Десетки стари танкове Leopard 1 A5BE от години се съхраняват в складовете на белгийската отбранителна фирма OIP Land Systems.
Десетки стари танкове Leopard 1 A5BE от години се съхраняват в складовете на белгийската отбранителна фирма OIP Land Systems.    ©  Reuters

Войната в Украйна | Има място за старите танкове

Leopard 2 вероятно ще закъснее за втората инвазия на Русия. Неговият предшественик Leopard 1, който е на половин век, обаче скоро ще потегли към фронта в Донбас

Десетки стари танкове Leopard 1 A5BE от години се съхраняват в складовете на белгийската отбранителна фирма OIP Land Systems.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Освен за модерни Leopard 2, Германия вече е издала разрешение за износ на поне 178 танка Leopard 1 за Украйна
  • Въпреки възрастта си бойните машини са идеални за огнева поддръжка на украинската механизирана пехота
  • Старите германски танкове са бързи и превъзхождат съветските си аналози като способности за бой нощем
  • Основен проблем може да е осигуряването на специфични 105-милиметрови боеприпаси за тях

Решението на германското правителство най-накрая да изпрати на Украйна свои основни бойни танкове Leopard 2, както и да разреши реекспорта им, беше посрещнато с облекчение и ентусиазъм в Киев. В първите няколко дни след вземането му то бе разглеждано като своеобразна магическа формула за бързо прогонване на руската армия от окупираните територии. Но ако се абстрахираме от първоначалната еуфория, перспективите за момента не изглеждат чак толкова оптимистични.

Най-непосредствената цел, набелязана от Германия, е по-скоро скромна: бързо да се сглобят два бронетанкови батальона от Leopard 2, които да се включат в задаващата се през следващите седмици зимна военна офанзива. Преведено на достъпен език това означава, че до пролетта едва ли ще можем да видим на фронта повече от 60-80 от въпросните модерни танкове. На практика те може да са достатъчни за начало на миграцията на украинската армия към западни военни платформи, но не и за решителна контраатака, особено в контекста на все по-мащабното струпване на нови многочислени военни формирования от руски запасняци.

Също така най-вероятно Leopard-ите ще дойдат след началото на втората инвазия на руския президент Владимир Путин. Очаква се Кремъл да я форсира и да премине в настъпление след не повече от две седмици, независимо дали окупационната армия е напълно готова за това.

За жалост Западът едва ли може да направи повече в съкратените срокове преди началото на новата руска военна кампания. Реалността е, че повечето съюзници разполагат с голямо количество Leopard 2 само "на хартия". На практика болшинството от бойните им машини се нуждаят от ремонт и модернизация, преди да бъдат използвани в реална операция.

Затова до момента само Германия, Полша и Великобритания са се ангажирали да предоставят по най-бързия начин по... 14 основни бойни танка. САЩ обещаха още 31 бройки M1 Abrams, но те ще бъдат предадени на Украйна най-рано през есента. Останалите натовски държави за момента или предлагат символична подкрепа в диапазона между 4 и 8 Leopard 2, или все още уточняват своите възможности (което означава проточване на процедурата) или като Гърция и Турция учтиво отказват. Парадоксално първата страна, която наистина вече предаде на Украйна свои Leopard 2, не беше европейска, а се оказа... Канада.

"Пенсионирани", но много опасни

Затова през първите седмици на втората руска инвазия украинската армия ще трябва да разчита на ремонтирана и модернизирана бойна техника от "съветско време", както и евентуално на по-стари западни танкове, които от години събират прах в складовете на частни отбранителни компании. На първо време тежкият арсенал на Киев ще бъде попълнен с 60 танка PT-91 (полска модернизирана версия на T-72), 20 бройки Т-72 от Мароко, 30 - от Словакия и още между 90 и 120, които поетапно ще се ремонтират и модернизират в Чехия със средства от Нидерландия и САЩ. Въпросните бойни машини ще са достатъчни за сформиране на две нови тежки бронирани бригади. Големият плюс в случая е, че украинците вече могат да боравят този вид военна техника. Така че Киев най-вероятно ще започне следващата фаза от войната с тежка бойна техника, която в голяма степен вече познава.

Промени в скоро време все пак ще има. Новото в случая е, че към класическите "съветски" танкове сравнително скоро ще могат да бъдат прикачени и немалък брой по-стари натовски като германските Leopard 1 и британските Challenger 1. Най-вероятно те няма да бъдат използвани като "острие" при евентуална (контра)офанзива, тъй като са със стара и слаба бронировка, а също така са въоръжени със 105-милиметрово оръдие, което трудно ще пробие фронталния корпус на най-модерните руски танкове (но все пак може да ги изненада по фланговете или в гръб).

За сметка на това тези танкове ефективно биха могли да се използват за огнева поддръжка на механизирана пехота, настъпваща срещу укрепил се противник. Също така най-новата версия на Leopard 1 е оборудван с модерна система за нощно виждане, която сериозно превъзхожда съветските й аналози и ще позволи на украинците да удрят армията на Путин по едно от нейните най-слаби места - неумението й да води ефективни бойни действия по тъмно.

Всичко това най-вероятно скоро ще стане факт, след като на 3 февруари германското правителство издаде експортен лиценз за Leopard 1 на отбранителния гигант Rheinmetall. Според публикации на германското издание Spiegel и агенция Reuters от вторник вечерта до момента федералната република вече е одобрила трансфера на 178 бройки Leopard 1 към Украйна.

Доста вероятно е доставката на стария модел немски танкове да се случи изключително бързо, тъй като идеята за предоставянето им на Киев датира отпреди поне 10 месеца. Още през април 2022 г. тогавашният украински посланик в Германия Андрий Мелник проведе преговори по въпроса с мениджмънта на Rheinmetall. Впоследствие от военната корпорация обявиха, че разполагат на склад с поне 88 бройки Leopard 1 от последната версия A5, които бързо могат да бъдат разконсервирани и изпратени на фронта. По това време от фирмата твърдяха, че могат да изпълнят проекта в рамките само на шест седмици.

Доста вероятно е през изминалата почти една година Rheinmetall вече да са извършили поне основната част от ремонтните дейности, инвестирайки собствени средства. По неофициална информация на авторитетното германско списание Spiegel в момента военната корпорация е обявила готовност за предоставяне на 29 танка. В момента от Rheinmetall също така обявяват, че имат готовност за ремонт и модернизация на "голяма двуцифрена бройка" стари британски танкове Challenger 1, които в момента са на склад в Катар и Оман.

Стари Leopard-и бродят из Европа

Голямо количество Leopard 1 има не само Rheinmetall, но и в складовете на немската военна фирма Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG). През 2010 г. тя изкупува от Дания 99 машини също от най-новата модификацията А5. На 2 февруари т.г. датското правителство обяви, че има готовност да изкупи обратно част от тези танкове, за да ги предостави на Украйна. От FFG коментират, че могат да ремонтират 20 бройки Leopard 1 в рамките на 3 месеца и още 20 - до половин година.

Няколко десетки танка Leopard 1 A5BE има и белгийската компания OIP Land Systems. Те са изкупени от фирмата през 2014 г. за 37 хил. евро на бройка, след като Белгия решава да свали от въоръжение този тип бойни машини. Не е ясно обаче кога и дали тези танкове ще се отправят към Украйна, тъй като белгийският военен министър бил скандализиран от цената, която OIP му предложили - по 500 хил. евро на танк. От фирмата твърдят, че в рамките на 4 месеца могат да преведат в готовност и да изпратят в Украйна първите 20 най-запазени Leopard 1, стига да се намери кой да ги купи и да финансира ремонта.

Компанията също така разполага с 38 мобилни зенитни оръдия Gepard и 112 стари австрийски леки танка Sk-105. Последните обаче няма как да бъдат предоставени на Киев, тъй като правителството във Виена упорито отказва да вдигне забраната за реекспорт.

Въпреки солените тарифи на OIP обаче някои съюзнически страни съгласяват да платят високата цена - например Великобритания закупува стари бронетранспортьори M113 и ги дарява на Киев. В складовете на белгийската военна фирма се съхранява и известно количество от старите нидерландски бойни машини на пехотата YPR-765. Те са ценна придобивка, защото са въоръжени с 25-милиметрово автоматично оръдие, способно да пробие бронята на всякаква руска военна техника с изключение на модерен танк. Смята се, че Нидерландия също има намерение да изкупи обратно и да предостави на Киев ремонтирани и модернизирани Leopard 1, особено след като Германия не е позволила на холандците да придобият ползваните от тях на лизинг 18 бройки Leopard 2A6, за да ги предоставят на украинската армия.

При всички положение в настоящата ситуация Украйна няма да откаже да получи каквито и да било бронирани машини, дори и да са на възрастта на генералите в нейната армия. Украинските въоръжени сили също така в някаква степен са запознати с устройството на въпросния танк, тъй като вече използваните от тях зенитни оръдия Gepard, както и инженерните машини Bergepanzer, Bieber и Dachs, са базирани именно на верижното шаси на Leopard 1.

Хубавият момент при Leopard 1 също така е, че в средносрочен или дългосрочен план без много усилия може да бъде превърнат в сравнително съвременен танк от среден клас. На практика още в края на 80-те години германските отбранителни гиганти разработват технология за осъвременяването му до стандарта А6, при който машината получава допълнителна бронировка на купола, 120-милиметрово оръдие, с каквото и в момента е въоръжен Leopard 2 A4 и аналогична система за прицелване и водене на огън в движение. По този начин платформата се превръща в почти пълноценен танк от трето поколение, но само срещу част от цената, която трябва да се плати за новопроизведен модел. На практика дори танковете от настоящата последна модификация A5 са конструирани така, че използваното 105-милиметрово оръдие сравнително лесно може да бъде подменено със стандартното в момента 120-милиметрово.

"Подмладени" с купол от 21-ви век?

