🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аортно клапно протезиране с дясна миниторакотомия

В Отделението по кардиохирургия към "Аджибадем Сити клиник" УМБАЛ прилагането на минимално инвазивна хирургия е приоритет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип на проекта

Д-р Асен Келчев, д-р Самуил Казаков, д-р Андрей Неутов, д-р Велина Янчева, д-р Венцеслав Киров, д-р Кристианна Мавродиева, д-р Симона Иванова, д-р Георги Тинов

Възраст, пол, вродени заболявания на аортната клапа, хипертония, дислипидемия. Всички тези предразполагащи фактори водят да стесняване на аортната клапа и развитие на аортна стеноза, от която страдат над 8% от хората над 75-годишна възраст.

До 2002 г. лечението на аортната стеноза е само оперативно, но след това в медицинската практика навлизат нови устройства за лечение, наречени TAVR, или перкутанно поставени клапни протези. Те са подходящи при пациенти с висок или умерен риск от операция на "отворено сърце", но поради високата си цена в България са достъпни за ограничен брой хора.

В клиничната практика на Отделението по кардиохирургия към "Аджибадем Сити клиник" УМБАЛ са въведени щадящи методи за лечение на аортната стеноза, които водят до намаляване на оперативната травма и ускоряване на възстановителния процес. Тук се извършва минимално инвазивна хирургия на аортна клапа през дясна миниторакотомия - през 6 см разрез във второ или трето дясно междуребрие, като машината "сърце - бял дроб" се включва през феморалните съдове.

Този хирургичен достъп е нов за България. Отделението е единствено в България, което разполага с 3D ендоскопска апаратура, осигуряваща детайлна и триизмерна картина, улесняваща хирурга в прецизната му работа. Тази високоспециализирана медицинска услуга се извършва от екип специалисти, всеки от които е от изключителна важност за постигане на най-добрия резултат.

За внедряването на дясната миниторакотомия в хирургичната практика на Отделението по кардиохирургия към "Аджибадем Сити клиник" УМБАЛ помагат добрите практики на чуждестранни специалисти: румънският кардиохирург Виктор Костаке от болницата "Полизано" в гр. Сибиу идва в България с целия си екип, проф. Антониос Пицис от болница "Св. Лука" в Солун.

От няколко месеца в реимбурсния списък на НЗОК са и т.нар. безшевни аортни клапни протези, чието предимство е, че се имплантират много по-бързо. В отговор на високите стандарти отделението разполага с 3D ендоскопска апаратура и специализиран инструментариум за извършването им. Рутинно се използват двете вътрегръдни артерии (артерия мамария и артерия редиалис) при пациенти за аортнокоронарен байпас с оглед по-добрата дългосрочна прогноза на артериалните графтове.

Намаляването на хирургичната травма е основна цел в съвременната медицинска практика. Затова развитието на минимално инвазивната хирургия е приоритет в работата на Отделението по кардиохирургия към "Аджибадем Сити клиник" УМБАЛ. Целта на специалистите тук е да предложат на пациентите техники, осигуряващи им бързо възстановяване при липса на двигателни ограничения и очевидни ползи: отличен козметичен резултат, намалена кръвозагуба, липса на двигателни ограничения и по-бързо възстановяване.

За периода 2018 - 2020 г. над 90% от аортните клапи в отделението са сменени чрез минимално инвазивна хирургия.

Д-р Асен Келчев, завеждащ Отделение по кардиохирургия към "Аджибадем Сити клиник" УМБАЛ:

Ползите за пациентите са безспорни

Визитка

Д-р Асен Келчев завежда Отделението по кардиохирургия към "Аджибадем Сити клиник" УМБАЛ и вече за втора поредна година е носител на голямата награда на "Капитал" и "АбВи" за иновации и добри практики в здравеопазването.

През последните две години ръководеното от него отделение става все по-разпознаваемо като една от най-иновативните кардиохирургии в страната. Екипът на д-р Асен Келчев е първият в България, въвел имплантиране на аортна клапа, без да се налага разрязване на гръдната кост.

