🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Руски военнослужещи се возят върху корпуса на бронирана бойна машина, пътуваща към фронта в Запорожка област, Централна Украйна
Руски военнослужещи се возят върху корпуса на бронирана бойна машина, пътуваща към фронта в Запорожка област, Централна Украйна

Войната в Украйна извади на светло частната армия "Вагнер"

Руската инвазия почти институционализира наемническата компания, създадена от Готвача на Путин

Руски военнослужещи се возят върху корпуса на бронирана бойна машина, пътуваща към фронта в Запорожка област, Централна Украйна
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Близо половин година след началото на инвазията Русия възлага на наемническата компания все повече отговорности на фронта.
  • "Вагнер" все по-често трябва да действат почти като конвенционална армия.
  • Фирмата на Пригожин работи във все по-тясно сътрудничество с руското военно министерство за привличане на нови бойци, с които да запълни дупките в окупационните сили.

Малко след анексирането на Крим през 2014 г. и внезапния наплив на руски "зелени човечета" и "доброволци" в Източна Украйна името на частната военна компания "Вагнер" започна да придобива печална известност. Въпреки че доскоро официален Кремъл упорито отричаше съществуването й, през последните няколко години нейни оперативни служители системно започнаха да се появяват в различни "горещи" точки по света, където Москва има стратегически интереси, но не може (или не желае) да ги защити публично със сила. Присъствието на руските "военни специалисти" в държави като Сирия, Либия, Судан, ЦАР или Мали в голяма степен промени хода на въоръжените конфликти, които бушуват на територията им.

Настоящата масирана инвазия в Украйна и най-вече неспособността на руската армия да свали властта в Киев за няколко дни или няколко седмици обаче принудиха "Вагнер" да се сбогува със своя сенчест статус. Близо половин година след началото на т.нар. специална военна операция Русия започва да възлага на наемническата компания все повече отговорности, включително запълването на все по-видимите пробойни в системата по набиране на жива сила, както и отговорност за цели сектори на фронтовата линия по начин, аналогичен с конвенционалните въоръжени сили.

До момента частната военна фирма обикновено се използваше предимно само за извършването на определени задачи, където се изискват по-специфични бойни способности или където трябва да се приложат по-брутални тактики. Големят проблем на руските сили в Украйна в момента е, че за близо половин година най-вероятно са изгубили поне 30% от боеспособния си персонал поради смърт, раняване, дезертьорство или попадане в плен. И наемническата схема на "Вагнер" е един от начините за евентуалното му частично преодоляване без обща мобилизация.

"Това е значителна промяна в сравнение с предишните методи на работа на групата от 2015 г., когато тя обикновено изпълняваше мисии, различни от откритата, широкомащабна редовна военна дейност на руската армия", коментира още в края на юли и британското министерство на отбраната в своя редовен разузнавателен брифинг. Според неговите анализатори това ново ниво на интеграция между сенчестата наемническа групировка и въоръжените сили на Руската федерация "допълнително подкопава дългогодишната политика на руските власти за отричане на връзките между частните военни компании и руската държава".

Вече не толкова тайна

Поредното нагледно доказателство за нарастващата роля на "Вагнер" в руските военни активности на територията на окупираните украински територии стана факт в понеделник, след като украинската реактивна артилерия нанесе разрушителни високоточни удари по щаб на наемническата компания в градчето Попасна в Донбас. Смята се, че бойците от 'Вагнер" са изиграли решаваща роля именно за превземането на Попасна, Лисичанск и електроцентралата във Въглехирск, която е най-голямата ТЕЦ в Украйна.

Атаката с щатски ракетни установки HIMARS е станала възможна след фоторепортаж на проруския военен кореспондент Сергей Среда в Telegram, който неволно е разкрил местоположението на командния център. Точният брой на загиналите руски "войници на късмета" за момента не е ясен и най-вероятно няма да бъде официално оповестен. Според проруски източници става дума за няколко десетки елитни бойци, а според украинския губернатор на Луганска област Серхи Хайдай - поне за 100 души, като има вероятност сред жертвите да е самият собственик на "Вагнер" - олигарха Евгений Пригожин, по-известен с прякора си Готвача на Путин заради мултимилионните договори за кетъринг за руската държавна администрация и най-вече за армията.

