🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фармацевти питат правителството как е разрешило вендинг автоматите за лекарства

Пациентски организации също настояват за яснота по дадената държавна помощ на нова компания за развитие на проекта

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Българският фармацевтичен съюз (БФС) е изпратил писмо с искане за яснота по Закона за достъп до обществена информация до Министерския съвет за одобрения през миналата седмица меморандум, с който правителството подпомага новорегистрирана фирма без опит в бранша да разполага вендинг-автомати за лекарства с рецепта по селата.

Компанията се нарича "Пос Фарма", тя ще получи държавна помощ за обучение и осигуровки на 50-те й служители и ще инвестира 20 млн. лв. със заем от Първа инвестиционна банка в сграда в София тех парк и на първо време - в 120 машини за медикаменти. Компанията е регистрирана през юли миналата година и нейни акционери са бивши служители на фирми на Веселин Марешки, компании, свързвани с Йордан Цонев и др.

Основният проблем в проекта е, че той в момента противоречи поне по десет пункта на Закона за лекарствата, според който лекарства с рецепта не могат да се продават извън аптеките, а вендинг-автоматите не могат да се разполагат самостоятелно. Отделно от това в здравните закони не са разрешени онлайн-консултациите от лекари и фармацевти, а пък самите лекарства изискват стриктен режим на съхранение. Здравната каса, която основно заплаща медикаментите по лекарско предписание, пък няма право да сключва договори те да се отпускат от автомат.

Отделно от това една от пациентските организации - "Заедно с теб", настоява Министерството на здравеопазването, което пряко контролира лечението и лекарствата, да излезе с позиция как се е стигнало до това да бъдат отпуснати финансови средства на данъкоплатците за частен проект, който е за незаконна търговия с лекарства.

Фармацевтите питат законен ли е проектът

Разполагането на вендинг-автомати по селата беше одобрено като приоритетен инвестиционен проект и беше внесен за разглеждане от икономическия министър Лъчезар Борисов с уверението, че става въпрос за високотехнологичен софтуер, компютърни устройства и напълно нова услуга, непозната на населението.

Тъй като става въпрос за продажба на лекарства с рецепта, които са регулирана от държавата стока, Българският фармацевтичен съюз пита правителството дали е потърсено мнението на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата към министъра на здравеопазването.

Фармацевтите искат отговор дали проектът е съобразен с настоящото законодателство в сферата на лекарствата - Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и подзаконовите нормативни актове, според които автомати за продажба на лекарства могат да бъдат разположени само на територията на аптеки.

Те искат и отговор как ще се осигури съответствието на отпускането на лекарствени продукти с правилата за добрата фармацевтична практика, които са нормативно установени и как магистър-фармацевтите ще контролират предписаното и отпуснатото, тъй като това е дейност, която не може да се осъществява от автомати.

От БФС допълват в писмо, подписано от председателя им проф. Асена Сербезова, че според действащото законодателство продажбата на лекарства чрез автомати е забранена и това е така, за да се гарантира безопасността на пациентите. Фармацевтите изтъкват, че настояват приоритетните проекти в областта на здравеопазването да бъдат съобразени с действащите закони, да се обсъждат с всички заинтересовани страни и да бъдат в интерес на здравето на пациентите.

"Категорично заявяваме, че новите технологии следва да са в полза на фармацевтичните консултации и в полза на пациентите. Фармацевтичната грижа не бива да се свежда само до управление на софтуер и продажба с автомати", се казва в позицията на БФС.

Пациентите искат онлайн доставки

Председателят на пациентските организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева също излезе с позиция по казуса, в която настоява за позицията на здравното министерство по проекта, който в момента се явява за незаконна търговия с лекарства.

"Как така Министерският съвет дава финансова и логистична подкрепа за фирма, регистрирана миналата година и без никакъв опит с подобна дейност до момента? Защо вносител на проекта е икономическият, а не здравният министър и защо всички в сектора научават за тази сделка от медиите?", питат пациентите.

Те допълват, че "лекарствени препарати по лекарско предписание могат да се отпускат само в аптеки или да се доставят от личните лекари в малките населени места след специално разрешение".

"Пациентски организации "Заедно с теб" не сме принципно против вендинг машини за лекарства с рецепта, но е недопустимо финансирането на този частен проект без публично обсъждане, положителни становища на експертите от Български фармацевтичен съюз, Български лекарски съюз, промяна на редица закони. Вместо да въведе он лайн търговията с лекарства през аптеки, които държавата контролира, тук се влагат средства за неразрешена дейност. Или пък да се стимулират личните лекари в малките населени места да осигуряват лекарства за пациентите, или фармацевти, или някакъв друг законов и работещ механизъм", смята Пенка Георгиева.

Тя допълва, че е много притеснително, че възрастните хора в малките населени места трудно ще се справят със сложната техника, камери, заплащане, рецепти.

"Не по-малко тревожно е това, че онлайн консултантът ще се свързва виртуално с лекаря при възникнали въпроси. Ние питаме, този лекар, че има ли необходимата техника, време и ангажимент да смени предписаното лекарство без да види пациента реално? Ще се съгласят ли лекарите да изписват лекарства, без да помислят, изследват, консултират и вземат решение за лечението на пациента? А и това е друго закононарушение, защото фармацевтите и лекарите не могат да извършват онлайн консултации на пациентите си, те са длъжни да работят с тях лично, особено когато става дума за лекарство с рецепта. Къде отива фармацевтичната грижа", пита Георгиева.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    Марешки и Йордан Цонев?! Всичко е ясно. Ето защо парламентът трябвало да работи.

    Нередност?
  • 3
    bajhuj avatar :-P
    Николай Колев
    • + 4

    Това новата "Лафка" ли ще е?

    Нередност?
Нов коментар