Войната | Русия разполага ядрени оръжия в Беларус

Украйна очаква нови санкции на Запада срещу Москва

Според Путин президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия в страната.
Според Путин президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия в страната.
Според Путин президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия в страната.    ©  Reuters
Според Путин президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия в страната.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Анализатори смятат, че целта е да се обезкуражи украинската съпротива и да се намали подкрепата на Запада за Украйна.
  • Няма подробности кога ще бъдат доставени тези ракети, нито към коя страна от НАТО ще бъдат насочени.
  • В САЩ реагират "с внимание" на заявлението, но не виждат сигнали, че Москва се кани да използва ядрено оръжие.

Напрежението между Запада и Русия ескалира допълнително, след като президентът Владимир Путин обяви, че Москва е сключила споразумение със съседна Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на нейна територия. Подобен ход няма да наруши споразуменията за неразпространение на ядрено оръжие, каза Путин, цитиран от ТАСС, като добави, че САЩ са разположили ядрени оръжия на територията на европейски съюзници.

Освен това в началото на март Русия спря участието си в последното ядрено споразумение със САЩ - втората най-голяма ядрена сила в света след Русия.

За какво точно става дума

Путин обяви решението си в интервю за тв "Россия 24", като каза, че на 1 юли Русия ще завърши изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. Според него президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус. Путин каза, че Русия няма да предава ядрени оръжия в Беларус, а ще разположи свои на територията на страната.

Той обаче не дава подробности кога ще бъдат доставени тези ракети, нито към коя страна от НАТО ще бъдат насочени. Досега Москва официално не е потвърждавала, че има разположени ядрени ракети в Калининград - руският анклав между Полша и Естония, макар и НАТО да твърди обратното.

Обяснението на Путин за причината за решението е "изявлението на заместник-министъра на отбраната на Великобритания [Анабел Голди], че те ще доставят заряди с обеднен уран на Украйна, това по един или друг начин е свързано с ядрената енергия".

Снарядите с обеднен уран обаче не са ядрено оръжие, отбелязват експерти. Разбира се, с това е запознат и Путин, защото по повод британското решение в събота той каза: "Факт е, че те, разбира се, не принадлежат към категорията на оръжията за масово унищожение. Това е вярно. (...) Русия има с какво да отговори. Без преувеличение, имаме стотици хиляди, стотици хиляди такива снаряди. Все още не ги използваме."

Според ТАСС Русия вече е разположила в Беларус 10 самолета, способни да носят тактически ядрени оръжия. А руският президент потвърди, че на Беларус е предаден ракетен комплекс "Искандер", на който може да се монтират ядрена бойни глави. В петък държавната корпорация "Ростех" обяви, че се подновява производството на стратегически бомбардировачи Ту-160 и решението за това е взето от Путин. Модернизираната версия на бомбардировача "значително разшири бойните си възможности", а по-нататъшното му развитие "ще позволи използването на нови видове оръжия", се казва в изявлението.

Още от санкции

Украйна очаква от Европа още санкции срещу Русия след решението на Путин да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус, заяви Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски. Той също така отново повтори искането на Киев Европа да ѝ достави още оръжия, които да бъдат използвани за контранастъпление.

"Нужно е да бъде увеличен военният потенциал на Украйна за контранастъпление и да бъдат засилени санкциите срещу Русия."

Стари намерения

Според доклад на базирания в САЩ независим Институт за изследване на войната (ISW) Путин вероятно е искал да разположи руски ядрени оръжия в Беларус още преди да започне пълномащабната си война срещу Украйна. По-късно обаче според анализаторите Путин е решил да съчетае разполагането на ядрените оръжия в Беларус със започването на нова кампания за сплашване на Украйна и страните от ЕС.

В началото на октомври 2022 г. президентът на Беларус каза на среща по въпросите на военната сигурност, че Беларус участва в "специалната военна операция" на Русия в Украйна. Беларуските власти предоставиха територията на страната за преминаване и временно разполагане на руски войски, а от нейна територия бяха нанесени удари срещу Украйна.

