©  Reuters

Войната | Aрмията на Украйна проби руската отбрана и в Херсон

На източния фронт пък силите на Киев напредват от две страни към следващия стратегически град Сватово в Луганск

   ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украинската армия е открила слабо място в руските отбранителни позиции и на южния фронт в Херсонска област, като провежда масирана контранастъпателна операция през последните 48 часа. Войските на Киев са успели светкавично да напреднат с поне 20 км от линията на съприкосновение в Кривой рог покрай западния бряг на река Днепър. По последна информация всички руски бойни формирования в северната част на Херсонска област са получили заповед за изтегляне, за да не бъдат обкръжени.

Контраатаката е хванала силите на Путин в района неподготвени и при отстъплението си те са били принудени да взривят моста в селището Дудчани, за да спрат придвижването на украинците напред към регионалния център Берислав. По пътя към него окупационните войски биха могли да унищожат мостове на още две места, за да се опитат да осуетят или поне да забавят контраатаката. Най-вероятно украинците ще пренасочат настъплението си и на запад към Велика Олександривка и/или Давидов брод, за да се опитат да хванат част от противниковата армия на север в т.нар. котел - оперативно обкръжение, при което са прекъснати всички пътища за доставки и отстъпление.

Въпреки опита на окупаторите да използват в своя полза естествените водни прегради в Херсонска област, това едва ли ще им помогне да парират настоящата опасна контраофанзива. Новият пробив позволява на украинските сили да излязат в гръб на добре укрепената руска отбранителна линия по поречието на река Ингулец и дори евентуално да се опитат да обградят остатъците от руския фронт в посока Кривой рог.

Руската армия - преуморена и статична

Неспособността на окупационните сили да се сражават ефективно вече се потвърждава и от руските военни кореспонденти, според които войските им вече седми месец са на фронта без почивка и ротация. Също така те съобщават, че силите на Киев имат сериозно числено превъзходство в този сектор на фронта. Отделно от това ефективната украинска кампания за хирургически удари с HIMARS по инфраструктурата в Херсонска област в комбинация с прословутата изключително кална украинска есен (т.нар. "разпутица") в максимална степен ограничава мобилността на окупационните войски, които по принцип са концентрирали сериозни ресурси и жива сила по южния фронт.

По всичко личи, че голямата част от руските бойни формирования са разположени по самата линия на съприкосновение и трудно ще могат да бъдат използвани в скоростен порядък за подсилване на отбраната в други части на фронта, без да нарушат целостта на отбраната. Допълнително утежняващо обстоятелство за силите на Кремъл в района на Херсон е липсата на ефективни комуникации, което в момента кара някои подразделения превантивно да се оттеглят заради страх, че може да се окажат обкръжени, твърдят украински фронтови блогъри.

Украинските източници допълват също така, че армията им вече е преодоляла защитата край Дудчани и продължава да се движи на юг към село Милове, където се намира следващата водна преграда и мост, който може да бъде взривен от окупаторите. Информацията от руски източници от последния час също потвърждава падането на тази първа отбранителна линия. Така че, ако руснаците не успеят да организират по-сериозна защита по това направление, армията на Киев скоро може да достигне дори района на Берислав и стратегическата язовирната стена при Нова Каховка. Подобно развитие на ситуацията би могло скоро да постави в оперативно обкръжение всички войски на Путин в северната част на Херсонска област. И по-лошото за тях е, че те не могат да се изтеглят като източната бойна групировка край Изюм, защото районът изобилства от реки, а ключовите мостове по тях са частично или напълно унищожени.

Ново отстъпление се задава и в Луганск

Лошите новини за Путин продължават да идват и от източния фронт, който вече се измества от Харковска към Луганска област. След като превзе стратегическия жп хъб Лиман и региона около него, украинската армия първоначално се насочи към следващата ключова цел - Кремина. Вместо обаче да затъне в обсада и кръвопролитни градски боеве, тя, изглежда, засега ще предпочете да заобиколи стратегическото селище и да се насочи на север към инфраструктурния възел Сватово, който играе роля на импровизирана база на руснаците след отстъплението. Офанзива към него върви по още поне две направления - от селищата Купянск и Борова по поречието на река Оскол, която преди 1-2 седмици се разглеждаше като следващата евентуална отбранителна линия на Москва в региона.

Руските военни анализатори също смятат, че украинската армия най-вероятно ще предпочете да атакува Сватово, а след това да се насочи на изток към Старобилск. По този начин тя ще прекъсне цялата логистика на Луганска област от руските региони Белгород и Воронеж на север. Оттам украинските войски евентуално биха могли дори да се опитат директно да атакуват от север и Луганск - столицата на т.нар. Луганска народна република (ЛНР). Очакванията в Киев са, че при евентуално превземане на мегаполисите Донецк и/или Луганск, руските окупационни сили в страната ще изпаднат в тотален хаос и напълно ще изгубят способността си да се сражават.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamen avatar :-?
    Чарли
    • - 1
    • + 16

    Скоро орките ще се прибират в "стара р00сия", май а?

    Слава на Украйна!
    Слава на героите!

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 5

    Зеленски сега вече с чиста съвест може да поиска още ...

    Нередност?
  • 3
    fks16612581131137858 avatar :-|
    Jay Smith
    • + 5

    Володимир Зеленски изписа със златни букви името си в човешката история.
    А украинския народ показа на целия свят, че ценности като морал, единство, родолюбие и смелост не безвъзвратно изчезващи в съвременния забързан и технологичен свят!

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Много напечено става за руснаците. Слава на Украйна!

    Нередност?
  • 5
    bfv281145175 avatar :-|
    bfv281145175

    Вижда се вече края!

    Нередност?
Нов коментар