Boeing и Saab смятат, че могат да започнат да снабдяват Киев с GLSDB в началото на 2023 г., макар и с не твърде високо темпо
Boeing и Saab смятат, че могат да започнат да снабдяват Киев с GLSDB в началото на 2023 г., макар и с не твърде високо темпо    ©  Reuters

Войната | САЩ обмисля да изпрати на Украйна HIMARS-боеприпаси с обсег 150 км

Става въпрос за системата GLSDB, разработена от Boeing и SAAB на базата на преработени стари неуправляеми муниции

Boeing и Saab смятат, че могат да започнат да снабдяват Киев с GLSDB в началото на 2023 г., макар и с не твърде високо темпо    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Системата GLSDB до голяма степен превъзхожда използваните в момента боеприпаси за HIMARS.
  • Главното й предимство е, че преработва свалени от въоръжение неуправляеми ракетни снаряди и ги прави "умни".
  • Обсегът й е 150 км, което позволява удари дълбоко зад предните фронтови линии и достигане на цели в Крим.

Пентагонът сериозно обмисля да изпрати на Украйна нов тип прецизно управляеми боеприпаси за реактивните артилерийски установки HIMARS и M270, които имат много по-голяма далекобойност в сравнение с използваните в момента муниции, твърди агенция Reuters в свой материал, който се позовава на няколко независими източници. Става въпрос за системата Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), която е с обсег от 150 км и още преди няколко години е разработена от Boeing и SAAB. Основното предимство на тази технология е, че преработва съществуващи стари и свалени от въоръжение неуправляеми ракетни боеприпаси и им дава нов живот, превръщайки ги в "умни".

Друго предимство на преминаването към GLSDB е, че боеприпасите могат да бъдат изстрелвани от същите натовски ракетни системи за залпов огън, с които Киев вече разполага, и това би елиминирало нуждата от допълнително време за разучаване на технологията и обучение. Също така на практика това би било оръжието с най-голям обсег, което Украйна до момента би получила от западните си партньори. По този начин Киев би имал възможността да атакува Русия дълбоко зад предните линии на фронта, включително и на територията на анексирания през 2014 г. полуостров Крим.

До момента стандартните управляеми боеприпаси GMLRS за HIMARS, които Украйна получаваше от САЩ и страните - членки на НАТО, можеха да поразяват цели на разстояние до максимум 80-90 км. Също така те се произвеждат в неголеми количества, недостатъчни за интензивността на настоящия конфликт - от порядъка на 5000-6000 бройки на година. В контекста на войната отбранителната корпорация Lockheed Martin е поела ангажимент бързо да удвои индустриалния си капацитет, но не е ясно кога точно това ще стане реалност.

Освен всичко друго украинският президент Зеленски и неговата администрация от месеци отправят апели за предоставяне на по-далекобойните тактически ракети ATACMS, които се изстрелват от същите установки и могат да унищожават обекти на разстояние до 300 км. САЩ обаче отказват да го направят, тъй като се опасяват, че подобна стъпка ще бъде изтълкувана от Русия като пряко въвличане на Запада във войната и може да доведе до ескалация, включително и с употреба на тактическо ядрено оръжие. Също така Пентагонът предпочита да съхрани запасите си от далекобойните ATACMS, за да може да ги използва при евентуално паралелно избухване на военен конфликт с Китай заради Тайван или внезапно възобновяване на "замразения" конфликт между Северна и Южна Корея.

Нов живот за старите ракети

Не така обаче явно стоят нещата с GLSDB, алтернативно разработени от Boeing и SAAB. Първите количества от тях може да бъдат доставени на Украйна още през пролетта на 2023 г., се твърди в документ, видян от журналист на Reuters и чиято достоверност е била потвърдена от трима души, запознати с плана. Новият боеприпас обединява в едно авиационната бомба с малък диаметър от типа GBU-39 (SDB) с ракетния ускорител M26, като и двата компонента присъстват в големи количества във военния инвентар на САЩ.

GLSDB се насочва с GPS, може да действа в условията на радиоелектронни смущения и се използва при всякакви метеорологични условия. Бомбата GBU-39, която функционира като бойна глава на GLSDB - има малки, сгъваеми крила, които й позволяват да планира над 100 км., ако бъде пусната от самолет. Системата може да се използва за поразяване бронирани превозни средства, се твърди на уебсайта на SAAB.