ISW определя сегашното решение на Путин като нов епизод от информационна си война със Запада. Целта е да обезкуражи украинската съпротива и да намали подкрепата на Запада за Украйна. Експерти твърдят пред Reuters, че коментарът на Путин за ядрените ракети е сериозна смяна в наратива - досега Москва отбелязваше, че за разлика от САЩ не разполага тактическо ядрено оръжие в други държави. В САЩ реагират "с внимание" на заявлението, но не виждат сигнали, че Москва се кани да използва ядрено оръжие.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 7

    Убеждавам се за n-ти път, че таргет на пропагандата определено са по-простите хора. Затова ги моля да не четат по-надолу.

    Останалите знаят, че американско ядрено оръжие е разположено в Европа от средата на 50-те години - в Турция и Германия, а вече и в Изт. Европа - и че до момента ядрена война от това не е избухнала. Дори Полша настоятелно се моли на американците да я дарят с това благо...
    Да, през 60-те щеше ядрена да избухне, когато в отговор на разполагането в Турция на американски ракети със среден обсег "Юпитер", които могат да носят ЯБГ, СССР инсталира свои подобни в Куба. Всички, освен жертвите на пропагандата, знаем как се разви и завърши Карибската криза: Кенеди си прибра "Юпитер"-ите, Хрушчов - своите.

    Хората с акъла си могат да направят връзката между предстоящото разполагане на ТЯР в Беларус и онзиденшното изказване на полския посланик в Париж Рощишевски, че ако Украина не са справи, Полша ще се намеси във войната с Русия.

    Това изказване имаше изключително широк отзвук и съм изненадан, че авторитетните международни коментатори в Капитал са го пропуснали...
    Защото то в прав текст говори, че държава от Нато се гласи да се включи в конфликта. Което - много зависи как го пипне пропагандата, - може да се окаже че Полша е атакувана в старите полски земи около Днепър и хайде чл.5 от Вашингтонския...
    И...даваме старт на Третата...

    Снарядите с обеднен уран.
    Изобщо не се безопасни. При разпрашаването им при попадането в целта се получава радиоактивно замърсяване. Да, не е като в Хирошима и Нагасаки след американските бомбардировки, но е фоново, тъй като периодът на полуразпад на урана си е същия.
    САЩ ги използваха боеприпаси с обеднен уран в Югославия и Ирак. Че последиците от радиоактивното замърсяване не са безопасни говори фактът, че където са използвани - Белград, Ниш, Крагуевац - и във Фалуджа в Ирак след употребата им случаите на рак сред жителите са скочили стотици пъти. Дори около 500 италиански войници от контингента в Ирак, заболели от различни онкозаболявания, доказаха в съда, че причината за заболяванията им е радиоактивният фон след употребата на снаряди с обеднен уран и осъдиха държавата. Случаят е много известен и чудно защо и той не е споменат тук!

    Многократно съм цитирал тук репликата на Ото фон Бисмарк, че знае 100 начина да изкара руската мечка от бърлогата, но нито един да я върне обратно. Е, благодарение на общите усилия на ЕС/Нато (което видимо е едно и също) мецата взе да се показва...
    Досега винаги е гонели из Европа дразнителя си, правейки доста поразии. Видимо трябва да се настройваме да я срещаме отново...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    P.S. Тъй като българският гражданин е заливан единствено с украинска пропаганда и е лишен от възможността да чуе гл.т. и на другата страна, ще цитирам по смисъл изключително популярният в Русия бивш президент и бивш премиер Дмитрий Медведев по темата с английските боеприпаси с обеднен уран: Ако Лондон ни изпрати обеднен уран, ние ще му отвърнем с обогатен уран...

    Медведев е ястреб. Неговата реторика все повече се харесва на руснаците. Руското общество се сплотява около Кремъл (74% подкрепа за Путин от изследването на ВЦИОМ от миналата седмица) и радикализира позициите си спрямо т.нар. Запад.
    Догодина в РФ има президентски избори. Ако ВВП не се кандидатира, сигурният президент на Русия ще е Медведев. Малко след това всички ще оценим колко премерен и с железни нерви е бил Путин.

