🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Най-силното оръжие на западните изтребители са не толкова техните ракети, а системата за обмен на данни Link-16
Най-силното оръжие на западните изтребители са не толкова техните ракети, а системата за обмен на данни Link-16    ©  Reuters

Войната | Защо Западът се колебае с изтребителите за Украйна

Снабдяването на Киев с модерни западни самолети вероятно ще се случи, въпреки че крие сериозен риск от ескалация и е невъзможно без сложно обучение на авиаторите

Най-силното оръжие на западните изтребители са не толкова техните ракети, а системата за обмен на данни Link-16    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

САЩ (поне засега) не възнамеряват да дадат изтребителите F-16, които Украйна иска да получи, за да осигури ефективна въздушна поддръжка за своята армия, воюваща срещу руските окупационни сили. С изненадващо кратък и категоричен отговор "Не!" президентът на САЩ Джо Байдън като че ли попари във вторник надеждата на украинското държавно ръководство, че след пропукването на западната съпротива по въпроса с изпращането на тежки натовски танкове табутата на тема "военна помощ" вече почти не съществуват.

Това обаче изобщо не означава, че на по-късен етап Западът няма да подкрепи бойната авиация на Киев в контекста на наближаващата втора руска масирана офанзива, която се очаква в близките няколко седмици. Най-вероятно даването на самолетите ще се случи по начин, който в най-малка степен да позволи на Кремъл да интерпретира този акт като пряко включване на НАТО във войната.

По всичко личи, че в момента западните лидери "опипват почвата" по темата, играят си на "добро и лошо ченге" и тестват точно къде в момента минават "червени линии" на Путин. Затова на този етап Байдън и германският канцлер Олаф Шолц по-скоро заемат "консервативна" позиция по темата, френският президент Еманюел Макрон отговаря с "може би", а държавните ръководители на по-ястребови и русофобски страни като Полша и Нидерландия още сега демонстрират готовност да предоставят на Киев свои бойни самолети F-16, ако се постигне съгласие по темата на съюзническо ниво.

"Бойните самолети на Обединеното кралство са изключително сложни и ще отнеме месеци, докато пилотите се научат да летят с тях. Като вземем предвид това, ние смятаме, че от практическа гледна точка няма смисъл да изпращаме тези самолети в Украйна", коментира британският премиер Риши Сунак, въпреки че преди около седмица страната му беше първата, която се реши да изпрати на Киев натовски танкове Challenger 2. В настоящата криза властта в Лондон вероятно започва да се притеснява и за собствения си военен потенциал. През изминалата седмица стана ясно, че според неофициален коментар на висш щатски генерал бойните способности на британските въоръжени сили са спаднали дотолкова, че дори не може да се класират в "А-лигата" на света и вече са съизмерими с по-второстепенни армии като германската и италианската.

Изпращането на самолети - не дали, а кога

Каквото и да се говори публично по темата с изтребителите, под повърхността, по всичко личи, тече трескава активност. Киев и неговите западни съюзници провеждат спешни преговори за възможността за оборудване на армията на страната с военни самолети и боеприпаси с по-голям обсег (т.нар. GLSDB с далекобойност 150 км или ATACMS с 300 км - бел. ред.), обяви през уикенда Михайло Подоляк, старши съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Юри Сак, съветник на украинския военен министър Олексий Резников, също потвърди преди около седмица, че се водят подобни преговори, които обхващат не само изтребителите F-16, но и "други видове бойни самолети от четвърто поколение". Той допълва също, че Украйна вече е определила около 50 свои опитни пилоти, които знаят достатъчно добре английски и са готови веднага да се включат в обучение за използване на западни изтребители. Проблемът е, че адаптацията към натовски бойни самолети ще продължи поне няколко месеца.

Неназован висш дипломат от северноевропейска страна също потвърждава пред Politico.eu, че в момента вече се водят разговори, тъй като "бойните самолети са естествената следваща стъпка". Твърдението му се потвърждава от "повече от половин дузина" западни военни и официални лица, говорили пред изданието. Цитираният източник споделя, че за момента изтребителите са отвъд "червената линия", но миналото лято ситуацията е била аналогична и по въпроса с ракетните системи HIMARS, които впоследствие бяха предоставени на Киев и обърнаха хода на битките за Харковска област и Западен Херсон.

Друг висш дипломат споделя пред изданието, че даването на изтребители е "напълно немислимо днес, но може да проведем дискусията след 2-3 седмици". Този момент приблизително съвпада във времето със следващата среща на международната група за въоръжаването на Украйна, която е насрочена за средата на февруари в американската военна база "Рамщайн" в Германия. Очакванията са, че предоставянето на бойни самолети ще бъде централната тема на въпросния форум.

Информацията - най-смъртоносното оръжие във въздуха

Евентуалното изпращане на F-16 или друг тип западни изтребители от четвърто поколение със сигурност би осигурило критично предимство на Украйна в задаващата се (контра)офанзива, но само при определени условия. За да имат шанс срещу най-модерните руски военни самолети, бъдещите украински бойни машини трябва да са въоръжени с максимално далекобойни ракети, а също така да получават в реално време разузнавателна информация за противниковите цели. Последното обаче крие сериозен риск от пряко въвличане на Запада във войната.

Всъщност най-силното оръжие на F-16 и другите натовски изтребители са не толкова неговите ракети, а именно системата за пренос на данни, наречена Link-16. Благодарение на нея бойните самолети светкавично могат да си обменят информация, да имат пълна ситуационна осведоменост, а повечето от тях дори може да летят с изключени радари, като по този начин намаляват вероятността да бъдат прехванати от врага.

Това обаче не е всичко. Благодарение на Link-16 бойните самолети от западен тип ще могат да получават пълна картина на въздушното пространство над Херсонска област и анексирания полуостров Крим, дори само в небето на Румъния бъде изпратен някой от натовските радиолокационни командни центове AWACS. Те са способни да засичат цели във въздуха, на земята и във водата на стотици километри разстояние. На практика това вече е направено - на 17 януари НАТО разположи няколко подобни "радарни" самолета на територията на северната ни съседка. Ако обаче Русия успее да докаже, че оператори на натовските AWACS-и направляват украински F-16, това недвусмислено ще бъде прието от Кремъл като повод за обявяване на война.

Всичко това обаче е по-скоро крайно спекулативен сценарий, тъй като функционирането на Link-16 е една от най-строго пазените тайни на САЩ и НАТО. Ако технологията попадне в ръцете на противникова държава и тя успее да разбие алгоритъма на системата за криптиране, това би компрометирало цялата интегрирана система за обмен на информация на западните армии, която за момента й дава критично предимство при евентуална война. Затова САЩ ревностно пазят тайните на Link-16 и не позволяват на никой друг да интегрира криптомодулите на бойни самолети. Най-вероятно това е и причината българските изтребители МиГ-29 все още да нямат натовска система за опознаване "свой-чужд" и поради това не могат да се използват в интегрирана военна операция на съюзническите ВВС.

НАТО пази своите тайни

Така че е доста по-вероятно, ако (или по-скоро когато) Украйна получи F-16 или друг тип западни изтребители от четвърто поколение, те да са с демонтиран модул за Link-16. Това обаче би ги лишило от най-критичното им предимство - изпреварващата информация и възможността да водят "мрежови" бойни действия. В този случай те няма да могат да се изправят толкова лесно срещу руските Су-35, които са по-бързи, с по-голям боен радиус и с по-мощен радар. Дори и без Link-16 обаче западните бойни самолети ще бъдат въоръжени с по-далекобойните ракети AMRAAM, които украинската армия вече е усвоила покрай интеграцията на системите за противовъздушна отбрана NASAMS. Освен това, за разлика от постепенно изчерпващия се арсенал за "екссъветските" МиГ-29 и Су-27, Западът може да осигури практически неограничен поток от въпросните далекобойни боеприпаси.

В крайна сметка, ако даде натовски изтребители без Link-16, Западът едновременно ще може да позволи на Киев да има ефективна въздушна поддръжка на своята сухопътна контраофанзива и средство за бързо прехващане на баражи от руски крилати ракети, но също така и ще си осигури алиби, че не се включва пряко във войната.

В сферата на спекулациите съществува и още един вариант, при който отговорът "Не!" на щатския президент Байдън всъщност засяга само F-16, но не и самолетите за поддръжка на пехотата. Според непотвърдени, но и неопровергани, публикации от август, група украински пилоти тайно се обучават да летят със знаменития A-10 Thunderbolt II, известен с прозвището "убиец на танкове". Въпросният тип щурмови самолети са пред сваляне от въоръжение в САЩ, но биха били идеално средство за непосредствена поддръжка на пехотата. Или за спиране на предстоящата втора масирана вълна на руската инвазия.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 10

    Някой е казал нещо разумно, щом започваме от 2
    Сигурен съм, че скоро и моя пост няма да го има...

    Патология е една война да се представя като благотворителен търг - кой какво жертва за каузата.
    Войната са тела в неестествени пози, разпиляни вътришности, стонове на умиращи, кървави локви. Виждал съм ги с очите си. Войната е мъка, страдание, разрушения, объркан завинаги живот на оцелелите, а не политическия тетрис, който ни се предлага.

    Противоестественото в тази геополитическа стратегическа за бъдещото устройство на света война е, че отникъде не се чуват трезви гласове, че касапницата трябва да спре.

    ВСУ бяха една от армиите с най-много танкове - 2800. Те къде са, за да се налага екстрен внос на старите версии на западните?
    И защо на фона на унищожените повечето от 2800-те, се смята , че стотина нов внос ще решат въпроса?
    Идентичен е и въпроса със самолетите.

    И ако железата все пак могат да се разконсервират от някой армейски склад и да се пратят на полето, защо дума в тия ураджийски текстове на става за хората? За тия, които съшо гинат безвъзвратно? Урсула преди Нг обяви 100 хил украински жертви. Вероятно са повече, а заидно с осакатените и изчезнатите да отиват към половин милион!
    Безвъзвратната загуба на половин милион млади мъже при около 20-25 млн реално населяващо Украина население е демографски погром, чиито последици няма да се тушират с поколения!
    Защото в и край унищожаваните западни въоръжения умират млади украинци.
    И ако западните военни складове могат да бълват стари железа до края на света, Украина няма толкова пушечно месо.

    Цинизъм е по чехли от дивана да се насъсква доразпалване на война.
    Преди това е полезно да се влезе поне в един фронтови лазарет.
    След като си изповръща и червата, на диванния няма да му хрумне, мисля, да пише подобни съчинения.

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 4

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Пропагандистите от диваните не ходят по лазаретите, докторе.
    Тяхната високоплатена работа е да организират други да минават оттам...

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 9
    • + 2

    Колегата е прав. Умират хора. Заради тъпотиите на любимия му Путин, който уж нямаше да напада Украйна. И все пак добре че украинците оказаха съпротива. Защото в противен случай сега вече щяха да са нападнати и Молдова и Прибалтийските републики.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Винаги ми се е искало да мога да прочета в Капитал, някогашния (преди 30 г!) лидер в БГ журналистиката, подобна трезва аналитика.

    https://www.spectator.co.uk/article/one-year-on-how-will-the-ukraine-war-end/

    Мода да обясня защо няма да ми се случи, но ще ме изтрият...

    Нередност?
Нов коментар