Защо беше сменен директорът на "Пирогов"

Смяната на проф. Иван Поромански е заради продължаващото влошаване на финансовото състояние на болницата, засега има само заявление за протести

Болница ''Пирогов''    ©  Болница ''Пирогов''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Здравният министър проф. Асена Сербезова отстрани директора на "Пирогов" проф. Иван Поромански след одит, показващ нарушения и влошено финансово състояние.
  • Това е третото уволнение на директор на държавна болница, извършено от сегашното управление, което е незначителен процент за 65 държавни болници.
  • Засега новото ръководство е посрещнато без протести за разлика от предходната рокада преди година.

Университетската спешна болница "Пирогов" е едно от най-посещаваните лечебни заведения в страната, третата по приходи държавна болница в България и номер едно в София. Затова и новините около случващото се в нея винаги са вълнували здравния сектор, а и обществото като цяло. Особено когато става дума за смяна на директора й.

Последната смяна, извършена в четвъртък от здравния министър проф. Асена Сербезова, за разлика от друг път не предизвика протести на екипа и подписки. Министърът освободи досегашния директор на болницата проф. Иван Поромански, който я управлява от юли миналата година.

По правило като принципал здравният министър има право да уволнява директорите на държавните болници и да сменя представителите на държавата в бордовете, когато става въпрос за лошо управление - трупане на дългове, порочни обществени поръчки, които са дежурна практика във всички болници, неразплащане с доставчици, лошо качество, висока смъртност, недоволство от пациенти. Проф. Асена Сербезова не се възползва от тази възможност и избра по-бавния начин - да изчака резултатите от одитните доклади, извършени от здравното министерство за работата на болниците, и да прецени къде има мотив за освобождаване на директори.

Тези доклади обаче се изготвят от чиновници, замръзнали в министерството от времената на ГЕРБ, които трудно намират нарушения в болниците, където директорите са назначени пак от ГЕРБ. Работата им е мудна, има теч на информация към заинтересованите, откровено подвеждане и саботажи на новото ръководство и като цяло администрацията чака завръщането на предишните управляващи, към които е лоялна. Същевременно прави впечатление, че и новите назначения в бордовете на държавните болници далеч не са нови и необременени лица, каквито бяха очакванията, а хора със солидно партийно оцветено минало в сектора.

По принцип не е публично известно какво точно пише в одитните доклади, те се предават на полицията и прокуратурата за разследване на злоупотреби и нарушения в болниците, когато такива са открити. Не е ясен и резултатът от тези разследвания, особено в прокуратурата, която вече даде твърде много индикации за чадър върху порочните практики на ГЕРБ в държавни фирми, каквито са държавните болници.

Отстраняването на проф. Поромански е третото уволнение на директор на държавна болница от началото на мандата на четворната коалиция, в този смисъл не може да се говори за промяна и изчегъртване на ГЕРБ в този сектор. Това обаче е първият случай, когато се вадят повече подробности от одитния доклад, станал повод за уволнението.

За какво си отива Поромански?



Проф. Иван Поромански дълги години оглавяваше уникалната за България клиника по гнойно-септична хирургия в "Пирогов", но беше действащ хирург, не е участвал пряко в управлението на болницата и не е натрупал солиден административен опит. Вероятно това е една от причините не само да не успее да извади болницата от лошото й финансово състояние, но и да го задълбочи.

Проф. Поромански беше назначен на мястото на проф. Асен Балтов, който преди година - на 14 юли м.г., бе освободен като директор от служебния здравен министър Стойчо Кацаров с мотив, че е управлявал болницата лошо и е допуснал източване на здравната каса за 1 млн. лв. Екипът на болницата протестира дни наред. През септември Поромански уволни дисциплинарно Балтов и като лекар в болницата, в която той е работил 21 години като известен ортопед и завеждащ на една от травматологичните клиники.

Засега уволнението на Поромански не е предизвикало протест, както след отстраняването на проф. Балтов през м.г., но от болницата обявиха, че искат среща със здравния министър и се подготвят за протест в негова защита.

