България пак в центъра на разследване за канал за трафик на органи по времето на ГЕРБ и ДПС

Един от най-популярните японски вестници разследва международна схема за незаконни трансплантации, в който е замесена и българската болница "Лозенец"

Костадин Ангелов (вляво) е знаел за незаконните трансплантации в болница "Лозенец" по времето, докато тя е под ръководството на проф. Любомир Спасов, но не е предприел никакви действия, за да ги спре
Костадин Ангелов (вляво) е знаел за незаконните трансплантации в болница "Лозенец" по времето, докато тя е под ръководството на проф. Любомир Спасов, но не е предприел никакви действия, за да ги спре
Костадин Ангелов (вляво) е знаел за незаконните трансплантации в болница "Лозенец" по времето, докато тя е под ръководството на проф. Любомир Спасов, но не е предприел никакви действия, за да ги спре    ©  NA
Костадин Ангелов (вляво) е знаел за незаконните трансплантации в болница "Лозенец" по времето, докато тя е под ръководството на проф. Любомир Спасов, но не е предприел никакви действия, за да ги спре    ©  NA
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"През април миналата година двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България, уредена от турчин. Операциите са преминали успешно, но той спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване по подозрение за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната през 2019 - 2021 г." Това сочи разследване на "Йомиури Шинбун", един от водещите вестници на Япония, за международна схема за незаконни трансплантации в редица държави, цитирано от "Дневник".

Името на координатора не се споменава. Причината за разследването е дейността на японска неправителствена организация, която си е сътрудничила с турския гражданин координатор.

Незаконните трансплантации в университетската болница "Лозенец", която беше правителствена, а след това е собственост на здравното министерство, стана причина за уволнението на дългогодишния ѝ директор проф. Любомир Спасов през миналата година. Тогава служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров разкри, че предшественикът му проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) е знаел, че в болницата се трансплантират бъбреци на чужденци от живи донори, също чужденци, които обаче не са им роднини, но не е направил нищо. Нещо повече - вероятно проф. Ангелов е сред поръчителите на това бившият главен секретар на Министерския съвет Веселин Даков да пререди в листата на чакащите за трансплантация трима други нуждаещи се и по-подходящи от него реципиенти на черен дроб.

До момента не е ясно докъде е стигнало разследването на канала за незаконен трафик на органи и дали има повдигнати обвинения. През миналата година стана ясно, че преписката за канала е била първо в ДАНС, които са я прехвърлили на ГДБОП. Служебният министър д-р Стойчо Кацаров провери докъде е стигнало разследването и се оказа, че двете институции не пазят нито лист от нея. Наложи се той да окомплектова наново сигналите за трафик, както и писмата от чужди посолства, че е имало фалшифицирани паспорти и роднински връзки между донорите и реципиентите, и да ги предаде директно в МВР. От своя страна тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков ги е предоставил на прокуратурата.

От държавното обвинение коментират пред "Дневник", че "към момента не можем да дадем абсолютно никаква информация за дела на спецпрокуратурата. Още повече че трябва да се иска и допълнително разрешение по 198 от НПК" (т.е. да се иска разрешение за разгласяване от наблюдаващ прокурор - бел. ред.).

Не е ясно и дали има разследване за незаконната трансплантация на бившия главен секретар на Министерския съвет.

Преди година адвокат Стоян Мадин каза пред "Капитал", че в Наказателния кодекс има специален текст, който засяга нарушаването на правила, установени за вземане и предоставяне на човешки органи за трансплантация, като наказанието е лишаване от свобода от една до три години, а ако деянието е извършено с користна цел - от три до пет години.

Японското разследване

Японското журналистическо разследване се позовава на звукозаписи и видео, с които разполага, както и свидетелства от лица, свързани с асоциацията, и пациенти, преминали през хирургическа намеса.

Изданието разказва за посредника в България - гражданин на Турция, представящ се за лекар, който през 2017 г. е бил арестуван от властите в Украйна по подозрение за участие в трафик на органи и делото срещу него там още не е приключило. "Известно е, че той е получавал средства, вкл. "такса за донора" около 15 хил. долара (не е сигурно, че цялата сума е достигала до реалния дарител), от Асоциацията за подкрепа на пациенти с нелечими заболявания ("Набо канджа шиен но кай"), базирана в Токио", се казва в публикациите. Общата сума достигала 80 хил. долара.

"Йомиури Шинбун" не дава повече подробности за българската част от схемата, но фактите потвърждават думите на Стойчо Кацаров, според когото по времето на предшествениците му Кирил Ананиев и Костадин Ангелов от третото правителство на ГЕРБ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор, като между тях доказано не е имало роднинска връзка, каквото е законовото изискване в България при жив донор.

Японското разследване показва, че граждани с бъбречни проблеми са били трансплантирани в страни от третия свят срещу заплащане. В един от записите става дума за планиране през 2022 г. на трансплантация в Шри Ланка при подозрение за трафик на бъбреци от живи дарители. Предвиждало се да бъдат изпращани по двама пациенти от група от общо 10 души, но всичко се провалило заради икономическия хаос и безредиците, в които тази островна държава изпадна.