Д-р Асен Келчев завършва с отличие Медицинския университет - София, през 2004 г. Има две специалности - по кардиохирургия и съдова хирургия. Магистър е по "Здравен мениджмънт" в ЮЗУ " Неофит Рилски". В периода 2004 - 2007 г. е специализант в Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Света Екатерина". От 2007 г. до 2018 г. е част от екипа на Отделението по кардиохирургия в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда", ръководено от доц. д-р Димитър Николов.

За какви пациенти е подходящ методът на аортното клапно протезиране с дясна миниторакотомия?

- Тази операция е подходяща за повечето пациенти с изолирано заболяване на аортната клапа. При всички пациенти се извършва предоперативен скенер на гръден кош и периферни артерии и се преценява индивидуално кой тип оперативен достъп е най-подходящ с оглед максимално ефективна процедура. Към момента с този достъп избягваме да оперираме пациенти със заболявания на периферните артерии, тези със силно увредено сърце, такива с предходни операции или травми в областта на дясната гръдна половина. Пациентите със затлъстяване и тези с масивна калциноза по аортната клапа също се оценяват индивидуално. Пациентите, при които не използваме дясната миниторакотомия като оперативен достъп, биват оперирани с горна частична стернотомия (оперативен разрез 8-10 см). Изолирана смяна на аортна клапа с пълна стернотомия вече се прилага изключително рядко в нашето отделение.

Здравната каса поема ли лечението по този метод?

- НЗОК поема оперативното лечение на пациентите, при които прилагаме минимално инвазивната хирургия на аортна клапа. От октомври миналата година в реимбурсния списък на НЗОК бяха включени и т.нар. безшевни аортни клапи, много подходящи за минимално инвазивна хирургия. Тези клапни протези се закрепят в аортата благодарение на метален стент и не е необходимо използването на шевен материал. Това от своя страна съкращава оперативната процедура. Не всички пациенти обаче са подходящи да получат такава клапна протеза. При пациенти под 65-годишна възраст например използваме механични клапни протези, а има и такива, при които поради анатомични особености трябва да се използва нормална биологична клапна протеза. При този оперативен достъп фиксацията на клапните протези се извършва със специално устройство за връзване на конците. Това устройство не се покрива от НЗОК и налага доплащане от пациента.

Срещнахте ли трудности при въвеждането на метода на аортното клапно протезиране с дясна миниторакотомия?

- Въвеждането в клиничната практика на нова процедура е дълъг и труден процес. Ние реализирахме това в няколко стъпки. Първоначално с помощта на ръководството на болница "Аджибадем Сити клиник" беше закупен целият необходим инструментариум и техника (3D видео ендоскоп от последен клас) за извършването на тези високоспециализирани медицински интервенции. След това поканихме проф. Виктор Костаке от болница "Полизано" в гр. Сибиу, Румъния, заедно с целия му екип (анестезиолог, кардиолог, специалист по извънтелесно кръвообращение и операционна сестра), които извършиха първите три такива операции в България. По този начин нашият екип се запозна с детайлите при този нов тип операции. Последва втори уъркшоп с фокус минимално инвазивна кардиохирургия - този път с участието на един от най-добрите ендоскопски кардиохирурзи в света д-р Пицис от болница "Св. Лука" в Солун, Гърция. С негова помощ извършихме още две операции с този оперативен достъп. След като уточнихме всички детайли и необходими устройства, започнахме да оперираме самостоятелно.

По отношение на имплантацията на безшевните аортни клапи с дясна миниторакотомия наш ментор беше проф. Серкан Дурду от Университетската болница в Анкара. Благодарение на тясната колаборация с едни от най-опитните хирурзи в тази област в света ние въведохме оперативната смяна на аортна клапа през дясна миниторакотомия в България и все повече пациенти се възползват от тази иновативна процедура. Предимствата на този вид достъп е намалената кръвозагуба, по-бързото възстановяване, липсата на двигателни ограничения в ранния следоперативен период и не на последно място - оптималният козметичен резултат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-P
    borodino

    Всичко Мара втасала, та тръгна да отмъкне публиката на Ланцет...

    Нередност?
Нов коментар