Нови PCR тестове диагностицират COVID-19, грип или настинка с една проба

От 1 ноември лаборатория "Геника" въвежда ARVI тест, отдиференциращ 22 патогена, причиняващи респираторни инфекции със сходни симптоми

Нови PCR тестове диагностицират COVID-19, грип или настинка с една проба
Нови PCR тестове диагностицират COVID-19, грип или настинка с една проба
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Доц. Евелина Шикова, лекар-вирусолог в лаборатория "Геника", е с многогодишен опит в областта на клиничната вирусология. Специализирала е в САЩ, Германия и Норвегия. Ръководила е множество национални и международни проекти в областта на вирусологията, автор е на над 80 научни публикации, повечето в международни научни списания.

Какво ни очаква през зимния сезон, когато ще се увеличат хората с респираторни заболявания?

Добре известно е, че COVID-19 се причинява от нов коронавирус, наречен SARS-CoV-2. През зимния сезон битката срещу COVID-19 може да се усложни, поради очакваното нарастване в разпространението и на други респираторни вируси. Сред тях основно място заемат причинителите на сезонния грип - грипните A и B вируси. Но наред с тях се увеличават заболяванията, причинени и от други респираторни вируси - риновируси, други коронавируси, респираторно-синцитиален вирус, парагрипни вируси и др.

Какви са симптомите при грип, настинка и COVID-19? Може ли да предизвикат сходни оплаквания?

- Някои от симптомите при COVID-19, грип и настинка са сходни - висока температура, обща отпадналост, кашлица, хрема, болки в гърлото и др. В същото време терапевтичният подход и опасността от развитие на усложнения при тези заболявания са различни - например, има създадени и се прилагат антивирусни препарати за лечение на грип, докато за COVID-19 понастоящем липсва специфично етиологично лечение; при COVID-19 могат да се развият сериозни усложнения, докато при други респираторни инфекции този риск е много по-малък. Всичко това налага своевременно да бъде установен причинителят на заболяването, за да се предприеме подходящо лечение.

Как можем да разграничимCOVID-19 от останалитереспираторнивирусни инфекции?

- Тестването е единственият начин да се идентифицират правилно патогените, причиняващи тези симптоми. С диагностична цел, за установяване на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19), понастоящем се използват две групи тестове - PCR и антигенни. PCR тестовете са по-чувствителни от антигенните тестове и се приемат за "златен стандарт" в лабораторната диагностика на SARS-CoV-2.

Кои са най-надеждните тестове за идентифициране на причинителя на респираторно вирусно заболяване?

- Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ одобри нови молекулярно-генетични тестове, които използват една проба и могат да правят разлика между грипни вируси, SARS- CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19), и други респираторни патогени.

Какво представляваARVIтестът?

- ARVI тестът (Acute Respiratory Viral Infections) е PCR тест за едновременна детекция на 22 патогена, свързани с остри респираторни вирусни инфекции. Тестът на "Геника" открива множество респираторни вируси, свързани с грипни и негрипни респираторни инфекции, като ги разграничава от SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. В допълнение към SARS-CoV-2, грипен вирус тип В и три отделни щама на грипния вирус тип А тестът открива четири други коронавируса, човешки метапневмовирус, човешки риновирус, аденовирус, ентеровирус, бокавирус, парагрипен вирус, респираторно-синцитиален вирус (RSV), пареховирус и парамиксовирус.

За кого е препоръчителенARVIтестът?

- Тестът е предназначен за пациенти със симптоми и отнема няколко часа. Резултатите от теста ориентират лекаря за вида на патогена, който предизвиква респираторното заболяване (вирусна, бактериална или смесена етиология). Това дава възможност за аргументирана преценка на терапевтичния подход за конкретния пациент - например, необходимост от прилагане на антигрипни препарати, антибиотици или само симптоматично лечение и др.

Каква проба е необходима за провеждане на теста?

- Подходящи проби за изследване са назофарингеален и орофарингеален секрет. ARVI тестът дава възможност с една единствена проба да бъде подпомогната диференциалната диагностика между COVID-19, сезонен грип и друга респираторна вирусна инфекция.

Възможността с една проба да се осъществи тестване за множество респираторни патогени означава по-малко дискомфорт за пациента в сравнение с колектирането на отделна проба за всеки патоген.

Каква е цената на теста?

- ARVI тестът се предлага в два варианта. Първият включва изследване на новия коронавирус, двата грипни и 15 негрипни вируси и ще е на цена 140 лева. Вторият надгражда изследването с още четири вирусни патогена, изчерпвайки всички възможни респираторни вирусни патогени, като цената ще е 190 лева.

Къде може да се направиARVIтест?

- Към днешна дата лаборатория "Геника" е единствената, която предлага този тест. Лабораторията от 15 години е тясно профилирана в PCR диагностиката на инфекциозен и човешки геном и е пионер във внедряването на нови тестове и висококачествена диагностика.

Как COVID-19 може да повлияе на тазгодишния грипен сезон? Може ли да се разболеем едновременно от COVID-19 и грип?

- Сезонът на грипа в България обикновено обхваща периода декември-март като пик на заболеваемостта от грип се наблюдава през януари и февруари. Възможно е вирусите, които причиняват COVID-19 и грип, да се разпространят в нашата общност едновременно по време на грипния сезон и хората да се разболеят едновременно с двете заболявания.

Липсва информация за поведението на тези вируси в условията на смесена инфекция - дали това ще доведе до взаимно подсилване или неутрализиране на патогенния им ефект върху организма (промяна в тежестта и характера на заболяването, промяна в степента на риска от усложнения и техните характеристики). Няма данни и за това дали инфекцията с грипни вируси ще окаже влияние върху риска от заразяване със SARS-CoV-2.

Какво е мнението ви за поставяне на ваксина срещу грип?

- Поставянето на противогрипна ваксина е най-добрият начин за предпазване от грип и усложненията му. Препоръчително е ваксинирането на групи от населението с повишен риск от усложнения - лица над 65-годишна възраст, хронично болни и др. Имунизациите срещу грип се извършват ежегодно поради промяна в циркулиращите грипни вируси. Препоръчаният от СЗО състав на четиривалентните грипни ваксини за сезон 2020/2021г. е: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09, A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2), B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage), B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage). Ваксинирането срещу грип през настоящия сезон е особено важно поради пандемията с COVID-19. В същото време трябва да е ясно, че грипната ваксина не предпазва от инфекция със SARS-CoV-2. Но тя може да подпомогне диагностичния процес - при ваксинирани срещу грип пациенти с респираторна симптоматика в диференциално-диагностичен план грипът може да бъде изключен като възможно заболяване. Изследванията също така показват, че поставянето на противогрипна ваксина не ви прави по-склонни към COVID-19 или други респираторни инфекции.

Как можем да избегнем заразяването с COVID-19 и грип?

- Добрата новина е, че за да намалите риска от инфекция с вируси, причиняващи COVID-19, грип и други респираторни инфекции, може да предприемете стандартни предпазни мерки, препоръчани и от здравните власти. Те са добре известни и включват редовно миене и дезинфекция на ръцете, социално дистанциране, носене на предпазни маски. Тези елементарни превантивни мерки водят до намаляване на броя на засегнати хора.