Военнослужещи разполагат зенитно-ракетна установка HAWK по време на учение в Румъния. В контекста на продължаващите руски удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна страните-членки на НАТО поетапно започнаха да разконсервират и изпращат на Киев стари ПВО системи от този тип, както обсъждат евентуалното предоставяне и на най-модерните щатски противовъздушни комплекси Patriot
Военнослужещи разполагат зенитно-ракетна установка HAWK по време на учение в Румъния. В контекста на продължаващите руски удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна страните-членки на НАТО поетапно започнаха да разконсервират и изпращат на Киев стари ПВО системи от този тип, както обсъждат евентуалното предоставяне и на най-модерните щатски противовъздушни комплекси Patriot    ©  Reuters

Войната в Украйна | НАТО ще намалява зависимостта от авторитарни държави

Русия "използва зимата като оръжие", затова алиансът ще помага на Украйна с още системи за противовъздушна отбрана, ремонти на енергийната мрежа, гориво и електрогенератори

Военнослужещи разполагат зенитно-ракетна установка HAWK по време на учение в Румъния. В контекста на продължаващите руски удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна страните-членки на НАТО поетапно започнаха да разконсервират и изпращат на Киев стари ПВО системи от този тип, както обсъждат евентуалното предоставяне и на най-модерните щатски противовъздушни комплекси Patriot    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Войната в Украйна показа опасната ни зависимост от руския газ. Това също така трябва да ни накара да преоценим зависимостта си от други авторитарни режими, не на последно място от Китай. За нашите вериги за доставки, технологии или инфраструктура." Това обяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на втория ден от срещата на външните министри от страните-членки на алианса, проведена в Букурещ. Очаквано тя премина под знака на руската инвазия, непосредствените ефекти от нея за украинското цивилно население и потенциалните заплахи за партньорски страни като Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина.

В контекста на войната държавите от Северноатлантическия пакт вече разглеждат руската инвазия в много по-широк контекст и обръщат поглед още по-далеч на изток, откъдето режимът в Кремъл започва да получава негласна, а понякога дори и директна подкрепа. "Ние не разглеждаме Китай като противник. Ще продължим да се ангажираме с Китай, когато това е в наш интерес. Не на последно място, за да изразим нашата единна позиция относно незаконната война на Русия в Украйна", коментира Столтенберг. Според генералния секретар на НАТО външните министри от държавите-членки днес са дискутирали китайските военни амбиции, технологичния напредък на страната, както и нарастващите й хибридни и киберактивности. "Така че не си правим илюзии", обобщи ситуацията той.

Доставки на по-модерни оръжия за Украйна

Що се отнася до помощта за руската инвазия от страна на авторитарни държави, по време на натовския форум в Букурещ директно бяха отбелязани също така доставките на ирански дронове камикадзе, както и евентуалното изпращане на ирански балистични ракети в помощ на Кремъл. Според високопоставен служител на НАТО, пожелал да остане неназован, армията на Путин действително постепенно изчерпва своите запаси от ракети с прецизно насочване, но дефицитите са предимно при определени типове (например крилати ракети с корабно базиране). Към момента Кремъл все още разполага с достатъчно "умни" боеприпаси, за да тероризира украинското население през зимата. Според аналитиците на НАТО войната без съмнение ще се проточи през цялата 2023 г., въпросът е дали ще прелее в 2024 г. Нова руска офанзива може да се очаква през пролетта, най-вероятно с по-голямо участие на авиацията, удари по Украйна "в дълбочина" и изпращане на първите цели новосформирани бойни формации с участието на мобилизирани войници. При всички положение в момента няма индикации, че която и да е от двете враждуващи страни е склонна да седне на масата за преговори.

Затова в момента алиансът обсъжда изпращането на още модерни системи за противовъздушна отбрана на Украйна, включително евентуално и модерните американски ПВО установки Patriot, както и още зенитни ракети и резервни части. Запитан директно дали може да се стигне до разполагането на системи Patriot в зоната на бойните действия, Столтенберг не отхвърли тази опция, уточнявайки, че "дискусията тече в момента" и че изпращането на военна помощ се извършва на двустранна основа на базата на решенията на отделните страни от алианса.

За подобна възможност започна да говори през последните дни правителството на Полша, след като Германия предложи да развърне установки Patriot в страната заради инцидента с падналите зенитни ракети, убили двама поляци край полско-украинската граница. Вместо да приеме офертата, властта във Варшава поиска германските зенитни установки да бъдат изпратени директно в Украйна - вариант, който федералната република за момента нито приема, нито директно отхвърля. Засега правителството в Берлин предлага да изпрати на Киев само допълнителни мобилни зенитни оръдия Gepard, които успешно се използват за отразяване на атаки с дронове камикадзе. В контекста на тази тема бившият руски президент Дмитрий Медведев коментира, че ако в Украйна бъдат разположени зенитни установки Patriot, те и обслужващият ги персонал ще бъдат легитимни цели за Русия.

Според генералният секретар Столтенберг обаче на този етап е по-важно Киев да получи резервни части, ремонтно обслужване и муниции за наличните натовски ПВО системи, които Киев вече е получил, като например американско-норвежките NASAMS, германските IRIS-T и по-старите испански Hawk. "Русия използва брутални атаки с ракети и дронове, за да "потопи" Украйна в мрак и студ тази зима. Президентът Путин се опитва да превърне зимата в оръжие. Да принуди украинците да замръзнат или да избягат. Той се опитва да сломи волята на смелите украински хора. И да разедини всички нас, които ги подкрепяме", коментира ситуацията Столтенберг.