Ракетният ускорител M26 от своя страна по принцип е проектиран в далечната 1977 г. и е предназначен да задвижва старите неуправляеми касетъчни боеприпаси за HIMARS и M270. До момента от него са произведени около половин милион бройки, голяма част от които все още се съхраняват във военните складове на САЩ и държавите - членки на НАТО. Това се случва дори след приемането на конвенцията за забрана на касетъчните оръжия и демонтирането на бойните им глави. При трансформирането на боеприпаса в GLSDB на мястото на касетъчната бойна глава чрез специален адаптер се прикрепя планираща управляема бомба от типа GBU-39, която представлява прецизен боеприпас с GPS-насочване.

Важното нещо в случая е не само наличието на огромно количество вече складирани ракети-носител М26, но и цената на бомбата, която струва само около 40 хил. долара (за сравнение - цената на един "умен" артилерийски снаряд от типа M982 Excalibur е на стойност близо 113 хил. долара). Допълнително предимство е, че тя също е продукт на Boeing, което на теория би позволило на щатския отбранителен гигант бързо да увеличи производството и да постигне икономии от мащаба. САЩ също така вече разполагат с огромни запаси от бомби GBU-39, останали след края на 20-годишната война в Афганистан, които сега могат да влязат в употреба.

Всичко това превръща завършения GLSDB боеприпас в евтина алтернатива на използваните в момента от Украйна оригинални самонасочващи се муниции за HIMARS и M270. Въпреки че на този етап оръжейните компании едва смогват да задоволят нарасналото търсене след началото на война, Boeing и SAAB смятат, че могат да започнат да снабдяват Киев с GLSDB в началото на 2023 г., макар и с не твърде високо темпо. По принцип и корпорацията Lockheed Martin, която е оригиналния производител на HIMARS, също работи върху свои по-далекобойни боеприпаси, наречени ER GMLRS и PrSM, с обсег съответно 150 и 499 км. За 2023 г. обаче е планирано съвсем скромно производство от тях, и то само за вътрешноамериканска употреба, като армията на САЩ е поръчала само 110 бройки от PrSM. Сигурно е също така, че те ще струват в пъти повече в сравнение с преработените стари неуправляеми "планиращи ракетни бомби" на Boeing и SAAB.

Военната индустрия се задъхва

Заради изпращането на HIMARS в Украйна и интензивните бойни действия там САЩ също така започва да се опасява от известен недостиг на боеприпаси, тъй като военновременните им запаси постепенно започват да намаляват. Кризата в Украйна също така сериозно е повишила търсенето на произведени в Америка оръжия и боеприпаси, като това е особено валидно за източноевропейските съюзници на Вашингтон. Въпросните държави, намиращи се близо до зоната на конфликта, значително са увеличили поръчките си, тъй като изпращат на Киев голяма част от старото си съветско въоръжение. При това положение алтернативата, която представлява GLSDB, може да се окаже перфектния план Б за дългосрочно снабдяване на Украйна с боеприпаси за най-ефективната й оръжейна система до момента.

Въпреки че първите няколко експериментални единици GLSDB боеприпаси вече са произведени, все още има много логистични пречки пред официалното сключване на договор за масово производство. Например планът на Boeing предполага Пентагонът да се откаже от детайлизиран преглед на ценообразуването, който би гарантирал на американската армия, че ще сключи възможно най-изгодната сделка. Споразумението също така ще изисква най-малко шест поддоставчика да ускорят доставките на свои компоненти и услуги, за да може да се стигне до бързо производство на оръжейната система.

"Става въпрос за получаване на голямо количество на ниска цена", коментира за Reuters Том Карако, експерт по въпросите на въоръжението и сигурността в Центъра за стратегически и международни изследвания. Той твърди, че форсираното искане за получаване на повече оръжия възможно най-скоро може да се обясни именно с намаляващите американски запаси от боеприпаси. Наличностите "намаляват спрямо нивата, които сме свикнали да поддържаме, и със сигурност спрямо нивата, които ще ни трябват, за да възпрем конфликт в Китай", обобщава ситуацията Карако.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 5

    Смисълът на този елеен текст може да се събере и в едно изречение:US, заради войната си в Украина, преработва стари боеприпаси, като им придава ново качество.

    По-същественото е друго: че с обилната поредица текстове тук за предоставянота на ВСУ американско въоръжение се разкрива заключената със 7 катинара истина, че US поддържа в Украина геополитическа прокси война, от която печели американският ВПК, а гинат украинци и се съсипва страната-домакит на глобалния конфликт.