Асоциацията е извеждала японци предимно в Китай като посредник за трансплантации от починали хора или екзекутирани затворници, пише още "Йомиури Шинбун". Там обаче процесът се усложнил заради тоталните блокади, налагани от властите за овладяване на епидемията от ковид и други проблеми.

Тогава "Набо канджа шиен но кай" се обърнала към посредничеството на турчина, който осигурил връзка с болница в България. Заради разследването в София през юни 2021 г. схемата се пренасочила към Узбекистан за нуждите на 58-годишна японка и други пациенти. Той опитал да уреди операции в Ташкент в националната болница на бившата съветска република, но в крайна сметка се спрял на частна клиника в съседен Киргизстан. Там жената получила бъбрек от украинка с фалшифициран японски паспорт, за да изглежда роднина (в Киргизстан законът позволява такава операция само между от близък жив дарител). Донорът на средна възраст дори се опитвала да говори на японски, на което я били обучили организаторите от асоциацията. В клиниката било докарано оборудване, а хирург е пристигнал от чужбина - египтянин вместо обещания "специалист от Индия". Операцията не минала добре, жената се разболяла сериозно и когато се завърнала в родината си, се оказало, че присаденият орган не функционира и се наложило да бъде премахнат. Японката описва, че седмица след операцията с изненада се събудила в хотелска стая в Бишкек, а не в болнично отделение, след което научила, че е имало извънредна ситуация, при която е починал израелски гражданин, подложен на трансплантация по пътека, различна от японската схема. Това спряло и планираните операции на други трима души.

През последните 17 години през "Набо канджа шиен но кай" са минали около 170 задгранични трансплантации. Източниците на органи са живи донори (в 5 случая), загинали в инциденти, изпаднали в мозъчна смърт или екзекутирани (до 2015 г.). Подборът на донорите и условията за участието им са на местните болници и координатори и асоциацията "никога не е участвала" в този процес. В писмо до вестника, направил публикациите, се уточнява, че тя се занимава единствено с "хоспитализирането, процедурите по изписване и личните грижи за пациента".

На сайта на асоциацията се твърди, че "никога не сме участвали в трафик на органи", но се допълва, че "е вярно, че имаше подозрение за такъв трафик" във връзка със случая от Киргизстан миналата година.

Японският закон за дарителството забранява трафик на органи, както и търсенето или предлагането на органи за продан. Япония е страна по "Истанбулската декларация" от 2018 г., обявяваща, че трафикът на органи трябва да бъде забранен, защото нарушава принципите на "равнопоставеност, справедливост и уважение към човешкото достойнство".

Българската нишка

Твърдението за участие на турски гражданин в българската схема е от средата на миналата година, когато пред "Нова телевизия" Мишел Леви, бившият маркетинг мениджър на болница "Лозенец", обяви, че там са правени незаконни трансплантации, вкл. четири бъбречни, като за всяка от тях по сметките на болницата са постъпвали над 20 хиляди долара. Според него връзката между чуждестранните пациентите и болницата е ставала чрез специална фирма, собственост на турски гражданин с представител в България и човек, който отговаря за логистиката. "Те пристигат, те намират реципиентите, те намират донорите (от Украйна и Молдова) и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница "Лозенец", каза той.

"От октомври 2020 г. Министерството на здравеопазването е знаело, че в болница "Лозенец" са били извършени поне няколко трансплантации на хора с фалшиви документи. Но управленска реакция на случващото се не е имало. България известно време е била център на международна престъпна организация за трафик на човешки органи, за който част от българските власти са знаели, но не са направили нищо. Това може да означава само едно - че покровителите на тази организация са на най-високото ниво в държавата. Там, където може да се нареди престъпления от такъв порядък да не бъдат разследвани", коментира тогава д-р Кацаров пред "Капитал".

Той обяви, че "донорите са "племенници" от Украйна и Молдова, а реципиентите са "чичовци и лели" от Израел, Япония, Германия, Оман. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си". Той добави, че поне за част от случаите има информация от съответните държави, че реципиентите не са техни граждани и че става дума за фалшиви самоличности.

Тази информация е стигнала официално до здравното министерство по много интересен начин. Както "Капитал" писа, през януари 2020 г. Интерпол е изпратила до България т.нар. лилава бюлетина (Purple notice) за "данни за трафик на органи чрез фалшифициране на документи и деклариране на неверни данни за роднински връзки". МВР е препратило уведомлението до здравното министерство, а то - до Изпълнителна агенция "Медицински надзор", която започва проверка и изпраща запитвания до посолствата на няколко държави в София за автентичността на документите за самоличност. Те отговарят, че става въпрос за фалшифицирани документи и оттам - роднински връзки. ИАМН изпраща данните на проф. Костадин Ангелов и ДАНС. ДАНС след време казват, че случаят не е за тях, и препращат документите към ГДБОП, където се оказва, че няма и лист от тях. Накратко, случаят е напълно игнориран, което означава единствено, че върху него има протекция от най-високо ниво.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар