🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Pfizer и Moderna могат да удвоят продажбите на ваксини през 2022 г.

Двете компании ще увеличат присъствието си в развиващите се държави

Общата стойност на пазара за ваксини се очаква да достигне 124 млрд. долара през 2022 г.
Общата стойност на пазара за ваксини се очаква да достигне 124 млрд. долара през 2022 г.
Общата стойност на пазара за ваксини се очаква да достигне 124 млрд. долара през 2022 г.    ©  Reuters
Общата стойност на пазара за ваксини се очаква да достигне 124 млрд. долара през 2022 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Фармацевтичните компании Pfizer и Moderna, които до момента доминират пазара на ваксини против COVID-19, се очаква да са много близо до удвояване на продажбите на ваксини през 2022 г., сочат данни на компанията за анализиране на здравни данни Airfinity. Според нея двете фармацевтични дружества ще имат комбинирани продажби от 93.2 млрд. долара, като очакваните обороти на производителите на ваксини за 2021 г. са съответно за 31.3 млрд. и 17.6 млрд. долара, съобщава Financial Times.

Според Airfinity целият пазар за предпазващите препарати ще се удвои догодина, като AstraZeneca, Sputnik V и Johnson & Johnson ще са останалите с добро представяне. Общата стойност на пазара за ваксини се очаква да достигне 124 млрд. долара през 2022 г.

Голям фактор за увеличението в продажбите ще бъде навлизането на Pfizer и Moderna в развиващи се държави, докато в по-богатите страни ще се търсят единични "буустър" дози, които да увеличат имунитета на хора, които са се ваксинирали преди година. "Очакваме продължаващи високи нива на продажби през 2022 г., тъй като страните търсят постоянна защита, а страните с ниски и средни доходи търсят сходни нива на ваксинация с това, което много държави с високи доходи са постигнали", заяви изпълнителният директор на Airfinity Размус Бек. Според компанията през следващата година ще бъдат закупени над 10 млрд. дози за поддържане на имунитета. 64% от оборота на Pfizer и малко над 75% от този на Moderna ще бъдат отново генерирани в богатите страни, които имат много по-висок процент на ваксинирани.

Според инвестиционната банка SVB Leerink сметките на Airfinity не са точни. Анализаторът Джефри Порджс представя данните на банката, като те сочат, че Pfizer ще генерира 39.5 млрд. долара от ваксини през 2021 г. и само 9 млрд. долара през 2022 г. Причините за това според банката са намаленото търсене в развитите страни, по-голямата конкуренция и по-ниските цени на препарата. От SVB Leerink обаче са съгласни, че Pfizer ще запази водещата си позиция в сектора.

"Те бяха първите, които получиха одобрение за възрастни, първи се придвижиха, за да получат такова и за бустерната си доза, първи направиха стъпките, за да получат показанията за юноши, и първо ще получат одобрението си от педиатрите", каза Порджс. Конкурентите във ваксинационния бранш не са толкова много, като освен AstraZeneca, Johnson & Johnson и Sputnik V одобрение чака и американската компания Novavax, но дата за решението няма. Германската CureVac, която е собственост на фармацевтичния гигант Bayer, миналата седмица се отказа повече да развива ваксината си против ковид-19, заради лоши резултати в клиничните тестове.

иРНК ваксините, които не съдържат антигени от вируса, каквито са тези на Pfizer и Moderna, ще продължат да изграждат по-голямата част от продажбите и през 2022 г. "Ваксините с иРНК спечелиха състезанието, защото изглеждат най-ефективни", казва Дейвид Дауди, доцент по епидемиология в Университета по медицина "Джон Хопкинс" в Балтимор. "Като се има предвид, че тези ваксини са все още високоефективни срещу сериозни заболявания много месеци по-късно, мисля, че ще бъде предизвикателство за други ваксини да ги конкурират", обяснява той пред Financial Times.