През миналата година пък белгийският отбранителен гигант John Cockerill представи друг вариант за модернизация на Leopard 1, при която той получава изцяло нов модерен купол от типа Cockerill 3105. Така танкът се сдобива със съвременно стандартно натовско 105-милиметрово оръдие, по-мощна оптика, нощен визьор и дигитална система за целеуказване, която позволява безпроблемен и прецизен огън в движение. Модернизацията също така включва изстрелване на "умни" ракети с лазерно насочване FALARICK 105 през цевта на разстояние до 5 км. Според John Cockerill монтирането на съвременния купол се извършва буквално за един ден, като за целта върху танковото шаси само трябва да се монтира допълнителен стоманен пръстен.

Гореописаните проекти за модернизация на Leopard 1 също така вероятно биха решили най-сериозния потенциален проблем с използването му в момента - осигуряването на боеприпаси. При последната модификация А5 старият германски танк е оборудван с класическото британско оръдие с нарезна цев Royal Ordnance L7, докато в момента натовските държави използват друг тип 105-милиметрови снаряди. По-новите Leopard-и пък вече са снабдени със стандартно 120-милиметрово оръдие от Rheinmetall.

Боеприпаси за Royal Ordnance L7 обаче със сигурност има в държави като Гърция, Турция, Бразилия и Чили, които все още държат на въоръжение Leopard 1. Новият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва обаче вече е отклонил искането на Германия да продаде на федералната република известно количество снаряди за нуждите на Украйна.

За щастие големи отбранителни компании като френската Nexter и щатската MKE все още могат да произвеждат боеприпаси от този специфичен калибър и биха могли да увеличат капацитета си в тази сфера. Въпросът е за колко време са способни да осигурят количества, достатъчни за нуждите на украинската армия по време на офанзива. В средносрочен план Nexter, MKE и други подобни производители на снаряди със сигурност биха могли да попълнят запасите на натовски съюзници като Гърция и Турция, ако последните склонят бързо да предоставят част от арсенала си на Киев.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tct19646882 avatar :-?
    tct19646882
    • - 6
    • + 13

    Русия искаше да демилитаризира Украйна, а се оказва, че демилитаризира целото НАТО. След като приключи в Украйна може спокойно да поеме към Полша и Германия.

    Нередност?
  • 4
    043 avatar :-P
    043
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#1] от "tct19646882":

    Може, как! Само внимавайте в посоката, че както е тръгнало, като приключите в Украйна се огледайте дали не сте на брега на Волга.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    След еуфорията за "най-модерните западни танкове":
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/voinata-v-ukraina/2023/01/12/4437758_voinata_zapadut_se_razburza_s_tejkite_tankove_za/
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/voinata-v-ukraina/2023/01/25/4442368_voinata_germaniia_razreshi_izprashtane_na_tankove/

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/voinata-v-ukraina/2023/01/12/4437758_voinata_zapadut_se_razburza_s_tejkite_tankove_za/

    сега започва да се обяснява обратната теза: и старото още мърда...

    Леопард-1 е разработван от 1956 г (!!) и е на въоръжение от 1965 г. Последната му частична модернизация е от 1986 г.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Leopard_1
    Той е съпоставим със съветските Т-54 и Т-55, които вече могат да се открият само из африканските джунгли в междуплеменните битки.

    Западът мисли бавно, което поставя пропалагдистите в изключително смешната роля да обясняват със същия апломб взаимно изключващи се постановки.

    Какво е общото между предишното решение за доставка на Леопард-2 и сегашното за музейните Леопард-1?

    Общото е пропагандното звучене: германски танкове ОТНОВО тъпчат руските полета и ОТНОВО убиват руснаци.
    Това е буквализиране на основната цел на англосаксонската геополитика да не се допуска сближаване на технологиите на Германия с ресурсите на Русия, което е смъртоносно за англосаксонското (преди Битанската, а по-късно Американската империи) доминиране в смета, И двете досегашни големи войни нагледно показаха осъществяването на тази цел чрез сблъскването на Германия и Русия и взаимното им обезкървяване.

    Сега се търси същото - немски танкове по руските полета.
    Няма абсолютно никакво значение колко са ефективни оръжия на 60 години и колко украинци ще изгорят вътре.

    Ясно е какво ще последва - голям дял от руските метални изделия занапред отново ще са от стоманата на претопени немски танкове...

    Нередност?
  • 6
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 2
    • + 4

    Много "ако" - ако се модернизира, ако се смени оръдието, ако се произведат снаряди. Явно няма никаква стратегия какво да се прави. И се прави на хрумки - днес едно, утре не то...

    Нередност?
  • 7
    leshin avatar :-|
    leshin
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#1] от "tct19646882":

    Демилитаризира Путьо.

    Нередност?
  • 8
    043 avatar :-P
    043
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Така е, Леопард, 1 е съпоставим с Т-62, ама айде да не ти строшим хатъра, да е с Т-55. Само да си припомниш др. дървен философ докъде я докараха "денацификаторите" с великата си техника и армия, когато украинците нямаха кьорав танк и си кръщаваха дъщерите Джавелина- не беше много отдавна преди година тръгнаха да превземат Киев... хехе!
    Сменяй работодателя клоун!

    Нередност?
Нов коментар