ГЕРБ пак използват поръчки при Цацаров за атаки в здравеопазването

Костадин Ангелов сезира прокуратурата по случай, при който КПКОНПИ установи конфликт на интереси за един директор и никакъв конфликт в идентичен казус с друга болница

След като декапитализира "Александровска" и изпусна ковид-кризата като министър, Костадин Ангелов бе възнаграден от Бойко Борисов с депутатско място и пост в най-висшия орган на партията му
След като декапитализира "Александровска" и изпусна ковид-кризата като министър, Костадин Ангелов бе възнаграден от Бойко Борисов с депутатско място и пост в най-висшия орган на партията му
След като декапитализира "Александровска" и изпусна ковид-кризата като министър, Костадин Ангелов бе възнаграден от Бойко Борисов с депутатско място и пост в най-висшия орган на партията му    ©  Георги Кожухаров
След като декапитализира "Александровска" и изпусна ковид-кризата като министър, Костадин Ангелов бе възнаграден от Бойко Борисов с депутатско място и пост в най-висшия орган на партията му    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ГЕРБ вече от година може и да не е на власт, но уменията в изпълнение на мръсни политически поръчки не са забравени. На брифинг в парламента бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов обяви, че внася доклад на КПКОНПИ (оглавявана от подалия оставка Сотир Цацаров) в прокуратурата (оглавявана от Иван Гешев). С този ход той цели да атакува промените, които служебните правителства направиха в държавните болници.

През месеците, в които здравната система беше управлявана от неговия наследник Стойчо Кацаров бяха сменени шефовете на големите държавни болници и последваха шокиращи разкрития за случващото се по времето на Костадин Ангелов. Разбра се, че той е оставил оглавяваната по-рано от него "Александровска" болница с дългове от 42 млн. лв., а с парите от даренията за ковид е наемал фирма на тъща си. През това време в болница "Лозенец" вероятно са извършвани незаконни трансплантации - съмненията са за практическа търговия с органи, а близки до властта са изпреварвали по-нуждаещи се от в списъка за трансплантации.

На брифинг в парламента Ангелов обяви, че изпраща сигнал за неупражнен контрол от служебния министър Стойчо Кацаров в болница "Лозенец". Сигналът е до СГП и Икономическа полиция с настояване за проверка дали е налице престъпление по служба, защото не е упражнил контрол и доскорошният изпълнителен директор Радосвет Горнев е изпаднал в конфликт на интереси.

Горнев беше обвинен за това и КПКОНПИ констатира през ноември конфликт, защото като директор Горнев подписал договор да продължи да работи и като хирург в болницата. В абсолютно идентичен случай, в който близкият до Ангелов от ГЕРБ и негов наследник в "Александровска" проф. Димитър Буланов също беше подписал договор сам със себе си като директор на "Александровска" и успяваше да работи на точно пет места едновременно, КПКОНПИ два месеца по-рано не установи никакъв конфликт на интереси. "Изпирането" явно спешно е трябвало на Буланов и кръга около него, защото около изборите се заговори, че той е кандидат за здравен министър на поне една партия от сегашната четворна коалиция.

В същото време въпреки множеството сигнали до прокуратурата тя до момента мълчи за извършените незаконни трансплантации в Лозенец и за това, че по разпореждане на Ангелов като министър високопоставен държавен чиновник по времето на Бойко Борисов получи черен дроб преди още трима нуждаещи се, които са били по-подходящи от него.

Нищо не се е случило и по разследването на журналистката Миролюба Бенатова за източването на здравната каса от страна на болница "Лозенец" при управлението на Ангелов с близо половин милион, когато болницата използва данните на стотици прегледани профилактично пациенти, за да фалшифицират клинични пътеки.

Държавното обвинение също така не намира никакви престъпления в довеждането до ръба на фалита на най-старата държавна болница "Александровска" при управлението на Костадин Ангелов и в подадените множество сигнали срещу него.

Научил след три месеца

Ангелов обясни в парламента, че бил сезиран от лекари от лечебното заведение и членове на борда на директорите, който наскоро беше сменен с близък до предишния вечен директор проф. Любомир Спасов, за това, че Горнев е сключил трудов договор със себе си за времето, в което е бил директор за месеците юли, август и септември. Депутатът определи данните като тревожни и обяви, че според него има злоупотреба с публични средства и Кацаров е бил уведомяван за "незаконосъобразните действия".

Ангелов размаха решението на КПКОНПИ и обяви, че въз основа на него подава свой сигнал.