Още на следващия ден новината за кончината на Пригожин беше опровергана с негова снимка, на която той се разхожда сред руините на разрушената наемническа база. Това обаче е поредната нагледна демонстрация, опровергаваща системни постоянни твърдения, че няма нищо общо с каквито и да било наемнически компании. Олигархът също така е бил забелязан да посещава военни формирования в Източна Украйна още през април, а също така е получил медал за приноса на неговата компания към офанзивата на руската армия в Украйна. Според различни неофициални източници през последните месеци Пригожин лично се е включил в кампанията по набиране на "доброволци" в руските затворнически колонии, чиито обитатели са получавали щедри финансови обещания и ангажимент за амнистия, ако отидат (и оцелеят) на украинския фронт.

"Вагнер" отвътре

По принцип "на хартия" наемническа компания "Вагнер" на практика няма и формално не би трябвало съществува. Тя не плаща данъци, а повечето нейни служители отричат да имат връзки с нея. Всъщност работата на която и да е частна военна фирма е незаконна според руското законодателство. Единици от ветераните на "Вагнер" все пак са склонни да повдигнат завесата на секретността поне малко.

"Наемниците нямат легален статус, така че те не се ползват със същите гарантирани права като официалните представители на въоръжените сили. И получават заплащане едва след като приключат мисията", разказва Марат Габидулин, един от малкото бивши бойци, чиято принадлежност към групировката е потвърдена както от руски, така и от украински източници. "Всички идеалистични причини [да станеш наемник] са само маскировка; на практика мотивацията на всеки са парите", откровено споделя бившият наемник, участвал в мисии между 2015 и 2019 г. и раняван край Палмира в Сирия. В момента той живее в Южна Франция, където се опитва да получи политическо убежище, и пише своите военни мемоари. В интервю за The Guardian още преди началото на руската инвазия в Украйна Габидулин също свидетелства, че "Вагнер" действа в тясно сътрудничество с руското министерство на отбраната.

"Винаги са били част или от военното разузнаване, или от силите за специални операции", коментира в този контекст и руският военен експерт Павел Лужин, цитиран от Al Jazeera. "Никога не са били частни или по някакъв начин автономни", добавя той. Според Лужин "Вагнер" е създадена с две основни цели. На първо място тя съществува, за да канализира енергията на проблемните индивиди, които иначе биха представлявали заплаха за сигурността вътре в Русия. Втората е да поддържа баланса на властта между силовите ведомства и най-вече да не позволява на армията да се превърне в твърде могъщ фактор. "Става дума за фрагментация на военната сила, която е характерна за авторитарните режими", обяснява Лужин. И обобщава: "Вагнер" не са нито елитни сили, нито добре обучени командоси. Те са просто още един вид пушечно месо, създадени с цел да противодействат на всяка политическа заплаха от страна на генералите. Кремъл просто не вярва на въоръжените сили."

Недостиг на новобранци

Доказателствата за все по-голямата роля на частната армия, основана от Евгений Пригожин, вече се виждат дори с просто око из руските градове. Билборд в Екатерининбург - четвъртият по големина в Русия, например призовава: "Оркестърът "W" те чака". Графичен маркер дава да се разбере, че става дума само за хора над 24 години. "Родина, чест, кръв, смелост. "Вагнер", гласи по-буквален мобилизационен плакат. Билбордове като тези вече могат да се видят в почти всеки голям руски град. "Както изглежда, те са решили, че няма да се опитват да прикриват своето съществуване. В момента всеки вече знае кои са", коментира Денис Коротков, бивш журналист от закрития вестник "Новая газета", който следи операциите на "Вагнер" от години.

Първото официално признание за съществуването на наемническата армия от страна на руска държавна медиа идва едва през май тази година. Тогава кореспондент на обществената телевизия енигматично обявява как руската армия в Украйна вече разполага със "собствен оркестър". В края на юли на първа страница на най-популярния руски таблоид "Комсомолская правда" се появява статия как "оркестърът" е щурмувал електроцентралата във Въглехирск.

