🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Войната: Украйна бърза с щурма на Луганск заради мобилизацията

Киев се надпреварва с времето, преди Путин да излее на фронта десетки хиляди необучени и зле оборудвани запасняци

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Стратегията на Киев за плавен натиск по целия фронт дава резултат
  • Украинската армия е заградила от три страни ключовия транспортен хъб Лиман
  • Кремъл директно хвърля в боя мобилизираните мъже без допълнителна подготовка
  • Путин може да анексира още в петък окупираните украински територии

Часове преди края на мнимите "референдуми" за отцепване на окупираните украински територии армията на Киев продължава успешната си контраофанзива по границата между Харковска и Луганска област, макар и не с първоначалното темпо от дните след превземането на Балаклия. Стратегията за постепенния натиск по цялото протежение на все още неукрепналата нова руска отбранителна линия в региона като че ли започва да дава резултат и украинските военни формирования реализират видим пробив на север от стратегическия железопътен хъб Лиман и югозападно от Сватово, където в момента се намира основната база на окупационната армия след евакуацията от Изюм.

Също така войските на Киев вече са успели да превземат и частта Купянск на източния бряг на река Оскол (т.нар. Купянск-Узловий), където се намира главната гара разпределителна за целите северни части на Харковска и Луганска област. Оттук въоръжените сили могат да контролират почти целия логистичен поток за региона по релсова инфраструктура. По последна информация в региона те са превзели и селищата Кучеривка и Петропавливка, което означава, че тук се създават условията за още една контраатака в направление изток - североизток по посока на руската граница в посока към градчето Троицке - последната железопътна входна точка от Русия към Северен Луганск.

Лиман може да стане "руският Мариупол"

Настоящият основен пробив на украинската армия е ключов, тъй като й позволява да заобиколи от три страни градчето Лиман. Въпросното селище в момента е най-стабилният, ако не и единствен, отбранителен рубеж на окупаторите в региона. Чрез контрола над него те до голяма степен забавят скоростта и задържат украинското контранастъпление към Северодонецк и Лисичанск, което иначе може да излезе в тила на основната руска бойна групировка в Луганск и дори да застрашени в близко бъдеше едноименната регионална столица.

Краткосрочната цел на окупаторите е очевидна - да спрат армията на Киев достатъчно дълго, докато започнат да пристигат набързо сформираните "подкрепления" от запасняци. Вече има и първите индикации, че мобилизираните руски мъже няма да минават дори през съкратено опреснително военно обучение и че направо ще бъдат хвърлени на фронта. При това положение приносът им към бойните способности на окупационните сили едва ли ще е голям, но в някаква степен ще бъде компенсиран от тяхната многочисленост, която ще позволи линията на съприкосновение да бъде максимално уплътнена и възможностите за пролуки в нея да бъдат минимизирани. Така украинците ще бъдат лишени от основното си предимство в момента - по-голямата мобилност на техните сили, които изненадващо се вклиняват в руската отбрана на неочаквани места..

Избирайки тази стратегия обаче руските командири рискуват войската им в Лиман скоро да бъде обкръжена по подобие на украинския полк "Азов", който беше принуден да се предаде в Мариупол. А там в момента най-вероятно са концентрирани последните боеспособни остатъци от разбитата край Изюм армия на Кремъл.

Какво следва

През следващите три дни предстоят няколко ключови събития, които ще определят хода на войната оттук нататък. Днес трябва да приключи "гласуването" в мнимите референдуми на територията на окупираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, а предопределеният резултат ще стане ясен в сряда, ако не и още тази вечер. След като проруските марионетни администрации обявят искането си присъединяване, парламентът на Русия най-вероятно ще гласува анексирането светкавично в сряда или четвъртък.

Очаква се президентът Путин да говори пред общо заседание на двете камари на Думата в петък, когато според британското военно министерство ще формализира поглъщането на окупираните територии и ще обяви как ще еволюира т.нар. специална военна операция. Тук опциите в общи линии са две - държавният глава може да пристъпи към ескалация и да предложи обявяване на война срещу Украйна, защото Русия ще приеме себе си за "нападната" или да преименува операцията от "специална военна" на "антитерористична". Вторият вариант би бил запазване на статуквото и ясна индикация, че Путин се чувства слаб и не иска да вдига залога, провокирайки Запада да увеличи помощта си за Киев.

Последното обаче вече се случва дори само в контекста на "частичната мобилизация" - САЩ обявиха в понеделник, че подготвят пореден военен транш на стойност 12 млрд. долара. Представители на щатското военно министерство заявиха, че опцията за предоставяне на западни танкове на Украйна вече "абсолютно е на масата", а американски конгресмени от двете партии излязоха с петиция до Пентагона най-накрая да даде и ударни дронове MQ-1C Grey Eagle. Стана ясно също така, че украинската армия вече е получила или скоро ще получи първите батареи от норвежко-американската зенитна система NASAMS - същата, която се използва за защита на небето над Вашингтон. В скоро време се очаква Украйна да се сдобие и с германска ПВО, базирана на ракетите IRIS-T. Федералният канцлер Олаф Шолц декларира в началото на лятото, че трансферът на зенитните системи трябва да бъде извършен през септември.

