Украински военнослужещ се показва от купола на танк, разположен на фронтовата линия между Николаев и контролирания от руските сили град Херсон.
Украински военнослужещ се показва от купола на танк, разположен на фронтовата линия между Николаев и контролирания от руските сили град Херсон.    ©  Reuters

Битката за Херсон може да обърне войната в Украйна

На южния фронт руската армия вече е принудена да действа при силно нарушена логистика и на неблагоприятен терен. Заплашен е и Крим

Украински военнослужещ се показва от купола на танк, разположен на фронтовата линия между Николаев и контролирания от руските сили град Херсон.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • През последните седмици Кремъл наистина предислоцира сериозни сили от Източна към Южна Украйна.
  • Въпреки концентрацията на сили около Херсон руската армия не подобрява особено своите стратегически позиции.
  • Пребазирането на руснаците би могло да оголи други участъци от фронта.

След катастрофалния руски опит за блицкриг срещу столицата Киев през ранната пролет и оспорваната война на изтощение в Донбас през последвалите три месеца инвазията в Украйна видимо навлиза в своето трето, може би решително действие. Решително, защото за първи път Киев изглежда като да не е изпаднал в глуха отбрана.

По всичко личи, че през последните седмици Кремъл наистина предислоцира сериозни сили от Източна към Южна Украйна, което е нагледно доказателство, че заявките за предстояща контраофанзива в района на стратегическия град Херсон при устието на река Днепър не са просто празни приказки или украинска военна пропаганда. "Подготовката на Украйна за контранастъпление в Херсон и първоначалните операции по линия това контранастъпление, съчетани с драматичното отслабване на руските сили като цяло, изглежда за първи път позволяват на Украйна да започне активно да моделира хода на войната", коментират по този повод от авторитетния щатски тинк-танк Institute for the Study of War.

Всичко това изправя пълководците на Путин пред серия сложни избори. По всичко личи, че Москва е решила да изпрати около една трета от наличните си сили в Украйна за отбрана на Херсонска област. Това от своя страна би могло да оголи други участъци от фронта и да отвори пробойни за евентуално украинско контранастъпление по източното или пък запорожкото направление. И нещо подобно изглежда наистина вече се случва в района на градовете Изюм и Славянск, без украинският генерален щаб да вдига излишен шум по темата. В комбинация с почти замръзналия руски напредък по линията Бахмут - Соледар това изглежда като потенциално много добра новина за армията на президента Володимир Зеленски.

Ако силите на Киев наистина успеят да си върнат контрола над Изюм през следващите седмици, на практика това ще прекъсне изцяло снабдяването на руската армия в Донбас от Белгородска област в Русия, както и възможността руски формирования да бъдат връщани от източния фронт, за да подсилят позициите в района на втория по големина украински град Харков.

Война на мостове

Въпреки настоящото струпване на многократно по-големи сили в района на Херсон, и тук руската армия не подобрява особено своите стратегически позиции. Причината за това е както равнинният и прорязан от много реки терен, който превръща масираната фронтална атака в почти самоубийствено начинание, така и все по-ефективната работа на ракетните установки за нанасяне на прецизни удари HIMARS и M270, с които украинската армия системно разрушава ключовите мостове в региона, ограничавайки свободното движение на окупационните сили и възможностите им да се снабдяват с гориво и боеприпаси.

По този начин Кремъл е принуден да концентрира силите си основно в северната част на Херсонска област по посока на добре защитения Кривой рог (родния град на президента Зеленски), тъй като в някаква степен все още може да използва за транспортиране пътя по язовирната стена на огромния Каховски язовир в района на селището Нова Каховка. На практика това е единствената логистична връзка, която не може да бъде напълно унищожена от украинската далекобойна ракетна артилерия. За сметка на това зависимостта от нея поставя в риск 20-25-хилядна руска армия, която лесно може да бъде отрязана от главните окупационни сили и завладени територии.

Южната част на Херсонска област, включително и самият град Херсон, вече почти изцяло е изолирана от останалите окупирани територии след системното обстрелване на Антоновския мост над Днепър и моста над река Ингулец в селището Дариевка. Последната транспортна връзка на окупационните сили остава импровизираният военен ферибот, организиран от руската армия в региона. Единствената причина той да не бъде унищожен с HIMARS до момента най-вероятно е, че силите на Кремъл постоянно превозват с него и цивилни, ефективно използвайки ги като импровизиран "жив щит".

"Мръсна бомба" в Запорожието

Руските войски в региона обаче използват (и вероятно ще продължат използват) още една, още по-брутална форми на пасивна защита. След като украинската армия започна да унищожава с прецизни ракетни удари вражеските командни центрове, складове с боеприпаси и струпвания на военна екипировка, силите на Кремъл складираха бойна техника и започнаха да използват като логистична база района на АЕЦ "Запорожие" - най-голямата ядрена централа в Европа. Директно попадение в нейните реактори би могло да предизвика катастрофа, на фона на който аварията в "Чернобил" най-вероятно би бледняла.

