат и да предоставят базите си за бежанци, а и общинските власти далеч не са проактивни.

Бежанци или туристи

Последните данни от Агенцията по бежанците към сряда, 25 май, сочат, че малко над 59 хил. украинци (от общо малко на 97 хил. в страната) са настанени в хотели - основно във областите Бургас, Варна и Добрич. Щабът е провел анкети, за да разбере настроенията сред тях. Накратко, "повечето предпочитат да останат където са и в момента, но когато няма такава възможност, има разбиране, че трябва да бъдат преместени", казва председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Какви са "възможностите" седмица преди крайния срок все още не е окончателно ясно.

Първоначалните настроения на администрацията бяха да осигури алтернативно настаняване на украинските бежанци основно във ведомствени бази като почивни станции, бази за отдих на работници и др. Бързо стана ясно обаче, че тези места няма да покрият нуждата - в най-добрия случаи става дума за около 35 хил. легла, при това няма информация за състоянието им.

"С новата програма държавата продължава да помага и на засегнатия сектор от ковид, защото преди много туристи идваха от Украйна и Русия, а сега това няма как да се случи"

Олена Шопова
Олена Шопова

от сдружение "Мати Украйна" и член на щаба

Едва преди седмица беше решено програмата за настаняване в хотели и къщи за гости да продължи и през лятото, но с намален бюджет от 15 лв. на ден на бежанец с включени три хранения. "Ние никога не сме затваряли този вариант твърдо. От една страна, държавата е длъжна да осигури подслон на хората по директива, но, от друга, ключова е и интеграцията. Една част от ведомствените бази са в изолирани места и там те трудно биха се вписали и почнали работа", казва Красимира Величкова, която е съветник на вицепремиера Калина Константинова и е част от кризисния щаб за бежанците. "С новата програма държавата продължава да помага и на засегнатия сектор от ковид, защото преди много туристи идваха от Украйна и Русия, а сега това няма как да се случи", казва Олена Шопова от сдружение "Мати Украйна", която също е член на щаба.

Отношението на хотелиерите към новата програма е различно, като от голямо значение е локацията на самия хотел и дали той е резервиран от началото на лятото или не. Част от хотелите в големите курорти, особено тези с по-висока категория и с дългогодишни отношения с туроператори, настояват държавата бързо да премести украинците от обектите им с надежда да ги запълнят с туристи, въпреки че заради войната чартърните програми са несигурни. Има хотели, които чакат първите си туристи всеки момент и са силно изнервени от мудните действия на държавата.

От думите на Маргита Тодорова, зам.-председател на съвета на директорите на "Албена", става ясно, че ще има прегрупиране - бежанци, настанени в хотелите на по-задна линия, ще могат да останат, а тези на първа линия ще трябва да си доплатят или да се преместят в другата зона. В момента в курорта има 1400 украински бежанци, като 150 от тях са заявили, че искат да бъдат наети на работа.

От курорта Слънчев бряг бяха доста по-ултимативни. "По-голяма част от хотелиерите са на позицията да посрещат гости. На 1 юни ние ще освободим хотелите си от тези хора", казва Елена Иванова, член на управителния съвет на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг. Това особено важи за обекти на първа линия, като хотелите имат договори с туроператори и резервации за сезона и ако не успеят да ги изпълнят, би могло да търпят негативи и през следващия сезон. Според Иванова не е изключено хотели в покрайнините на курорта да се възползват от новата програма, но тя не можа да назове конкретен обект.

Очакванията на хотелиерите в курорта като цяло са за наближаващ хаос с релокацията на бежанците. Иванова заяви, че никой от страна на държавата не е посочил досега място и график, по които те ще бъдат извозени.

Според данните на щаба към 25 май обаче интересът към новата програма е добър - общо 359 хотели и къщи за гости с капацитет над 25 хил. легла са заявили, че искат да продължат да настаняват бежанци. Записването ще продължи до 27 май и е възможно броят им да нарасне още. Сред тях са както по-малки обекти в морските общини, така и места в други градове из страната. Макар 15 лв. на ден да не звучи много, приходът от стая за двама на седмица е 210 лв. - повече, отколкото по-нискокатегорийни обекти биха получили, ако разчитат само на уикенд заетост, какъвто често е случаят в градовете и по-малките курорти.

В крайна сметка благодарение на програмата места за настаняване в хотели ще има поне за половината бежанци.