Берлин също така вече изпрати на Украйна още шест мобилни зенитни оръдия Gepard, които ще помогнат много за борбата с вражески бойни дронове и щурмова авиация, както и две реактивни ракетни системи MARS II и 50 бронетранспортьора Dingo. В отговор на все по-активното използване на ирански безпилотни апарати от руска страна, Киев ще получи и първата пратка тежки дронове камикадзе Switchblade 600, които за разлика от по-малките Switchblade 300 са предназначени за унищожаване и на танкове. Франция декларира, че ще изпрати на фронта още от своите мобилни гаубици CAESAR, а Швеция - самоходни артилерийски системи Archer, които неофициално се спрягат за най-добрите тежки оръжия в своя клас.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 5

    Язък за войничетата , още месо за смилане ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 2

    Прекрасен анализ, писан като за мислещи хора:
    https://www.theamericanconservative.com/who-is-winning-the-war-in-ukraine/

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 2

    Не мога да се въздържа да не линкна още един, доста антагонистичен на горната пропаганда анализ отново от The American Conservative.
    И отново само за мислещата част от публиката:

    https://www.theamericanconservative.com/holding-ground-losing-war/

    Нередност?
  • 4
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • + 5

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Този "анализ" е с почти толкова ниска стойност и като "аналиците" на Николай Витанов.

    Любимото ми:

    Something similar is happening in Ukraine, where it has become impossible to know who is advancing and who is retreating.

    Не баце знае се много добре кой къде настъпва и кой къде отстъпва и това се доказва включително с данни от сателити. American Conservative е малко по-добре изглеждащ парцал от Breitbart News, но дотам.

    Нередност?
  • 5
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Този "анализ" е с почти толкова ниска стойност и като "аналиците" на Николай Витанов.

    Любимото ми:

    Something similar is happening in Ukraine, where it has become impossible to know who is advancing and who is retreating.

    Не баце знае се много добре кой къде настъпва и кой къде отстъпва и това се доказва включително с данни от сателити. American Conservative е малко по-добре изглеждащ парцал от Breitbart News, но дотам.

    Нередност?
  • 6
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • + 8

    До коментар [#3] от "D-r D":
    Интересни четива, обилно натъпкани с обратни твърдения и затрупващи читателя низове от препратки...към препратки.

    Да опростим тезите и анти-тезите: Путин кълнеше ли се, че няма да напада никого и после направи ли точно обратното? Така стана. САЩ предупреждаваха ли, че Путин ще нападне Украйна и това (както виждаме) случи ли се? Да и да. Прости ФАКТИ. Няма нужда от консервативни абракадабри.

    Русия потъва - военно, икономически, политически и екзистенциално.

    А...забравих...15+ километровите колони с бягащи мъжествени руснаци в посока Грузия и те ли са предизвикани от подлите умове в САЩ и "колабираща" Германия?

    Нередност?
  • 7
    tdl1533478072573500 avatar :-|
    Venelin Velev
    • - 5
    • + 1

    Какви неща само сътворява историята! Украйна - създавана, развивана и глезена до преди половин век от бившия СССР, днес се разрушава от неговото съвременно превъплъщение. Украйна сега е една от най-корумпираните държави, населена с взаимно ненавиждащи се людски групи.

    Нередност?
  • 8
    ddv1451384131484189 avatar :-P
    Plamen Peev
    • + 2

    До коментар [#7] от "Venelin Velev":

    Ненавиждащи се лщдски групи бяха до 24.02.2022. След това станаха "първа" армия в света ( тъй де .. щом успяха да победят втората армия значи са първа :))

    Нередност?
  • 9
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "Venelin Velev":

    Не съм силен по история на Украйна и СССР (за което не съжалявам), но все ми се струва, че Украйна не е създадена от СССР.
    А относно корупцията в Украйна - дайте да преборим нашата си, БГ корупция и после да коментираме корупцията в другите държави.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#6] от "Dimov":

    Препратките и позоваванията, Димов, са за интелигентната публика, както написах и по-горе.
    Това са фактологическите аргументации на автора, който чрез тях изгражда и доказва истинността на тезата си. Колкото повече и колкото по-различни са препратките, толкова по-обективен би следвало да се възприема анализът.

    А сега - само за сравнение - погледнете препрагките в статията на Капитал. Единствено и само самоцитиране. Наполеонов синдром, ако трябва да сме прецизни.

    Затова предпочитам интелигентни автори.

    Нередност?
Нов коментар