🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Весела Маркова: В България са ваксинирани само 8% от подлежащите на ваксинация за рак на маточната шийка

Страничните ефекти на ваксината са сравними с тези на ваксините от задължителния имунизационен календар, казва акушер-гинекологът от "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Д-р Весела Маркова е акушер-гинеколог в "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда". През 2008 г. се дипломира като лекар в Медицинския университет - София, като година по-късно печели конкурс и започва обучение като първия специализант по акушерство и гинекология в "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда". Придобива специалност през 2012 г., а през 2013 г. се присъединява към екипа на болницата. Преминала е курсове по ултразвук в акушерството и гинекологията, колпоскопия и лапароскопска хирургия в АГ.

Колко често жените заболяват от рак на шийката на матката?

Това е вторият най-често срещан рак след този на гърдата при жените на възраст между 15 и 59 г. в България. Около 300 млн. души по света са инфектирани с човешки папиломен вирус (ЧПВ) , което прави тази инфекция най-разпространеното полово предавано заболяване. Около 60% от женското население е инфектирано с ЧПВ.

Кой е основният причинител на заболяването и какви са симптомите?

Ракът на маточната шийка се предизвиква в големия си процент от инфекция с ЧПВ. Жените, позитивни на високорисков тип ЧПВ, имат над 100 пъти увеличен релативен риск от развитие на рак на шийката на матката. Има и допълнителни рискови фактори като компрометиран имунитет, херпес инфекция, тютюнопушене, продължителна употреба на орални контрацептиви и други.

За симптоматика при ЧПВ инфекция може да се говори единствено при тези щамове, които предизвикват появата на остри кондиломи. Що се отнася до симптомите на рака на шийката на матката, те са късни - тогава, когато заболяването е вече напреднало. Неспецифични са и могат да се дължат на различни причини - кървене след полов контакт, кървене извън менструация или по време на менопауза, увеличен влагалищен секрет, тазова болка, проблемно уриниране.

Как се диагностицира?

Диагностиката на ЧПВ инфекция е ДНК типизиране за носителство на вируса, като то може да обхваща някои или всички високорискови щамове на вируса. Прави се при гинекологичен преглед, като се взима цервикален секрет. Изследването на ЧПВ не заменя цитологичното и колпоскопското изследване на маточната шийка, целящи ранно откриване на изменения.

Ракът на шийката на матката се доказва единствено хистопатологично след вземане на биопсия.

Каква е превенцията?

Първичната профилактика има за цел да предотврати появата на заболяване и се случва благодарение на ваксинацията. Съществуват ваксини за ЧПВ от 2006 г. и тяхното приложение е довело до намаляване с до 70% на честотата на рака на шийката на матката, 80% на аналния рак, 60% на вагиналния рак, 40% на рака на вулвата, има данни и за намаляване на орофарингеалния рак.

Вторичната профилактика цели ранно откриване и стопиране на процеса, като включва цитонамазка, ЧПВ типизация, колпоскопия. Третичната профилактика предотвратява усложненията и включва оперативно лечение.

Според проучванията за развитие на рака на маточната шийка са необходими средно 10-15 години от момента на заразяване с ЧПВ. Преди развитието на рак има предраков стадий - стадий на дисплазия, ЦИН, който се лекува напълно успешно.

Чест въпрос от пациенти е дали използването на презерватив предпазва от инфектиране с ЧПВ. За съжаление отговорът е не, тъй като вирусът доказано може да преминава през порите на презерватива. Това, което зависи от нас, е отлагане на първия сексуален контакт при подрастващите, ограничаване на броя на контактите, спиране на тютюнопушенето, избягване на контакт с доказано промискуитетен партньор.

Как действа ваксината и на каква възраст трябва да бъде поставена?

Действа подобно на повечето ваксини - чрез създаване на антитела, подпомагащи имунната система да се бори с ЧПВ инфекцията. Тя не може да причини инфекция. Препоръката за поставянето й е преди началото на половия живот - след навършена 9-годишна възраст, най-често 12-13-годишна възраст. В зависимост от времето на приложението на първата доза се прилагат 2 или 3 дози през определен интервал. Подлежат на ваксинация и жени, водещи полов живот, с отрицателни изследвания за носителство на ЧПВ. В много страни има политика за ваксинация и на момчета. Засега в България на такава подлежат единствено момичетата.

Колко дълго продължава ефектът от ваксината и трябва ли на даден етап реваксинация?

Проучванията показват, че ваксинираните поддържат високи нива на защита в продължение на поне 10 години след имунизацията. На този етап не се препоръчва реимунизация. Счита се , че ваксинацията ще осигури превенция за цял живот поради развитие на антитела от имунната система.

Ваксината защитава ли от всички видове ЧПВ?

Доказано е, че ваксините срещу ЧПВ притежават т.нар. кръстосана имуногенност - способност да предизвикват имунитет у ваксинирания и срещу други вирусни щамове. Одобрените ваксини са две - двувалентна и четиривалентна. Доказана е тяхната над 90-процентова клинична ефективност.

Ваксината предпазва ли от други сексуално предавани болести?

Не, в този случай се препоръчва използването на доказаните бариерни методи за предпазване от други сексуално трансмисивни инфекции.

Ваксината безопасна ли е?

Регистрирана е във всички страни от ЕС и множество държави извън него, като в повечето има отделени средства за масови ваксинационни програми.