"Различни обекти кандидатстват по новата мярката за настаняване - от много големи хотели до къщи за гости с по 9 легла"

Красимира Величкова
Красимира Величкова

съветник на вицепремиера Калина Константинова и част от кризисния щаб за бежанците

Останалите - по градове, села и паланки

Сценарият за преместването на останалите са ведомствените бази. Планирано е те да осигурят 35 хиляди легла, като по твърденията на щаба става дума за бази основно около морето, но не само. Оттам не предоставиха точен списък с обекти, но дадоха примери:

Министерският съвет ще отдаде три бази в Слънчев бряг, МВР ще предостави бази за отдих в Созопол, Пазарджик и т.н. "Това са места, в които служители ходят през лятото, така че условията там са горе-долу като в хотелите. Има и планински примери - бази в Пампорово и Боровец, както и такива с по-базови условия, но нашата амбиция е приоритетно да настаняваме около и в големите градове и в базите с по-добри условия", казва Величкова. Такива има в почти всички градове - София, Варна, Бургас, Перник, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Несебър, Созопол.

В бройката влизат почивни станции, общежития (като например това на МОН в Разград), спортни бази (използва се например базата "Ветрен" в Бургас), центрове за обучения, в които може да се преспива. Отделно са налични и всички държавни санаториуми.

И все пак някои бази се нуждаят от ремонти, които няма как да станат бързо, а от щаба продължават да искат от различните министерства справки. Уви, не всички ведомства и държавни компании са показали желание да предоставят станциите си за бежанци вместо на служители, макар и Министерският съвет да ги задължи със свое решение.

Транспортът на украинците, които трябва да бъдат преместени, пък ще става със съдействието на областните управи на съответните региони, които трябва да организират превоза с автобуси или влакове.

Общините не разполагат с много

От щаба коментираха и възможностите за осигуряване на общински бази и жилища, но всъщност те са доста малко. От големите градове единствено Бургас разполага с общински бази в жк "Меден рудник" и кв. "Ветрен". "Те са нови и много добре поддържани", казват от общината в отговори за "Капитал". От там добавят, че в Бургас и региона има близо 50 хил. украинци, като общината помага при настаняване, за документи, при кандидатстване на работа. "Осигуряваме безплатни курсове по български за деца и възрастни, за да могат по-бързо да се социализират. Голяма част от децата вече посещават детски градини и училища", казват от кметството.

Пловдив пък използва сградата на Младежкия център, Дома за стари хора, звено "Майка и бебе", Центъра за временно настаняване, сградата на бившата Белодробна болница "Кудоглу". Болницата сега е в ремонт, който трябва да приключи до края на май, като общо базата разполага с 53 стаи с по три легла.

Община Варна, където е концентрирана друга голяма част от бежанците, пък въобще няма собствени бази, в които могат да бъдат настанени бежанци. "Ако имаше такава налични, щяха да се ползват още при първата вълна", обясни секретарят на общината Нора Момчева за "Капитал". От Столичната община не отговориха на въпросите на медиата за това дали и къде се настаняват бежанци в момента.

По думите на Красимира Величкова пък в столицата се ползват най-вече центрове за настаняване, в които има също възможност за престой и преспиване - такива с добри условия има в "Драгалевци" например.

Друга надежда на щаба - да се ползват общински жилища, не изглежда особено оптимистична. Във Варна няма свободни такива, в Пловдив също определят общинския жилищен фонд като "крайно недостатъчен". В Бургас нещата звучат по-добре, като от общината казват, че предоставят временно убежище на украински граждани в такива жилища.

А парите?

Новата програма ще изисква съществен бюджет. Сумата 15 лв. важи както за частните, така и за държавните обекти. При общo 60 хил. души сметката е около 900 хил. лв. на ден или 27 млн. лв. на месец.

Средствата за бежанците са основно по две линии. Единият източник са средства от неизпълнени проекти по европрограми, които могат да се пренасочат в помощ на бежанците. Очертава се това да са близо 90 милиона евро, които по новия инструмент Care, ще бъдат опаковани в нови проекти, за които ще се пускат процедури по Закона за обществените поръчки.

"Средствата от кохезионните програми могат да подкрепят спешни мерки като изграждане на центрове или приюти за бежанци; както и мобилни болници, канализация и водоснабдяване", обясни в интервю за "Капитал" ръководителят на генерална дирекция "Реформи" в ЕК Марио Нава. Още финансирането може да осигури и незабавна подкрепа в областта на заетостта, образованието и социалното включване. По-конкретно това могат да са обучения, езикови курсове, консултиране, психологическа помощ, правна подкрепа и достъп до услуги като грижи за деца, здравни и социални услуги и др.

"ЕК ни дава гъвкавост по инструмента Care, но това не значи, че ние веднага може да почнем да се разплащаме - трябва да се разпишат програмите и това отнема време, а и механизмите и бюрокрацията остават същите", казва Красимира Величкова.

