🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Използването на дронове камикадзе става неразделна част от войните на XXI век
Използването на дронове камикадзе става неразделна част от войните на XXI век    ©  Reuters

Войната | Контраударите на Украйна "доближават" Москва

Киев атакува с дронове стратегически бомбардировачи, разположени на стотици километри навътре в Русия. Това ще принуди Путин "да разпилее" военните си ресурси

Използването на дронове камикадзе става неразделна част от войните на XXI век    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украинската армия демонстрира през изминалата седмица нов тип бойни способности, които потенциално отново може да пренапишат правилата на играта в навлезлия в своя 10-и месец военен сблъсък с Русия. Неустановен тип дронове, най-вероятно изстреляни от територията на Украйна, нанесоха в понеделник и вторник удари по три бази на руските военновъздушни сили (ВВС). Първоначално бяха атакувани военните летища "Енгелс" край Саратов и Дягилево край Рязан, където е основната база на стратегическите бомбардировачи Ту-95СМ, Ту-22М3 и Ту-160.

Принципно новото в случая е, че голяма част от поразените цели този път се намират на стотици километри навътре в противниковата територия - обстоятелство, което очевидно за пореден път хваща генералите на Владимир Путин тотално неподготвени. Ден по-късно аналогична атака беше извършена и срещу военното летище край Курск, намиращо се по-близо до територията на Украйна. Подобно нещо, но в по-ограничен и локален мащаб, се случи при неочакваните удари с безпилотни апарати по руските авиобази в анексирания Крим през август, както и по време на нападенията с морски дронове срещу военноморските бази в Севастопол и Новоросийск.

"Шок и ужас" в Кремъл

Настоящите контраатаки в "дълбокия руски тил" най-вероятно ще имат още по-силен психологически ефект върху Кремъл. От една страна, те развенчават мита за "непробиваемата" и "дълбоко ешелонирана" руска противовъздушна отбрана (ПВО). От друга, поразени са няколко тежки бомбардировача от руската стратегическа авиация с голям радиус на действие, използвани за удари по украинската енергийна инфраструктура. По неофициална информация са повредени поне два витлови Ту-95 и един реактивен Ту-22М3. До момента те можеха да действат абсолютно необезпокоявано, изстрелвайки ракети срещу Украйна от напълно безопасна дистанция. Сега може да се наложи разпръскването им на повече летища или дори изтеглянето им в азиатската част на Русия. А ако случайно при някой последващ удар с дронове бъде повреден или унищожен някой от около дузината работещи Ту-160, с които Москва разполага в момента, това би бил тежък удар и върху руските способности за ядрено възпиране.

От трета страна, настоящите украински контраудари дотолкова разширяват обхвата на потенциално застрашените руски мишени, че в него най-вероятно вече попада дори районът на Москва. Базите край Саратов и Рязан се намират на 600 - 700 км от Украйна, приблизително толкова е и разстоянието до руската столица от най-североизточната част на страната. От няколко седмици също така неофициално се твърди, че Киев е във финалната фаза от разработката на тежък дрон камикадзе с боен радиус от поне 1000 км. На практика едва ли скоро ще видим реален удар по цел(и) в Москва, но самата идея, че такъв наистина може да бъде извършен, радикално ще промени усещането за войната в руското общество и ще наложи превантивното предприемане на допълнителни мащабни отбранителни мероприятия.

За да неутрализира подобни потенциални заплахи, руската армия би трябвало да върне от фронта (или да намери от друго място) огромно количество зенитно-ракетни комплекси (ЗРК). Това от своя страна обаче ще създаде нова стратегическа дилема, защото би направило войските на първа линия по-уязвими за атаки от въздуха и би развързало ръцете на украинската бойна и щурмова авиация.

Също така подобен ход би лишил руските сили от алтернативни способности за нанасяне на удари по наземни цели - през последните месеци окупационните войски се опитаха да компенсират недостига на съвременни "умни" оръжия, като използваха класическите съветски противосамолетни системи С-300 и за удари по украинската пехота и цивилна инфраструктура. Вероятно точно този ход на руските генерали е оставил без ПВО някои военни бази по-навътре в страната. Твърденията са че, че на фронта в Украйна са изпратени дори системи С-300, предназначени да охраняват втория по големина руски град, Санкт Петербург.

Със "съветски" дронове срещу Путин

Показателно е също, че ударите с дронове от понеделник, макар и по-скоро малки като мащаб, явно в някаква степен са успели да разстроят цялостните способности на руските ВВС да обстрелват ефективно украинската енергийна инфраструктура. Веднага след атаките срещу авиобаза "Енгелс" край Саратов и Дягилево край Рязан в "широкото" Подмосковие бойната авиация на Москва беше вдигната по тревога и все пак изстреля няколко десетки крилати ракети срещу Украйна. Този път обаче единици от тях успяха да пробият все по-уверено действащата и ефективна украинска ПВО, като в района на столицата Киев дори нямаше нито едно успешно попадение. Всичко това може да е индикация както за недостатъчна подготовка и паническо преминаване към "план Б" в резултат на атаките с дронове, така и за все по-сериозно проблеми с руските "умни" боеприпаси, които постепенно намаляват и биват заменяни с не толкова точни по-стари ракети от "златните" години на СССР.

