Антибиотиците - глобален пазар за 50 млрд. долара

Развитието на антибиотична резистентност, особено в случай на бактериални инфекции, обаче може да задържи ръста

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Прогнозата за глобалния пазар на антибиотици е да се повиши до 58.8 млрд. долара до 2027 г. от 43.3 млрд. през 2019 г., като годишният ръст ще е около 4%. Нарастващото разпространение на инфекциите и хроничните заболявания, подкрепящите правителствени политики и придобиванията и сътрудничеството между много производители за разработването на нови лекарства са едни от основните фактори, които ускоряват растежа на пазара, се казва в доклад на Research Dive Analysis.

Пандемията от коронавирус оказа значително въздействие върху пазара - потреблението на антибиотици се е увеличило, за да се избегне продължително заболяване и по-дълъг престой в болница на фона на заразата. Нарастващото разпространение на инфекциозни заболявания като пневмония, особено в развиващите се икономики, може да стимулира пазара. Развитието му се дължи главно на новите продуктови иновации за лечение на тежки бактериални инфекции, съчетани с голям брой клинични проучвания. Освен това, значителни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност от биотехнологични компании, масово приемане на генерични лекарства, откриване на напреднали молекули и увеличаване на разходите за здравеопазване ще бъдат някои от факторите, които ще осигурят привлекателни възможности за световния пазар на антибиотици през следващите години.

Някои от значимите играчи на пазара на антибиотици включват Abbott., Sanofi, Merck, Pfizer, Bristol-Myers Squibb, Janssen Global Services, GlaxoSmithKline, Novartis, Bayer, Eli Lilly и Astellas Pharma.

Подсегментът на широкоспектърните антибиотици се предвижда да има бърз растеж и се очаква да надхвърли 52.36 млрд. долара до 2027 г. при 38 млрд. през 2019 г. Нарастващото разпространение на инфекциозните заболявания, развитието на иновативни антибиотици и значително увеличаване на разходите за здравеопазване в страни като Индия, Бразилия и Сингапур са някои от основните фактори, които ще движат подсегмента през прогнозния период.

Развитието на антибиотична резистентност, особено в случай на бактериални инфекции, обаче може да задържи ръста. Освен това няколко фактора, включително силно нарастващите разходи за одобрение на лекарства, несигурни правителствени регулаторни политики и по-малко компании, правещи активни изследвания, също могат да възпрепятстват развитието на пазара.

Двигателите Азия и Северна Америка

Очаква се Азиатско-тихоокеанският регион да отчете висок темп на растеж през следващите години благодарение на подкрепящите правителствени стратегии за разработване на антибиотици и обемът му да достигне почти 20 млрд. долара през 2027 г. Например, през 2018 г. Pfizer си сътрудничи с Индийския съвет за медицински изследвания (ICMR) за разработване и изследване на нови класове антибиотици за справяне с антимикробната резистентност в страната.

Пазарът на антибиотици в Северна Америка се предвижда да се повиши от 15 млрд. долара през 2019 г. до близо 20 млрд. в края на 2027 г. По-високата степен на предписани антибиотици, заедно със строгите правителствени и индустриални разпоредби за бизнес процесите са някои от факторите, стимулиращи пазара на континента. Освен това силното присъствие на водещи производители на антибиотици, включително Abbott, Merck и други, ще бъде един от ключовите фактори за растежа в Северна Америка в близко бъдеще. Трябва да се има предвид, че тези компании си сътрудничат при пускането на нови продукти, за да укрепят присъствието си на местния и международния пазар.

Европейският пазар на антибиотици се очаква да достигне 13.5 млрд. долара през 2027 г. при 11.5 млрд. през 2019 г., като годишният ръст се предвижда да е 1.9%. На Стария континент също се наблюдава увеличение на търсенето поради нарастването на разпространението на инфекциозните заболявания. В допълнение, разработването на нови подходи за нови антибиотици за лечение на бактериални инфекции и голям брой клинични изпитвания допълнително стимулират растежа на пазара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 1

    Най интересното е че лекари масово изписват антибиотици (бактериална основа) за лечение на вирус. Как антибиотици които са за лечение на бактериална болест да лекуват вируси? Един производител който и на статията се споменава лично предупреждава по приближените си хора да не използват тези антибиотици и че са само за продажба с цел печалба. В България починалите от ковид вече са стигнали 32 хиляди. Повечето са починали от грешно лечение а не от самият вирус. Защото с използването на антибиотици за лечение на вирус се образуват усложнения с определени бактерии които нямат място в долните дихателни органи (белите дробове) а пък се намират по устата и носа на всеки човек се отваря път към белите дробове. В следствие се образуват гъбички и дефект в гласните струни. Което води до образуването на рак. Въпроса е защо знаейки това лекари изписват антибиотици?

    Нередност?
Нов коментар