Уволнението на Балтов също беше мотивирано с одитен доклад, с който "Капитал" разполага. В него става въпрос за свръхзадлъжнялостта и лошото управление на "Пирогов", макар че едва при управлението на Балтов старите сгради на спешната болница бяха ремонтирани и освежени, клиниките получиха нова апаратура, а заплатите на медиците бяха увеличени. За разлика от него голяма част от директорите на държавни болници по времето на ГЕРБ не дадоха на заведенията шанс за нов живот независимо от средствата, с които разполагаха, като най-драстичен пример за това е довеждането до фалит и трагичното състояние на "Александровска" при управлението на проф. Костадин Ангелов. Разбира се, обновлението на "Пирогов" се случи със заеми и с разрешение на принципала - здравното министерство.



Случаят с уволнението изстреля проф. Асен Балтов директно в политиката, той получи място в листите и беше избран за депутат от ГЕРБ. Дори и като народен представител Балтов беше разпитван по констатациите в одитния доклад и винаги публично е заявявал, че всичко в управлението му е било напълно законно.

Задлъжнялостта на "Пирогов" и необходимостта да се изясни как това се е случило и как да се справи болницата мотивираха проф. Сербезова да назначи прокурист в болницата, както това стана и в "Александровска". В прессъобщение на здравното министерство от четвъртък се отбелязва, че Поромански е направил няколко еднолични опита прокуристът да бъде заличен от Търговския регистър, без да уведоми министерството и без решение на борда. Пред bТВ в петък Поромански обяви, че причината за това е неговото убеждение, че прокуристът е в конфликт на интереси. Назначеният от министерството прокурист е Пламен Милев, икономист, бивш депутат от БСП в 45-ото Народно събрание, който през годините назад е имал участие във фирми за отпадъци, клинични проучвания и в погребална агенция. В момента той няма участие в тях, а дяловете им са запорирани от банки.

Отделно от казуса с прокуриста на "Пирогов", двата доклада от вътрешния одит, които са предадени на прокуратурата, са били по сигнали, че болницата при управлението на Поромански, не погасява просрочените си задължения по реда на постъпването на фактурите, а се разплаща първо с доставчиците, с които той е сключил договор. Така по най-старите договори текат лихви и неустойки, които допълнително влошават финансовото състояние на "Пирогов". В края на миналата година според отчета на "Пирогов" просрочените задължения са 9.7 млн. лв. от общо 22.5 млн. задължения към доставчици. Просрочията продължават да растат - до края на февруари те са набъбнали до 14.8, а през март - над 16 млн. лв. Отделно от това задълженията по банкови кредити са 26 млн. лв. в края на 2020 г. Поромански обяви пред bТВ, че действително е спрял плащания по стари договори, защото по тях не била извършена договорената дейност.

От министерството не отговориха на въпросите на "Капитал" за подробности от одитите, кои нарушения са предадени на прокуратурата, кои са фирмите, на които не е плащано, и каква сума е забавена, как се задълбочава задлъжнялостта на "Пирогов", нито пък по какви критерии е избран новоназначеният борд на болницата. Но пък наскоро министър Сербезова съобщи по време на парламентарен контрол, че "Пирогов" и Александровска болница са натрупали почти 90 млн. лева задължения при управлението на Балтов и съответно на Костадин Ангелов. За периода от 2011 до 2020 г. най-големият спешен център е увеличил задълженията си от 12 на 56 млн., а "Александровска" - от 9 на 56 млн. лв.

Пак според одита сега и като причина за уволнението министерството посочва, че Поромански не се е погрижил да прибере предоставената на община Царево апаратура по времето на управлението на Балтов. Тогава болницата решава да си сътрудничи с кметството и да стопанисват заедно медицински център, като за целта там е изпратена скъпа апаратура - рентгенов апарат, компютърен томограф и дори ангиограф, който не се ползва в извънболничната помощ.