Друго перо са част от средствата, вече получени от ЕС за антиковид мерки по програмата React EU - общо 148 млн. евро. От тях вече 100 млн. евро са похарчени целево за подкрепа на бизнеса, а остатъкът от 48 млн. евро ще бъдат насочени към нуждите на бежанците, пояснява Красимира Величкова.

Допълнителни средства ще бъдат предоставени на държавите - членки на ЕС, и по фонд "Убежище, миграция и интеграция" чрез удължаване с една година периода на изпълнение на програмите за 2014 - 2020 г. и осигуряване на достъп до неизразходвани суми. Фондът за европейска помощ за най-нуждаещите се (FEAD) също може да подкрепи мерки за осигуряване на храна и основна материална помощ като облекло и хигиенни продукти по думите на ръководителя на дирекцията "Реформи" в ЕК.

Ще останат ли?

Украинците бягат от война, която заплашва пряко живота им - те не са икономически бежанци и е видно желанието им да се върнат в страната си, когато конфликтът свърши. Някои от тях вече го правят - по данни от щаба има отрицателен поток на бежанци обратно към Украйна, като, ако преди тук са идвали по около 2000 души на ден, сега те намаляват с по 200 - 300 на ден. От друга страна, независимо как ще се развие войната в Украйна, ще е нужно време за възстановяване на страната. Някои украинци вероятно ще предпочетат да останат в ЕС, дори и да могат да се върнат обратно в родината - както например много босненци останаха в Австрия след войната, припомня Международният институт за развитие на миграционните политики (ICMPD) в своя статия.

Вълната пристигащи бежанци е изпитание за всяка от държавите - членки на ЕС, а всъщност повечето от тях имат сравнително кратък опит с приемането на мигранти. Затова и хаотичните действия на България не са прецедент. Страната обаче може и трябва да използва летните месеци, за да потърси решения и средства за по-трайното уреждане на оставащите тук, възможностите им за работа и цялостна интеграция в общество, което не е задължително и само приятелски настроено към тях. Важно е обаче показаната в началото на бежанската вълна добра гражданска енергия да надделее и да бъде надградена и с мобилизация на държавата. Без това шансът покрай помощта за нуждаещите се да помогнем и на себе си ще бъде напълно пропилян.

По темата работи и Калина Горанова

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drakon avatar :-(
    Vassil Stoychev
    • + 1

    "Бягащите от войната срещнаха ценна подкрепа от десетки хиляди хора, които им предложиха храна, грижи, дом, но срещнаха и начумерени лица, които ги гледат изпод вежди и (в два случая) забиват кирка в капака на колите им. "

    И защо никой от журналистите от Икономедия не се поитересува от гледната точка на онези с кирките?! Да, трябва да помогнем на бягащите от война, но в същото време - как и с колко държавата помага на крайно бедните и инвалидите у нас? Не трябва един човек дошъл вчера от някъде си да има повече права и за него да се полагат повече грижи от тези към нашите граждани. Без значение от образователния им статус и етнос. Това е пътя към превръщането ни в нормална европейска и най-вече социална държава. И това, че сме щели да се изложим пред чужденците няма абсолютно никакво значение !!

    Нередност?
  • 2
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 1

    До коментар [#1] от "Vassil Stoychev":

    кога ще отвикнете от представата за държавата майка, която държи една торба с пари и дава на когото колко реши? Това ли е начинът, по който "нормалните европейски държави" функционират? Няма пари за бедните и инвалидите, защото е в реда на нещата да криеш данъци, да вземаш заплата на ръка или да не плащаш и мизерните пари за здравни осигуровки, които се изискват. После държавата ходи и запушва дупки с пари, които изобщо не им е там мястото и тя самата изобщо няма откъде да си набави. Проблемът да няма за този и онзи не са ви бежанците, а че още живеете в комунизма. И Вие твърдите, че това бил пътят. Първо пробвайте да разберете как се става от тези нормалните европейски държави, щото и там парите не растат по дърветата.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    До коментар [#2] от "Stoyan Dimitrov":

    Stoyan Dimitrov, и в коя европейска държава настаниха укрите в 5(ПЕТ) звездни хотели? Има ли такава?..