Като всяка ваксина и тази има своите нежелани лекарствени реакции - най-често регионален болков синдром. Като цяло нейните странични ефекти могат да се сравнят с тези на ваксините от задължителния имунизационен календар. След проведени множество изследвания от въвеждането й през 2006 г., както и след направени над 350 млн. ваксини Глобалният експертен съвет по безопасност на ваксините счита ваксините за ЧПВ за изключително безвредни и високоефективни. Няма нито едно научно доказателство за вреда.

В България ваксината е включена в имунизационния календар като препоръчителна от 2012 г. Но до този момент за съжаление приложението й е много ограничено независимо от безплатния й характер. Много развити страни по света са на път да елиминират напълно заболяването. В Австралия и Великобритания са ваксинирани около 80% от подлежащите на ваксинация. За сравнение - в България числото е 8%. В същото време годишно имаме около 1200 нови случая на доказан рак на шийката на матката, а смъртността от него достига 5.67 на 100 000 души.

Световната здравна организация цели 75% обхват от подлежащите на ваксинация на възраст за ефективна първична профилактика. Очаква се в световен мащаб търсенето на тези ваксини в близките години да надхвърли 100 млн. дози поради включването на много страни в програмата.

Наше задължение е да участваме ефективно в изпълнението на програмата и в ограмотяването на родителите за значението на ваксинопрофилактиката, за да се прекрати негативната тенденция, тъй като ваксинацията в комбинация с цитонамазка и колпоскопия е напълно достатъчна за реалното елиминиране на заболяването.

Интервюто взе Марина Станева

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivahristova92 avatar :-|
    ivahristova92

    Искам да се оплача от гинеколожката Доктор Любомира Икономова, според мен тя не трябва да работи с хора, защото може наистина да ги докара до стерилитет. Тази жена е опасна и се подиграва с клиентите си.

    Нередност?
  • 2
    RalicaK avatar :-(
    Ралица Кирова

    Тази гинеколожка е страшно нагла и невъзпитана. Заяви, че синът ми ще стане обратен, понеже го кърмя твърде дълго. Арогатното й отношение ме притесни безкрайно много.

    Нередност?
  • 3
    deqnvasev avatar :-|
    Деян Васев

    След като жена ми отиде на рутинен преглед, се оплака, че е получила толкова грубо професионално отношение от гинеколожката, че цяла седмица след прегледа имаше зверски болки заради действията й. И за капак, Икономова изобщо не си направи труда да й обясни какъв проблем има, а директно й изписа супер скъп антибиотик – за 60 лева. При положение, че има подобен, струващ едва 10 лева. Плюс допълнително 60 лева за пробиотик. Очевидно гинеколожката е избрала тази иначе благородна професия не, за да помага на жените, а само и единствено с цел да печели. Нещо, което очевидно й се получава.

    Нередност?
  • 4
    boo23681102 avatar :-|
    Севда Кротнева

    Д-р Любомира Икономова е по известна с прякорът си д-р Франкенщайн сред бившите си клиенти. Срещу докторицата са подадени цял куп жалби. Действия по тях обаче все още няма, тъй като Икономова очевидно си има стабилен гръб в Българския лекарски съюз. Е от отговорност може и да избяга, но от прякорът си няма да може. Скандалната Д-р Франкенщайн, която докарва жени до стерилитет.

    Нередност?
  • 5
    irenstoeva avatar :-@
    Ирен Стоева

    Поведението на въпросната гинеколожка е наистина скандално. Тази жена явно няма основно възпитание и се държи с клиентите си сякаш са утрепки и не заслужават уважение без дори да ги познава. Безцеремонно обижда, присмива се и дори те проклина когато не си съгласен с мнението й. Тя иска всички да я слушат без да се замислят и май приема жените като банкноти, които й принадлежат. Разбирам защо я наричат д-р Франкенщайн - заслужава го.

    Нередност?
  • 6
    agd59683897 avatar :-|
    Любомир Калинов

    За съжаление това не е единичен случай на груби и непрофесионални действия от страна на Икономова към жените, доверили се да отидат на преглед при нея. Съжалих,че съм завел жена ми при нея . Не се отнесе адекватно към нея и смея да кажа,че след прегледа се чувстваше емоционално срината. Наплаши я излишно. Не препоръчвам дори за профилактичен преглед да посетите тази гинеколожка.

    Нередност?
  • 7
    ivelinkirov avatar :-|
    Ивелин Киров

    Веднъж водих жена си на преглед при въпросната гинеколожка и след като излезе от кабинета едва не се разплака. Толкова бях бесен, че жена ми страда та едва не влязох вътре да я пребия. Никоя жена не заслужава подобно поведение!

    Нередност?
  • 8
    xlx22686868 avatar :-|
    Михаела Георгиева

    Здравейте! Чета вашите коментари и си мисля за това как протече моят преглед при нея. Опитваше се да ме накара да се притесня за здравословното ми състояние и искаше незабавно да си направя операция. При консултация с друг специалист се оказа,че нищо не е така, както ми го представи д-р Икономова.

    Нередност?
  • 9
    anichavdar avatar :-|
    Ani Chavdarova

    Тази подла генеколожка не се интересува от здравето на клиентките си, а само от финасовата облага. Опасна е за здравето на толкова много жени. Искаше от мен да се подложа на лечение без да има нужда. Бясна съм!

    Нередност?
  • 10
    mhs00691540 avatar :-|
    Борислава Данева

    Въпросната гинеколожка Икономова не успява да предразположи пациентите си. Липсва й отдадеността към работата и това си личи още при първият преглед.

    Нередност?
Нов коментар