"Пирогов" на три морета

Или как апаратура на спешната болница се озова в Царево

През миналата година служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров влезе в челен сблъсък с "Пирогов" заради надписването на собственото му ковид лечение в болницата. От това последва протест на екипа, но проф. Балтов беше отстранен от поста
През миналата година служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров влезе в челен сблъсък с "Пирогов" заради надписването на собственото му ковид лечение в болницата. От това последва протест на екипа, но проф. Балтов беше отстранен от поста
През миналата година служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров влезе в челен сблъсък с "Пирогов" заради надписването на собственото му ковид лечение в болницата. От това последва протест на екипа, но проф. Балтов беше отстранен от поста    ©  Юлия Лазарова
През миналата година служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров влезе в челен сблъсък с "Пирогов" заради надписването на собственото му ковид лечение в болницата. От това последва протест на екипа, но проф. Балтов беше отстранен от поста    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спешната болница "Пирогов" е най-голямата като приходи държавна клиника в София и вероятно най-посещаваната болница в България. Тя е пациентски навик на всички столичани - и защото обслужва 24/7 в часовете, когато личният лекар не може да бъде открит, и защото приема неосигурени, и защото има уникални за България специалности, включително в педиатричната област - хирургия и травматология.

Заради големия поток от пациенти и заради това, че държавата по принцип плаща сравнително скромно спешната и неотложна помощ, "Пирогов" е една от най-задлъжнелите болници. Към това се прибавя и инициативата на един от последните й директори по време на управлението на ГЕРБ - проф. д-р Асен Балтов. Той е първият директор от началото на промените, който подготвя мащабна програма за реновиране на всички стари сгради на болницата.

Така "Пирогов" взима кредити от еврофондове, държавата, банки и започва строителство, чиито резултати са видни и в момента. Всичко това е ставало с разрешение и съгласуване със здравното министерство като собственик на болницата.

През миналата година служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров влезе в челен сблъсък с "Пирогов" заради надписването на собственото му ковид лечение в болницата. От това последва протест на екипа, но проф. Балтов беше отстранен от поста. После той пое към политическата кариера и в момента е депутат от ГЕРБ, а наследникът му Поромански също беше освободен, защото плащал избирателно на доставчиците и не се погрижил за имуществото на болницата.

Според назначен външен одит по времето на Балтов са били натрупани над 33 млн. лв. задължения по кредити и лизинги за обновяването на болницата. Отделно от това болницата има подписани договори за доставка на консумативи за 264 млн. лв., като една пета от тях са с един доставчик - компанията "Соломед".

"Соломед" е търговец на едро с лекарства и медицински изделия с 30-годишна история и един от основните болнични дистрибутори, към който в момента болниците имат над 20 млн. лв. просрочени плащания над две години за доставки на лекарства, медицински консумативи и апаратура.

Оказва се обаче, че одитните доклади приемат за реалност рамковите договори, които болниците сключват за доставки.

Изпълнението им наистина показва една крайно порочна практика. За да получат отстъпки от цената за дългогодишни контракти и за това, че не плащат навреме, болниците прибягват до рамкови договори с доставчиците си. В тях е записано, че например ще поръчат стока 100 единици. Болницата обаче има право дори да не ползва доставчика или да купи 1 или 21 единици, а не 100, но пък цената й е като за голям клиент, а доставчикът може да очаква с години плащанията си. Така договорите с предпочитаните фирми могат да се изпълнят и преизпълнят, а с не толкова близките - да стоят на трупчета.

Такъв се оказва случаят със "Соломед", чиито доставки съвсем не приближават рамковите 54 млн. за три години, а са на реална стойност около 9 млн. лв.

"Моята фирма съществува от 30 години и винаги съм се старал да спазвам законите и да предоставяме най-добрата услуга. Наши партньори са много световни компании. Винаги сме били голям доставчик на всички болници. Работим с всички от самото основаване на фирмата и смятаме да продължим да го правим и да пазим високата репутация на компанията ни. Както и всички останали доставчици, продължаваме да кредитираме болниците. Изненадан съм, че съм обявен за най-голям доставчик на "Пирогов", защото по извлеченията от нашите документи това не е така. В тях е записано, че можем да имаме възможност за доставки на определена сума, която обаче е само пожелателна", коментира Георги Панов, управител на "Соломед".

Едно от съществените нарушения, които констатира одитният доклад, а след това и проверка от здравното министерство, е отношението към собствеността на двама поредни директори.

Стремеж на всяка болница е да има повече пациенти и това обикновено става елегантно - с дни на отворените врати и безплатните прегледи, с прегледи на водещи специалисти в провинцията.