    Нередност?
  • 4
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    В коментара Ви има два аспекта - 1. икономически. Защо няма пари държавата - ами може би защото дава златни мини на концесия срещу 0,75% от добива ( такъв грабеж няма и в Африка) или пък защото субсидира ЧАСТНИ инвеститори в маришките Тецове всяка година от бюджета ( от данъците ни ) с по 650 милиона лева. Дори не ми се смята колко МИЛИАРДА са изтекли по тая схема. Или защото прави експерименти с хибридни дълговия инструменти ( и от тях навътре с 1 милиард лева),или разни безумни концесии ( като тази на софийското летище) или пък строи транзитни тръбопроводи за милиарди, които НИКОГА няма да се изплатят. И въобще не съм отварял и дума за корупцията. България НЕ Е толкова бедна държава колкото я изкарвате. У нас труда е унизително НИСКО заплатен. И дори хипотетично работещите да започнат да си плащат данъците на ония 20-30% това нищо няма да промени. При либералния капитализъм има два модела за развитие на страните европейски и американски. Тридесет години пробвахме американския модел - резултата 1,5 милиона избягали накъдето им видят очите още 1милион умрели без да има кой да ги замени. По статистиките сме сравними с държави с гражданска война, като Либерия. Явно е, че пътя е европейския модел на социална държава

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    Вторият аспект е човешкия 2. солидарност и емпатия. Солидарността не може да има работно време - защото бедните трябва да ядат поне два пъти на ден ( иначе спада имунитета) и поне веднъж на три дни белтъчна храна ( иначе страда опорно-двигателния апарат). Солидарността не можете да я изолирате и във времева рамка - кампанията Българската Коледа е хубава, а през останалото време - какво правим? За много българи е невероятно, че в България продължава да има хора, които гладуват. Или че има хора, които не могат да си позволят да заплатят лечението си и за това просят по улиците. Често спирам да си говоря с просяците - направете го и Вие - много е отрезвяващо. И трябва да има жизнен минимум под който държавата да се намеси. Вие можете ли да живеете на месец със 150 лева, дори и на село? Защото това,че и по- малко отделя държавата за инвалидите. А сред тях има хора, Киро наистина не могат да работят дори и да им се иска.

    Нередност?
  • 6
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov

    До коментар [#3] от "dobadoba":

    От това излиза, че държавата им плаща петзвездни нощувки. А това не е вярно... Такива фишеци, хвърлени в пространството, за умни хора ли са?
    Не знам къде Полша прибра толкова бежанци, но имам кого да питам. Знам за Германия - докато 2015 вие псувахте Меркел, а немалко българи пренасяха нелегално мигранти и пълниха гушки, в Германия се намери място за над милион бежанци от коренно различна култура. Не им го намери дАржавата, а всяка община сама осигури солидарно каквото може. След като противно на очакванията тези бежанци не сринаха държавата и не обявиха халифат, а немалка част се върнаха, друга част живее и работи нормално. тези места сега са на разположение на украинците. Затова не се налага да ги слагат вече по хотели, но през 2015 и това го имаше. В България никой не смее да намери трайно решение за такива случаи. Отговорете си сам защо е така. Малко помощ - погледнете себе си, не държавата.

    Нередност?
  • 7
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov

    До коментар [#5] от "Vassil Stoychev":

    Ако искате да си кажете каквото ви е на сърце, ок. Но това с нищо не отговаря на моя коментар. Точно обратното.

    Нередност?
  • 8
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    До коментар [#7] от "Stoyan Dimitrov":

    Съжалявам, явно Вие не сте разбрали моя коментар. Икономическата система/модел у нас е тотално счупена, щом не може да осигури условия за нормално възпроизводство и развитие на населението и държавата. Държавата ни към момента е много лошо управлявана и всички ние сме крадени безобразно - има примери за резултатите при добро управление с безкомпромисна защита на националния интерес - Унгария, Чехия,Полша.Завоят към по-добра защита на националните ресурси и интереси, по-голямо преразпределение съчетано с регионална децентрализация е неизбежен.Алтернативата е поредната национална катастрофа - предизвикана от поредното малоумие с цел кражби - примерно присъединяването към Еврозоната през 2024 г. И в основната си част аргументацията Ви си е чиста неолиберална пропаганда. Жалко е, ако не го съзнавате.
    ПС. Живял съм при две различни системи на два континента. И съм работил за големи западни компании (в България), както и за малки наши и съм запознат как се създава добавената стойност и там и тук.

    Нередност?
  • 9
    egd16397354491093252 avatar :-|
    Atanaska Ivanova
    • - 1
    • + 1

    Няма смисъл да обсъждаме икономическите беди на България, те са резултат от това, което сме правили преди, за да сме на това дередже сега. Четете много внимателно статията - всички средства, които България ще похарчи за помощ на бежанците идват от пари на ЕС, не от собствени средства от бюджета на България. Просто едни пари няма да потънат в частни джобове както обикновено, в случая, затова ли е цялата дандания?

    Нередност?
Нов коментар