Смяна в борда

Новият екип на Министерството на здравеопазването съобщи миналата седмица, че е извършило смяна на борда на университетската болница "Лозенец", без да посочи мотиви за това. Новият директор на лечебното заведение е Христо Стоянов, анестезиолог и завеждащ спешното отделение на болницата, който се счита от екипа за близък до проф. Любомир Спасов. Самият Спасов пък присъстваше на срещата на проф. Асена Сербезова и ректора на СУ проф. Анастас Герджиков в качеството си на заместник-декан на Медицинския факултет на Софийския университет. Тогава факултетът протестираше срещу решението на Кацаров да го обедини с педиатричната болница в София и проф. Сербезова спря сливането с едно от първите си решения.

Смяната в "Лозенец" е първата ревизия на промените в държавните болници, които направи служебното правителство. Преди да си тръгне от поста през март и април миналата година проф. Костадин Ангелов бетонира с конкурси кадрите на ГЕРБ по върховете на държавните болници, които всяка година получават поне 1 млрд. лв. от здравната каса. Смени при служебните кабинети имаше само в три болници, в останалите продължават да управляват близки до Ангелов и ГЕРБ директори.

Кое е конфликт и кое не е

В решението си КПКОНПИ обяви, че Горнев трябва да бъде глобен с 10 хиляди лева, защото гласувал за собственото си освобождаване като началник на клиника по хирургия на болницата и след това за назначаването си като лекар в болницата.

През септември по същия казус, в който проф. Буланов е сключил договор сам със себе си в Александровска, КПКОНПИ се произнесе, че няма конфликт на интереси. Казусът беше още по-смехотворен, защото тогавашният заместник-директор на болницата свидетелства, че тя лично е подписала договора с Буланов, а не той като директор. От друга страна, в статиите за Буланов, по които КПКОНПИ се самосезира, ясно е посочено, че заместник-директорът е бил подчинен на Буланов не само в болницата, но и във факултета, чийто декан е той и е разбираемо как ще свидетелства. Комисията, оглавена от Цацаров, по никакъв начин не засяга това, че Буланов е попълнил документ с невярно съдържание, представен пред Агенцията за публични предприятия и че работи на пет места в разрез със закона.

КПКОНПИ обяви, че решението е изпратено на прокуратурата, която има право да подаде протест срещу него. Възможно е всеки гражданин да носи наказателна отговорност, че представя неверни данни и лъже държавата по всеизвестния член 313 от Наказателния кодекс, но в случая Сотир Цацаров и прокуратурата не видяха подобно нарушение у директор на ГЕРБ и покорно изпраха трудовата книжка и свидетелството му за съдимост.

За какво още мълчат прокуратурата и Икономическа полиция

Според разследвания на "Капитал" "Александровска" е била източвана упорито и с години с неизгодни договори с доставчици и с уговорки за изплащане на наказателни лихви за просрочия от 25% до 30%. В допълнение органите по никакъв начин не разследваха къде потънаха 15 млн. лв. от дарения на граждани и фирми за битката с ковид в болницата. Единственото ясно е, че Ангелов беше платил на фирма на тъща си да храни медиците в ковид отделенията с парите от дарения, минали през фондацията на болницата. Стана ясно и че той е плащал обилно за медиен комфорт на медии, които да се саморазправят с инакомислещите.

За останалите нарушения в държавни болници, които пряко засягат Ангелов, също се пази пълно мълчание от прокуратурата. Например така и не стана ясно защо той или който и да било не понесе отговорност за обаждането си до агенцията, която отговаря за трансплантациите, с което крайно нуждаещи се хора бяха изместени от списъка за орган от главния секретар на Министерски съвет.

За нарушенията в болница "Лозенец", която дълги години продължава да е болница на властта, не се чу нищо след сигнала на Стойчо Кацаров за нейната декапитализация и за трафика на органи, развихрил се там.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 1

    Какъв Цацаров ви гони?? Цацаров вече го няма. Вие сте напълно неадекватни какво се случва в държавта. Сложете си който искате на мястото на Цацаров, закрийте комисията. Но идва време когато ще трябва да обясните на полезните идиоти, които ви вярват защо сметките им са по-високи, разходите по-големи, защо по-малко купуват със заплатите си, защо престъпността се увеличава, защо в болниците никой внимание не им обръща, защо държавта прави дългове, които те ще плащат и т.н.
    От статията ви пълна с манипулации и неверни твръдения се разбира, че сигналите на Кацаров са достоверни и истински, а на тези лошите от ГЕРБ в лицето на Ангелов са поръчки и клевети. Айде моля ви се :(

    Нередност?
Нов коментар