Макар и извършвани с почти хирургическа точност, високоточни ракетни удари с HIMARS и М270 най-вероятно ще се окажат твърде опасни, ако не и невъзможни, в района на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. От една страна, властта в Киев е напълно наясно с това, а от друга - ще бъде подложена на свиреп натиск да не прави нещо толкова хазартно от ужасените европейски правителства, които не биха рискували да си причинят втори "Чернобил". Така че най-вероятно през следващите седмици руските окупационни сили ще продължат да ползват АЕЦ "Запорожие" като "ядрен" щит за своите логистични вериги за снабдяване на южния фронт.

В контекста на задаващата се нова фаза на войната, при която най-активните бойни действия най-вероятно наистина ще се преместят на юг, концентрирането на руски войски и бойна техника в района на АЕЦ "Запорожие" е закономерно и със сигурност ще играе по-специална роля. На практика това ще е може би най-защитеното място, където окупационните сили сравнително спокойно могат да разполагат свои резервни формирования, предназначени за осуетяване на очакваната контраофанзива в окупираната Херсонска област. Тук руснаците спокойно биха могли да разположат и далекобойни системи за противовъздушна отбрана, които да покриват целия южен фронт. Оттук те вече нанасят и масирани удари с ракетни системи "Град" по Никопол, разположен на отсрещния бряг на река Днепър.

Украинско Wunderwaffe*?

През последните дни силите на Киев получиха внезапен прилив на мотивация и боен дух в резултат на няколко изненадващо операции, подробностите около които все още са обвити в мъгла. Във вторник украинските медии и Telegam-канали съобщиха за взривяването на руски оръжеен склад в района на Новоолексеевка, разположена на 150 км от фронтовата линия в непосредствена близост до административната граница между източна Херсонска област и анексирания полуостров Крим.

Важният детайл в случая е, че всички боеприпаси за HIMARS и М270, за които се знае, че са дадени на Украйна, поразяват цели на разстояние не повече от 85-90 км. Това означава, че армията на Киев или е получила прототипи на експерименталните далекобойни ракети ER GMLRS, или вече има тактически ракети ATACMS с обсег до 300 км (които САЩ се кълняха, че няма да предоставят поради риск от ескалация) или са използвали модификация на противокорабните си ракети "Нептун" или някаква друга своя разработка - например прототип на системата Grim-2.

Спекулациите по темата се засилиха по-късно още същия ден, след като две гигантски експлозии унищожиха все още неустановено количество руски бойни самолети в района на авиобазата "Саки" край градчето Новофедоровка на западното крайбрежие на Крим. Поразената цел се намира на поне 200 км от най-близката територия, контролирана от украинската армия. И въпреки че изобщо не е ясно дали става дума за ракетен удар, обстоятелството, че ставаме свидетели за първата мащабна експлозия на руско военно съоръжение на територията на Крим е достатъчно сериозен удар както по репутацията, така и по мотивацията на руските въоръжени сили. Тъй като става дума за две големи и 10-тина по-малки експлозии, отдалечени една от друга на сериозно разстояние, руската официална версия за инцидент заради небрежно боравене с авиационни боеприпаси на практика звучи неубедително и смехотворно.

В общи линии остават два варианта - по-вероятният е да става дума за саботаж, което означава мащабен провал на руската армия - в частност на военното разузнаване и контраразузнаване. След пренасочване на основните руски сили към фронта в Херсон голяма част от вътрешността на окупираната област явно е останала непокрита, което създава условия за проникване на диверсанти и/или партизани в посока Крим.

Ако пък наистина става дума за ракетен обстрел, това ще означава тотален провал на противовъздушната отбрана. И че Киев разполага със за момента неизвестни далекобойни боеприпаси, с които може да застраши руската армия и стратегическа инфраструктура във всички окупирани територии. В това число влиза не само завоюваният без бой Крим, а също така и така омразния за украинците Керченски мост, който основната връзка между анексирания полуостров и континентална Русия. Разрушаването му обаче може да се окаже не толкова необходимо, тъй като в момента той е блокиран от километрични автомобилни колони евакуиращи се руснаци...

-----

*Оръжие-чудо. Термин, използван от германското министерство на пропагандата в късните етапи на Втората световна война.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    tita avatar :-?
    Титка Николова Пацирева
    • - 8
    • + 7

    Глупости! Украинците по принцип не са имали намерение да взриввеат Антоновския мост, а само да го направят неороходим в момента. Ще им трябва в бъдеще. Това са тяхната страна и техните съоръжения и те няма да рушат страната си като руските варвари.

    Нередност?
  • 4
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007
    • - 2

    Всичко е възможно, всички сценарии са на масата и това е доста комплексно. Необходими са множество анализи на международното положение и не само...

    Нередност?
Нов коментар