    Верятно това е имал пред вид председателят Си, когато о време на посещението си в Москва помоли приятеля си да се кандидатира догодина отново. Това беше невероятен "гаф" за китайския дипломатически протокол, предназначен да бъде чут от някого...

    Нередност?
  • 3
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    пич, ти явно не си български гражданин, та си по информиран? такъв е извода от писаниците ти - "Тъй като българският гражданин е заливан единствено с украинска пропаганда и е лишен от възможността да чуе гл.т. и на другата страна,"

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 1

    Путин се подготвя за End Game-а си в Украйна и този ход беше очакван. Който разбира - знае за какво говоря.

    С Доктора този път не съм съгласен. DU мунициите не са толкова радиоактивни, колкото да създадат големи проблеми. Те обаче са силно токсични (което е различно) и по-скоро това, в комбинация от големите количества изсипани в Ирак и Югославия изострят онкологичните заболявания. Конкретно за Украйна, DU кинетичните снаряди за Challenger 2 танковете не са толкова голям проблем - все пак британците ще доставят само 14 танка, а предвид техния фетиш към нарезни оръдия, Леопардите няма да могат да ползват тези муниции. Говорим за няколкостотин в най-добрия случай APFSDS заряда.

    В Ирак, Югославия и Афганистан, DU танковите снаряди не създадоха проблема, а 30мм такива за GAU-8A оръдието на щурмовите самолети A-10. То е със скорострелност от 4200 снаряда в минута и янките изсипаха десетки хиляди такива. Което вече създаде критична маса от токсични отпадъци, които се разграждат в почвата и водата. Но за руснаците това е просто поредната ескалация на напрежението от страна на НАТО.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Обърнете внимание на периода на полуразпад.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BD-238

    Признават за 11 тона обеднен уран в боеприпаси, изстреляни над Югославия. Да от щурмовите самолети.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    И това, моля:
    https://www.aljazeera.com/features/2013/3/15/iraq-wars-legacy-of-cancer

    Нередност?
  • 7
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Говорим за обеднен уран - вторичен продукт отделян при процеса за обогатения такъв. Той е много по-малко радиактивен от естествения изотоп. Затова и подчертах - DU мунициите са повече опасни заради токсичните си свойства, които се натрупват в зависимост от обема изстреляни снаряди. Кинетичните (или по руската номенклатура подкалибрени) снаряди се използват само срещу бронирани цели - тоест доста по-малко, отделно ще се доставят само за 14-те Challenger 2. Говорим за може би 100-200 снаряда. Американците изсипаха основно хиляди 30mm DU снаряди срещу всякакви цели - с тонове. За това количеството вече става опасно.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#7] от "kuranakyumura":

    Хайде, избройте пустите "токсични свойства" на DU мунициите, за които пишете трети път! И сред тях не споменавайте, моля, радиоактивността, която има съвсем друг принцип на въздействие. Е?

    Да, 100-200 снаряда с DU, но ще бъдат употребени в Русия, тъй като по конституция тези територии са част от РФ. А руснаците видимо не искат интервенти да им замърсяват с радиоактивност територията за хиляди години.
    Да попитам - вие ще имате ли нещо против ВСУ или който там, да ви инсталира до пощенската кутия във входа мъничко абсолютно безопасно контейнерче DU?

    Нередност?
  • 9
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura

    До коментар [#8] от "D-r D":

    Идеята ми е следната - не може да се прави директна съпоставка между 100 подкалибрени снаряда DU с хилядите изстреляни в Афганистан, Ирак и Югославия. Както и дори да си говорим за радиация, руснаците ще имат други потенциални проблеми на главата си - например ВСУ да поднови атаките срещу АЕЦ Запорожие ако се провали с офанзивата си.
    ПП Ако контейнерчето е в пощенската кутия няма да е проблем, защото няма да достига почвата и питейните води, но мисля, че издребняваме в случая. Дългосрочните щети от войната вече са далеч по-големи от 100 DU снаряда, например стотиците хиляди мини, които са разпръснати на изток от Днепър...

    Нередност?
Нов коментар