По времето на своето управление проф. Балтов задвижва всички възможни механизми - телемедицина, безплатни прегледи и най-накрая медицински център с клинична лаборатория в Царево. В меморандума с кметството е записано, че общината ще построи центъра, а "Пирогов" ще го обзаведе и ще командирова лекарите си да преглеждат там. Малко преди общинският съвет и здравното министерство да вземат решение за това, проф. Балтов решава да демонтира от "Пирогов" апаратура на стойност 2.5 млн. лв. и да я изпрати в Царево. Наследникът му проф. Поромански, който застъпва на поста, споменавайки тази апаратура и като изпраща сигнал срещу наследника си в прокуратурата, обаче не е направил никакво усилие да се погрижи за апаратурата и да я прибере обратно. Това пък е една от причините самият Поромански да бъде отстранен от поста.

Така разширяването на "Пирогов" към Царево, в чиято околност по принцип няма достатъчно медици, които да лекуват летуващите и живеещите в района, се отлага за неизвестно бъдеще.

Проектът обаче остава като повод да бъдат разследвани двама лекари и повод да се знае, че във всеки момент всеки директор може да бъде уязвим към разследване, защото подписът му стои под редица договори.

"Не съм взел решението еднолично и без да питам за всичко министерството за центъра и апаратурата. Аз имах устно уверение, че е разписано разрешението за преместването на апаратурата. Ние сме преместили апаратурата на склад, без да плащаме един лев наем. Единият апарат е на 13 години и не се води като дълготраен актив, а преместеният скенер е нисък клас 32-срезов и не отговаря на нуждите на пациентите на "Пирогов", но е подходящ за медицински център. Бяхме планирали поне 50 души да работят там целогодишно, не само от "Пирогов", а от болници в цялата страна. От Бургас надолу има само малки спешни центрове и хората пътуват 70 км до Бургас за всичко", коментира проф. Асен Балтов. Той допълва, че не знае защо апаратурата не е върната обратно и как се развива проектът за медицинския център, нито пък как се развива започнатият от него проект за телемедицина и прегледи на лекари от "Пирогов" в цялата страна.

Как прокуратурата и КПОНПИ не намериха нищо в болница "Лозенец"

Дългогодишният директор на бившата правителствена болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов беше уволнен от служебния министър д-р Стойчо Кацаров през миналата година за две изключително тежки нарушения, на които обаче и до момента прокуратурата и КПКОНПИ не са обърнали никакво внимание.

Първото нарушение е трафик на органи, при който 14 чужденци са били трансплантирани в болницата, като донорът е бил жив, но от Молдова и Украйна и доказано - за голяма част от случаите посолствата са потвърдили, че няма роднинска връзка между двете лица, което е законово изискване за трансплантация. За този "канал" и фалшифицираните декларации за роднинска връзка са знаели тогавашният здравен министър проф. Костадин Ангелов и здравните институции, но не са направили нищо. Прокуратурата и до момента също не е предприела видими действия, нито пък е повдигнала обвинения на замесените.

Второто нарушение, заради което проф. Спасов беше отстранен, беше масова фалшификация на данните на 60 клиенти на частен здравен фонд, които са преминавали профилактични прегледи в болницата. Данните бяха използвани за това да се фалшифицират клинични пътеки за тежки тромбози и емболии, без тези хора да знаят, че се водят в болница, с което здравната каса беше ощетена с половин милион лева. Това стана ясно след разследване на журналистката Миролюба Бенатова. Тогавашният здравен министър проф. Костадин Ангелов позорно мълча на пресконференция на въпрос по казуса. По-притеснителното е, че и до момента прокуратурата не е намерила никой виновен за тази фалшификация.

Последният фрапантен случай, за който прокуратурата мълчи, е по разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". През 2020 г. бизнесменът Илия Златанов, собственик на най-големите асансьорни заводи в България, е извикан при бившия следовател Петър Петров - Петьо Еврото, и му е казано, че ако не прехвърли бизнеса си без възражения, синът му Явор, който е с изваден бъбрек и има нужда от хемодиализа, няма да бъде лекуван и ще умре в болница "Лозенец", където е приет. Въпреки придобилата изключителна популярност история до момента никой от държавното обвинение не е съобщил, че има разследване по какъв начин е злоупотребявано с живота на пациентите в болница "Лозенец".

Смените в болниците

Преди да напусне поста през 2021 г., последният здравен министър на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов бетонира на постовете им директорите на болници по времето на ГЕРБ, често в предопределени конкурси, в които кандидатът се конкурира сам със себе си. Служебният министър Стойчо Кацаров извърши три знакови смени - едната на дългогодишния директор на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов - за лошо управление, космически бонуси от близо половин милион и канал за търговия с органи. Сигналите до прокуратурата за това до момента са без отговор случило ли се е престъпление. Другите две смени бяха на директорите на "Пирогов" и на най-задлъжнялата държавна болница - "Александровска", която натрупа дълговете си при управлението на проф. Костадин Ангелов.

Здравният министър от редовното правителство проф. Асена Сербезова извърши минимални смени на директори, повечето от които в края на мандата й. Едната беше в хематологичната болница, последваха смени на директорите на "Пирогов", онкологичната болница и "Света Екатерина", в която беше прекратен договорът на дългогодишния й началник проф. Генчо Начев. Новоназначените директори и членове на бордовете на тези знакови държавни болници не са нови лица, а добре познати в сектора хора, които не носят заряд за промени.