    Това не е нещо нечувано и невиждано, защото във Виетнамската война (която е втората сериозна прокси война между СССР и US след Корейската) Виетконг избиваше американци със съветско оръжие.
    Което също, както сега на Украина, не се е предоставяло даров, а под формата на целеви кредит.
    Виетнамските комунисти победиха и дълги години Виетнам изплаща военните си задължения към Москва.
    Но как Вашингтон очаква да си получи от Украина десетките милиарди, наляти в собствения ВПК?
    Това е интересната тема, а какви крилца има един снаряд...

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 3

    Ако американците дадат такива оръжия, значи украинците губят с много, а американците се чудят как да спасят положението. Резултатът ще е пълно разрушаване на Украйна. После сигурно ще има нови още по-далекобойни оръжия, даже си мисля, че пролетта НАТО или някои държави ще се включи във войната.

    Срещу какво е войната - САЩ воюва срещу Русия и ЕС, Русия воюва срещу НАТО, ЕС и срещу икономическите санкции като начин на налагане на политики. Украйна е просто средството.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Капитал надскача разума с приказливостта си по темата.
    А мълчанието (на война) е злато.

    Нередност?
  • 4
    comandante avatar :-|

    До коментар [#2] от "mickmick":

    Да не говорим,че РФ може да прати малко ракети със среден обсег в Куба, Северна Корея, Венецуела и т.н.

    Нередност?
  • 5
    comandante avatar :-|

    Но как Вашингтон очаква да си получи от Украина десетките милиарди, наляти в собствения ВПК?
    До коментар [#1] от "D-r D":

    Много интересен въпрос! Реално няма никаква възвръщаемост за САЩ още от майдана само наливат с пари корпорациите които печелят от Украйна ама за федералния бюджет и данъкоплатците нищо!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Това е само едната част от въпроса - счетоводната.

    Другата е моралната. В Капитал хора, които - убеден съм - не са виждали разкъсано от взривна вълна тяло, които не са виждали стичащ се по стена човешки мозък, които не са виждали събиращ от земята червата си с две ръце умирщ войник, с някакво сатанинско удоволствие говорят за ракети, снаряди, танкове, РСЗО и пр. средства за убиване.

    За жалост съм бил (за кратко) на война, видял съм всичко това с очите си. Гледката ме преследва още и не мисля, че трябва да оставяме зависими пропагандисти от диваните да тласкат синовете ни на смърт.

    От друга страна ще съдействам с контактите си в украинското посолство на всеки от екипа на Капитал, който иска да повоюва в Украина. Щото мъже-войници от клавиатурката е доста ...

    Няма добра война.

    Нередност?
  • 7
    pba321088732 avatar :-|
    Йосиф Давыдович
    • - 2

    А Россуя да прати Сармат в сша за проба..

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 3

    Ха, попаднах на оригипонала на на тая изкопирана от Reuters (!)"статия":

    https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/100-mile-strike-weapon-weighed-ukraine-arms-makers-wrestle-with-demand-sources-2022-11-28/

    Трябва да си крайно дебелоок, за да преписваш от общодостъпна световна медия.
    Капитал не ви ли е срам!
    Плагиатството е престъпление!

    Апропо, изпращам линк към "статията" в Капитал до Reuters.
    Дано ви разкостят от съдене, преписвачи!

    Нередност?
  • 9
    rotor avatar :-|
    rotor
    • + 5

    Добре плаща още Кремъл - от 8 коментара, 8 са проруски. Да припомня - войната я започна Кремълския касапин. Накрая руския народ ще плати собствената с неспособност да се справя с диктаторите. Март 2023 година не е далеч. Браво на Капитал, браво и на автора на материала - аналитично и детайлно са изложени фактите.

    Нередност?
  • 10
    bratkubrat avatar :-?
    Mike
    • + 3

    До коментар [#8] от "D-r D":

    "Попаднал" си на оригинала от Ройтерс?!
    Е па доста време ти отне това велико откритие, предвид, че още в първото изречение на статията пише, че е от Ройтерс:

    "... твърди агенция Reuters в свой материал"

    Ти какво не разбра? В целия текст непрекъснато се говори за Ройтерс, така че е пределно ясно, че материалът е техен.

    Слаба ракия сте ватенките, ако на фона на всичко останало намери да се хванеш за авторските права на статия, в която 5 пъти е посочен източника...

    Нередност?
Нов коментар