Според генералния секретар атаките на Путин срещу цивилната украинска инфраструктура показват, че той се проваля на бойното поле. "Има хиляди градове, има стотици енергийни съоръжения. Разбира се, няма начин всички те да бъдат защитени едновременно. Но това е и причината да увеличим усилията си и да призовем съюзниците да предоставят още помощ. А след това да се опитаме да смекчим ефекта с едновременно осигуряване на електрически генератори, гориво и резервни компоненти", обобщава Столтенберг.

Украйна е изпитание и за военната промишленост

По време на натовския форум в Букурещ отново присъства и украинският външен министър Димитро Кулеба. Този път той призова не само за изпращането на още и по-голяма военна помощ за страната му, но и за генерално увеличаване на производствения капацитет на западния военнопромишлен комплекс. "Докато водим битките днес, трябва да мислим как ще се сражаваме утре", коментира той пред онлайн изданието Politico. С това постави на масата резонния и изключително сериозен въпрос, че отбранителните корпорации в натовските държави все още работят в мирновременен режим и съответно не могат да задоволят експоненциално нарасналото в резултат на войната търсене на оръжие и боеприпаси.

Много стратези на Запад също вече предупреждават, че съюзническите сили, включително и САЩ, постепенно започват да посягат и към неприкосновените си военновременни запаси, което може да застраши тяхната бойна готовност при евентуално избухване на паралелен голям военен конфликт - например опит от страна на Китай да си върне Тайван със сила или подновяване на замразените преди повече от половин век бойни действия между Северна и Южна Корея.

"Последния път, когато присъствах на министерска среща на НАТО, дойдох с три думи: оръжия, оръжия и оръжия", коментира в този контекст Кулеба. "Този път, макар горният призив все още да стои с абсолютно същата острота, ще го конкретизирам, като уточня, че имаме нужда от противовъздушна отбрана, танкове и производствени линии", допълни той. Украинският първи дипломат обобщава, че натовските лидери трябва да станат реалисти и в по-малка степен да разчитат на непредвидими партньори. Което отново връща разговора към отбелязания в началото фундаментален проблем за трудните "бракове по сметка" на Запада с авторитарни режими и проблемите, които те пораждат в случай на криза от мащабите на войната в Украйна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 5
    • + 6

    Само защото темата видимо бърка в психиатрията вземам отношение.

    Има нещо пределно шизофренно в твърдението: "НАТО ще намалява зависимостта от авторитарни държави".

    Първо: кои са "авторитарни държави"? Тия, които не правят "легни!, стани!" по Вашингтонската геополитическа свирка, ли? Ами те стават все повече! Аржентина, Турция, Иран са предстоящи членки на BRICS до Бразилия, Русия, Индия, Китай и Ю.Африка. Пакистан заедно с Индия (!) са кандидати за членство в Шанхайската организация за сътрудничество.

    После: нато-то е военен (и добавено "политически" за благозвучие) блок, а в текста тук става въпрос единствено за икономика. Къде са връзките - Нато-икономика!?

    И второ - нато е пердето, зад което се прокарват в Европа американските геополитически интереси, за да се задържи със зъби и нокти САЩ още малко на върха.

    Всъщност Нато припокрива ЕС на 99% - без Австрия. И това е дублирана форма на контрол над страните-членки: от една страна от Брюксел-1 (ЕК, ЕП, ЕСъвет), а от друга от Брюксел-2 (нато). И едната, и другата са тотално зависими от амока на Вашингтон за устискване на хегемонията.

    Какво се случва сега в Европа?
    Натовска страна с достатъчно технологични възможности (САЩ или ОК?) взриви двата неработещи газопровода СП. За всеки случай. За да си гарантира физическата невъзможност отново от РФ към ФРГ да потече евтин газ. Така най-мощната европейска икономика попада в тотална енергийна зависимост, просто защото Германия към момента има само 3 (три) регазификаторни инсталации в Балтика и строи още две, които ще проработят в края на догодина.
    Заради енергодефицита германската икономика започва да се препозиционира от ФРГ в...САЩ, заради по-добрите енергийни цени там. Фолксваген вече мести.

    Което да не се окаже целта на занятието с антируските санкции, инспирираната война в Украина и антикитайската реторика? Защото без руските въглеводороди и китайските инвестиции Европа ще се върне в състоянието на следвоенните години - бедност, студ и тотална зависимост от напечелилите се от войната САЩ.

    И е видимо, защото САЩ, след като си решиха въпроса с унищожаване на конкуренцията на по-евтиния руския тръбопроводен газ, стръвно започнаха да натискат по всички линии ЕС да се конфронтира и с Китай. Защото бил авторитарен... Явно това размахано парцалче е достатъчно сегашната ЕК да скочи в такт с поклащането му.

    А че Китай е единствената световна свръхсила, която реално кредитира милиарди в партньорски страни изобщо не става дума. Все още свръхсилата САЩ изнася единствено оръжие по схемата на БГ показаните на екран самолетчета - 100% и авансово още преди да е проектиран заводът, който трябва да ги произведе...И Big Tech...

    И като стана дума за шизофренията Нато - в Егейско една членка на Нато (Гърция), поддрепена от друга членка на Нато (Франция) се готви да воюва с трета членка на Нато (Турция).

    И още една анамнеза - една членка на Нато (Турция) преди дни унищожи тренировъчен лагер в Сирия на друга членка на Нато (САЩ). Да, свирна на янките да се махат овреме...

    Това е Нато! Психодиспансер някакъв.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Reservoir Dogs... за това се сещам.

    Нередност?
Нов коментар