🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От "наследството" в Александровска: гаражи под наем за 10 лв. и 30 пъти разлика в заплатите на лекарите

Само през първото полугодие на тази година болницата е увеличила просрочените си задължения от 8 на 35 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Паркирането в центъра на столицата, включително и за живеещите в тези зони, е скъпо удоволствие. Само че не такова е било то за наемателите на гаражни бетонни клетки в университетската болница "Александровска", съобщи новият й изпълнителен директор д-р Атанас Атанасов. След влизането си в длъжност той и екипът му извършват преглед и анализ на финансовото състояние на болницата и са открили множество неизгодни за нея договори.

Единият от тях например е за отдаване за по 10 лв. без ДДС месечно на гаражи за автомобилите на частна фирма и е бил сключен още през 2016 г. от тогавашния директор проф. Костадин Ангелов. Бетонните клетки от времето на социализма се намират в двора на болницата и в тях автомобилите са напълно защитени от атмосферните условия. Д-р Атанасов не пожела да съобщи името на фирмата, тъй като все още обследват какви щети са нанесени с него.

В същото време пациентите и самите лекари няма къде да паркират в двора на болницата, а престоят там се заплаща. От друга страна, т. нар. служебен абонамент в центъра на София струва 650 лв. месечно в синята зона и 450 лв. месечно - в зелената зона, в която се намира Александровска.

Този и подобни договори са само част от причините най-старото лечебно заведение в България, основано през 1879 г., да бъде и в най-трагичното финансово състояние от всички 65 държавни болници и санаториуми. По думите на д-р Атанасов към момента болницата е със загуба, близка до собствения й капитал от 70 млн. лв. Тя е трупана през цялото управление на проф. Костадин Ангелов (до изборите здравен министър, а сега депутат от ГЕРБ) и неговия наследник проф. Борис Богов, който пък твърдеше, че болницата е намалила задълженията си за времето на неговото управление.

Тов обаче не само, че не е така, но се оказва, че в 79-те млн. лв. просрочени плащания към доставчиците на всички държавни болници Александровска има дял от 44.3% и дългове в падеж, които не плаща, на стойност 35 млн. лв. "През изминалите години неплатените навреме задължения на болницата са се движили между 8 и 11 млн. лв. годишно, но само през първото полугодие на тази година са се увеличили от 8.5 на 35 млн. лв.", казва д-р Атанасов.

Още неизгодни договори

През тази и миналата година са били сключени още неизгодни договори, показва първоначалният анализ. Повечето са били за медицински консумативи. В единия случай например само през тази и миналата година са били повишени цените на един и същ консуматив с 60%, а пък друг вече се пазарува със 17 пъти увеличение. Отделно от това през последните месеци на управлението си през тази година последният екип - проф. Борис Богов и председателят на борда проф. Димитър Буланов, сключили мащабен договор за консумативи за 8 млн. лв., като според д-р Атанасов те не са били необходими на болницата.

След първоначалния оглед се оказало, че в Александровска има скъпа апаратура за 2 млн. евро, която не е пусната в експлоатация, но пък за сметка на това болницата плаща за нея амортизационни отчисления. Освен това последната болнична управа сключила и неизгодни договори за разсрочване на задълженията на болницата, като за 600 хил. просрочие по един договор се задължила с анекс да плати 200 хил. лв. наказателна лихва.

На ръба на криминалното

Оказва се, че в Александровска не се пази точна информация за всички ваксинирани пациенти. Още повече - голямата част от информацията за тях и част от издадените сертификати се пазели на личния компютър на един лекар. "Когато той реши да напуска болницата, беше напът да си тръгне с личната информация на пациентите. Сподели ни и прехвърлихме информацията на сървъра. Проблемът обаче е, че и до момента ние не знаем колко и кои хора са ваксинирани при нас, с колко дози и ако не разполагаме с информацията, се налага да отказваме сертификати. Всекидневно имаме запитвания от ваксинирани, които не са си получили сертификатите", разказва д-р Чавдар Еленков, заместник-директор по извънболничната дейност и ваксинационния процес.

По думите на екип се оказва, че в самото начало е имало тайни списъци кой да бъде имунизиран, а освен това нямало заповеди кой да извършва ваксинацията и така се оказало, че на част от лекарите и сестрите, имунизирали срещу ковид, не е платено.

Новият екип все още не е открил и какво се е случило с 15-те млн. лв., които болницата е получила като дарения от граждани и фирми. Оказа се, че от всички 65 държавни болници, които са получили общо 47 млн. лв. дарения през миналата година, най-голямата част са били именно за Александровска. "Администрацията казва, че една част от тези 15 млн. лв. са били под формата на апаратура, лични предпазни средства и медикаменти. Има и дарения в брой, но всичко това е минавало през фондацията на болницата, която се е управлявала от проф. Костадин Ангелов и тогавашния заместник-директор Мария Куманова. Фондацията не подлежи на контрол от нашите одитори и засега нямаме абсолютно никаква информация къде са парите", казва д-р Атанасов. По думите му единствените документи, останали от дейността на фондацията на болницата, са договорите за изхранване на персонала от май до септември, сключени с фирмата на тъщата на Костадин Ангелов, за което "Капитал" писа.

30 пъти разлика в заплатите на лекарите

Новият екип направил анализ и на заплатите на персонала. В Александровска работят 1443 медици, които обслужват 861 легла. По тези показатели болницата може да се сравнява с най-големите клиники в България - "Св. Георги" - Пловдив, "Пирогов", а в София - със "Св. Анна" и "Царица Йоанна-ИСУЛ".

"Само че за разлика от тези, които са на печалба или с минимални загуби, при нас управлението на инвестициите, заплатите, процесите е било стихийно и неподчинено на никакъв медицински или икономически анализ на дейността", казва д-р Атанасов. Той открил, че има хора, които се водят на фиктивни трудови договори и изобщо не идват на работа, други пък получавали като втори трудов договор повече от първия. Част от администрацията била назначена на щат към различни проекти и получавала повече от множество лекари.

При самите лекари в болницата ножицата в заплатите е между 1000 лв. месечно и 30 хил. лв. месечно, като заплатата обикновено няма връзка с това дали клиниката работи на загуба или не. "Не е приемливо в една болница да има разлика в заплатите 30 пъти и първото, което ще направим, заедно с уреждането на дълговете на болницата, е да осигурим справедливо заплащане на екипа на болницата", казва д-р Атанасов.

Д-р Петър Грибнев, заместник-директор по лечебната дейност, добавя, че екипът е направил анализ и на дейността на болницата през последните години. През 2018 и 2019 г. през нея са преминали над 33 хиляди пациенти, през миналата година - близо 23 хил., а през първото полугодие на тази година - 11 797, което бележи спад от 50%.

"Анализът ни показва, че Александровска беше на първа линия в битката с ковид с 1100 лекувани пациенти, но това е станало за сметка на свръхнатоварването на персонала и нарушението на цялостната функция на болницата. Имаме нови планове за евентуална следваща вълна, които да не пречат на колегите да лекуват", коментира д-р Грибнев.

Д-р Атанасов допълва, че още при първото си влизане в болницата установил, че няма нито една указателна табела коя клиника къде се намира и пациентите питат всеки срещнат да ги ориентира. При посещението си в клиниките установил, че лекарите работят при нечовешки условия в порутени сгради и лекуват в тях болни хора. Екипът скоростно подготвил инвестиционна програма за модернизация на най-занемарените сгради.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 7

    Затова и т. н. не иска министри от служебното правителство! Мафията се бори със зъби и нокти да си запази схемите за ограбване.

    Нередност?
Нов коментар