Новите стари лица

По време на служебното правителство през миналата година предишният здравен министър Стойчо Кацаров уволни директорите на три държавни болници - "Лозенец", "Александровска" и "Пирогов" - от общо 65 държавни болници и санаториуми, които здравното министерство управлява. Сегашната министърка проф. Сербезова до момента е уволнила трима и на тяхно място е назначила нови. Двама от уволнените са директорите на "Пирогов" и "Лозенец", назначени от Кацаров.

Още през януари, месец след встъпването си, проф. Сербезова уволни проф. Радосвет Горнев, директор на болница "Лозенец", назначен на мястото на предишния проф. Любомир Спасов. И това уволнение стана след одит, резултатите от които министър Сербезова не пожела да оповести, като само обяви, че не иска да изнася данни за злоупотреби, доколкото други органи се произнасят по това. На мястото на проф. Горнев бе назначен д-р Христо Стоянов, смятан за близък по-скоро до ДПС, отколкото до новата управляваща коалиция.

Пак след одитен доклад, предаден на МВР, проф. Сербезова уволни проф. Бранимир Спасов, директора на Националната хематологична болница, чието финансово състояние от години е трагично. Оповестено бе, че през последните две години болницата е бракувала голямо количество скъпи лекарства, а проф. Спасов заяви, че не е виждал одитите. Самият той е назначение на ГЕРБ и в тежък конфликт с един от предишните дългогодишни директори на клиниката - проф. д-р Георги Михайлов, зам.-председател на парламентарната здравна комисия и едно от остриетата на БСП в парламента.

Парадоксалното е, че самият проф. Михайлов е емблематичен пример за случващото се в болниците по времето на ГЕРБ. Той е единственият бивш директор на държавна болница, разследван за безстопанственост и за своите решения по време на управлението си, като върху него се стовари цялата прокурорска машина, управлявана от Сотир Цацаров, а след това - от Иван Гешев. Разследването срещу него се точи от 2018 г. и четвърта година все още не е приключило с обвинителен акт. За сметка на това през последните години прокуратурата дежурно иска депутатския му имунитет при всеки нов парламент, каквато е процедурата, а той доброволно се отказва от него.

Сегашният временен директор на хематологичната болница д-р Галя Кондева беше конкурент на проф. Спасов на конкурса за поста през 2021 г., но комисията в здравното министерство, оглавявано тогава от проф. Костадин Ангелов, не я предпочете за поста. Д-р Кондева беше дългогодишен служител на здравната каса и по времето на БСП, и по времето на ГЕРБ, когато беше сменена като директор на лекарствената политика на НЗОК при управлението на д-р Дечо Дечев.

Новото ръководство на "Пирогов"

Новият временно изпълняващ длъжността директор на "Пирогов" е д-р Валентин Димитров, който досега беше независим член на борда на болницата, назначен от проф. Костадин Ангелов. Димитров е дългогодишен кадър на фармацевтичния сектор, през периода 2017-2018 г. е бил заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето, след това е лекар на националния отбор по лека атлетика и директор на клиника за извънболнична помощ.

На негово място като независим член на борда е назначена Златина Георгиева - бивш заместник-директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) при управлението на БСП, която проф. Асена Сербезова освободи през 2014 г., веднага след след встъпването си в длъжност като директор на ИАЛ. Малко след това Георгиева бе назначена за юрист в "Александровска" от проф. Костадин Ангелов, по това време директор на болницата. Георгиева работи там и до днес, където координира подписването на договорите за клиничните проучвания, тя е част от екипа, разрешил подписването на договорите, които доведоха "Александровска" до сегашното й тежко състояние, като не е известно да е изказвала особено мнение за тях.

Законът за публичните предприятия допуска служители на една държавна болница да участват в управлението на друга клиника, но без да бъдат директори или хора, натоварени с отговорността да управляват едновременно и двете.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Аптекарката изгони проф. Поромански от "Пирогов" за дългове, а проф. Генчо Начев от "Св.Екатерина" за ...липса на дългове...
    Всъщност там мотивът се нарича Кокорчо...

    Нередност?
Нов коментар