🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се готви Русия за украинската контраофанзива

Дългата подготовка на ВСУ дава време и възможност на руснаците да се подсигурят

Сателитните изображения показват, че най-силно укрепеният участък от фронтовата линия на Русия е в южната Запорожка област
Сателитните изображения показват, че най-силно укрепеният участък от фронтовата линия на Русия е в южната Запорожка област
Сателитните изображения показват, че най-силно укрепеният участък от фронтовата линия на Русия е в южната Запорожка област    ©  Reuters
Сателитните изображения показват, че най-силно укрепеният участък от фронтовата линия на Русия е в южната Запорожка област    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Военни анализатори смятат, че тези укрепления няма да са достатъчни, за да спрат напредването на украинските войски, но вероятно ще забавят настъплението.
  • Украйна ще се опита да се възползва от дългата фронтова линия, за да се опита да хване врага си неподготвен.
  • Пробивът през многопластовите отбранителни линии на Русия, без да се понесат тежки загуби, би бил изключително труден.

Дългата подготовка на Украйна за контраофанзивата в опит да си върне окупираните територии позволи на Русия да укрепи позициите си по протежение на почти 1000-километровата фронтова линия. Сателитни снимки, прегледани от Financial Times и анализирани от военни експерти, разкриват многопластова руска мрежа от противотанкови ровове, лабиринти от окопи, бетонни барикади тип "драконови зъби", стоманени препятствия тип "таралеж", макари от бръснеща тел и минни полета.

"Руските сили, изглежда, наистина осъзнаваха... че голяма част от терена, който контролират, ще бъде труден за отбрана без укрепени позиции", казва през изданието Брейди Африк, изследовател и анализатор на разузнавателни данни от открит тип в American Enterprise Institute, който следи и картографира руското отбранително строителство.

Русия започна да се окопава "сериозно" през ноември и когато войските ѝ завземат нови територии, те работят бързо, за да се укрепят, обяснява експертът и добавя, че руските сили са "ускорили" работата по укрепленията си напоследък.

"През зимата имаше кратко затишие, което вероятно се дължеше на замръзването на почвата и на това, че копаенето стана по-трудно", твърди Африк. "Но откакто земята омекна, наблюдаваме драстично нарастване на изкопаването на укрепленията, особено през последните няколко месеца."

Военни анализатори смятат, че тези укрепления няма да са достатъчни, за да спрат напредването на украинските войски, но вероятно ще забавят настъплението.

Нуждата от подобни действия на руската армия е подчертана и от равнинния терен в по-голямата част на Украйна. Укреплението на позициите цели и насочването на украинските войски към райони, където биха попаднали под интензивен огън. "Ако имате няколко линии на отбрана, дори Украйна да пробие успешно първата, тогава Русия трябва да има достатъчно време да подсили втора или трета", смята Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика.

Основният фокус

Очакванията са главният фокус на украинските сили да бъде в южната част на страната. Сателитните изображения показват, че най-силно укрепеният участък от фронтовата линия на Русия е в южната Запорожка област. Причината е прогнозата, че Украйна ще се опита да пробие и да разруши моста, свързващ руската територия с окупирания Крим. Връзката е от решаващо значение за руската военна логистика и доставки.

Мелитопол и Бердянск са "очевидни" места за руски укрепления, каза Лий. Ако Украйна вземе едно от двете, ще спечели значителни позиции и ще даде възможност на силите си да провеждат по-ефективни кампании, добавя той пред FT. Северната граница на Крим също е силно укрепена. Защитата се простира от Армянск на север до Джанкой на северозапад. И двете са ключови транспортни центрове и врати към полуострова, а в Джанкой се намира и руско военно летище. Украйна вероятно ще използва дългата фронтова линия, за да се опита да хване врага си неподготвен. Въпреки обширната отбрана на Русия самата дължина на фронтовата линия означава, че силите на Кремъл ще бъдат разтегнати, смятат анализатори.

Пробивът през многопластовите отбранителни линии на Русия, без да се понесат тежки загуби, би бил изключително труден. Успехът ще изисква синхронизиране на различни военни части, разполагащи с бронирани машини, артилерия, разминиране и противовъздушна отбрана. "Сами по себе си препятствията не спират настъпващите сили. Те ще бъдат ефективни само ако са оборудвани правилно и допълнени с артилерийски огън, авиация и маневри на резерви", заяви Микола Белиесков, научен сътрудник в базирания в Киев Национален институт за стратегически изследвания, пред изданието.

Ключов елемент ще бъдат и самите войници. В руската армия се наблюдава сериозно разделение, като военните от групировката "Вагнер" и тези от армията използват и коренно различни тактики. Моралът също ще изиграе важна роля, като и от двете страни вече се усеща умора.

Резултатът от задаващата се контраофанзива ще има сериозни последствия и за двете страни. В случай че Украйна успее да си върне част от загубените позиции, това ще позволи на Киев да е в много по-добра позиция при евентуални преговори с Москва. За Русия евентуалната загуба би увеличила напрежението сред войниците, а възможността Крим да бъде отвоюван би довела и до сериозни логистични проблеми. Победата, от друга страна, би засилила руските позиции във войната, а отделно ще даде възможност на президента Владимир Путин да продължи с пропагандата в страната.