Интересно е също така точно какви може да са "новите" дронове камикадзе, с които Украйна потенциално заплашва противникови цели в може би най-значимите райони от европейската част на Русия. Според руски авиационни експерти армията на Киев най-вероятно е модифицирала стари съветски безпилотни разузнавателни самолети Ту-141 "Стриж" или Ту-143, така че да се използват при камикадзе мисии на големи дистанции. За целта разузнавателното оборудване най-вероятно е премахнато и на негово място е поставен експлозив. Ориентировъчният "полезен товар" на гореописаните дронове е около 75 кг, а дистанцията на полета им - около 1000 км за Ту-141 и около 200 км за по-скромния му "родственик" Ту-143, който по съветско време е използван както за разузнаване, така и като тренировъчна мишена за ВВС. Според публикацията на New York Times, цитираща неназован висш украински държавен служител, Киев действително стои зад ударите от началото на седмицата, като едната от атаките е била координирана с помощта на диверсионен екип от специалните части, който е бил в близост до поразената авиобаза.

Безпилотен апарат от типа Ту-141 беше именно мистериозният дрон, който се разби край хърватската столица Загреб в първите дни на руската инвазия. По онова време така и не стана ясно дали апаратът от съветско време е руски или украински. През лятото пък бяха регистрирани два опита за украинска атака с Ту-143 срещу цели в руския град Курск. И двата безпилотника обаче бяха свалени от руската ПВО. Така че най-вероятно при успешния удар срещу авиобазата в Курск от този вторник отново е използван "по-скромният" Ту-143.

САЩ се дистанцират

Украинските удари с дронове в "дълбокия руски тил" също така създават сериозен потенциал за допълнителна ескалация на конфликта, затова още в сряда САЩ побързаха да се разграничат от "инцидентите" и да подчертаят, че с нищо не са подпомогнали Киев за подобни операции. Пред журналисти във Вашингтон държавният секретар Антъни Блинкен препотвърди решимостта на страната си да предоставя на Украйна военното оборудване, от което се нуждае, за да се защитава, но същевременно подчерта, че Белият дом нито е насърчавал, нито е подпомагал технически украинците да нанасят удари в самата Русия. Украйна от своя страна никога досега не е потвърждавала официално, че стои зад подобни атаки. "Руснаците много често пушат там, където е забранено да се пуши", отново иронизира ситуацията украинският военен министър Олексий Резников.

Запитан дали САЩ биха попречили на Украйна да разработва бойни способности за удари на далечно разстояние, американският му колега Лойд Остин коментира във вторник: "Краткият отговор е не. В никакъв случай няма да направим това." Преди дни авторитетният вестник The Wall Street Journal излезе с публикация, че в стремежа си да ограничи ескалацията на войната официален Вашингтон не просто не дава на Киев далекобойни ракети ATACMS с радиус 300 км, но е поставил ограничение в реактивните системи HIMARS, така че да не могат да обстрелват цели в Русия дори със стандартните боеприпаси. До момента САЩ не са дали категоричен отговор дали това е така. "От съображения за оперативна сигурност не коментираме публично конфигурацията на системите, предоставени на съюзници и партньори", коментира по този повод говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 8
    • + 2

    https://www.flagman.bg/article/281785
    Тук други неща се пишат.
    Няма ток, няма вода, няма топло, няма интернет, няма мобилни...
    Тежка зима за укрите...

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 9

    Това, което руските роби ни представяха за "най-мощната армия в света", вече 10 месеца продължава да се озорва да се изправи срещу една държава като Украйна. А как биха се наср@ли руснаците ако трябваше да се изправят ДИРЕКТНО срещу НАТО? Тогава наистина би ставало въпрос само за една няколкочасова "военна операция"...за НАТО.

    Нередност?
  • 3
    elg59578471 avatar :-|
    elg59578471
    • + 8

    Време е да разберат руснаците, че да бомбардират не е само тяхно право!
    Дано да им го напомнят по-често!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 3

    Артьомовск/Бахмут?

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • - 7
    • + 4

    След героичния удар по Кримския мост трафикът по него не спря, но в Украйна спря тока. Разпилените отломки от "Стрижи"-те в Енгелс са поредната безсмислена перемога, от която файда колкото от звънче на свинче, междувременно на терен Телеграм каналите показват едни други неща, но те може би не се вписват в редакционната политика? В тази връзка, днес журналистите от NYT обявиха стачка, с което осигуриха наистина ден без фалшиви новини. Капитал, мислили ли сте за нещо подобно?

    Нередност?
  • 7
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    Наистина , каква им е файдата на украинците да повреждат стратегически бомбандировачи на Русия? Искат да предизвикат руснаците за бомбени килими ли? И какво като не си изстрелят ракетите от стратегически бомбандировачи, ще ги изстрелят от платформи или подводници. Само ги дразнят. Да вземат да ги победят на бойното поле и да си приключва тази история.

    Нередност?
Нов коментар