Бойците от частната армия на Пригожин получават прозвището "Оркестъра" като препратка към германския композитор Рихард Вагнер, на чието име е наречена наемническата фирма. Смята се, че неин кръстник е първият й ръководител и основател Дмитри Уткин, който е свързван с руските крайнодесни среди и основава частната армия с финансиране от Готвача на Путин. Градската легенда гласи, че името е избрано, защото това е любимият композитор на Хитлер.

Публично-частно партньорство на фронта

През последните седмици самата "Вагнер" директно започва да популяризира своето участие във войната. "Те вече освободиха Попасна, присъедини се и освободи целия Донбас. Участвай в първата си военна кампания заедно с живи легенди на индустрията", гласи банер на сайт на наемническата компания. Впоследствие въпросната интернет страница е свалена от литовския онлайн провайдър, който я хоства.

Руски източници също така твърдят, че "Вагнер" са вече разкрили центрове за набиране на доброволци в поне 20 населени места. Възнаграждението, което компанията обещава, е над 240 хил. рубли, или около 4000 евро - доста повече от месечната заплата на редовните професионални военнослужещи в страната. Единственото условие към потенциалните кандидат-наемници е да не са граждани на натовска държава или на Украйна, както и да представят няколко медицински сертификата.

Разследване на независимия руски сайт Meduza от своя страна твърди, че мрежите за набиране на новобранци на "Вагнер" и руското военно министерство вече са напълно преплетени. Според Денис Коротков от "Новая газета" вече е трудно да различиш боец, който работи за частната фирма на Пригожин, и военнослужещ от руската армия. "Министерството на отбраната до голяма степен интегрира "Вагнер" и сега те изглеждат все повече като координирана група", обобщава той. И добавя, че това сътрудничество пречи да се разбере какъв е броят на руските наемници в Украйна.

Масовизацията на кампанията за набиране на ново пушечно месо за фронта в Украйна закономерно води след себе си и сваляне на критериите при подбора на потенциалните кандидати. "Вагнер" снижава своите стандарти при набиране на персонал, като наема затворници и лица, които са били в черни списъци. Това потенциално оказва влияние върху руската военна ефективност", се казва в регулярния разузнавателен брифинг на британското военно министерство. "Дори преди конфликта в Украйна по-малко от 30% от войниците във "Вагнер" бяха истински професионалисти", коментира и бившият вагнеровец Марат Габидулин. И обобщава: "Сега групата ще се състои предимно от аматьори... Циркът, в който Русия се е превърнала, продължава."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 2

    Нещо подобно се случи след втората американска специално воена операция в Ирак 2003 г. Тогава тая работа вършеше ЧВК Blackwoter на Ерик Принс. След зверствата там тя се прекръсти на Academi.
    Но вършеше същото и в Афганистан.

    Нередност?
  • 2
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • + 2

    ".............коментира и бившият вагнеровец Марат Габидулин. И обобщава: "Сега групата ще се състои предимно от аматьори... Циркът, в който Русия се е превърнала, продължава."................"

    Много жалки са тези "вагнеровци"!Дано украинците добре ги "обработят " та да се свърши с тази "частна " армия!

    Нередност?
  • 3
    reaper33 avatar :-P
    не на безразличието

    харесва ми найлоновата кесийка на оръдието на БМД -то....

    Нередност?
  • 4
    keen avatar :-|
    keen
    • - 1
    • + 1

    По подобен начин, но в мирни условия, у нас се ползват футболните агитки. Те са провокатори когато има граждански протести, те са наемници когато трябват изфабрикувани масовки. Аз лично съм виждал това да правят преди време от партия Атака, както и Бареков с неговата "България без цензура". Убеден съм, че такива масовки организират и доста от по-големите партии. Вероятно във военни условия агитките биха били пушечно месо срещу заплащане.
    Просто във всяка държава по света има проблемни членове на обществото - тумор, който иначе трябва да се изреже, но законите да не го позволяват. Вместо това, може да се извлече полза от агресивното им поведение, ако то се впрегне по подходящ начин.
    Така че, според мен, украинците правят услуга на руското (и не само) общество, като избиват методично представителите на тази групировка.

    Нередност?
Нов коментар