🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравната каса ще финансира приоритетните болници, единствени в регионите си

Ще бъдат подпомогнати и аптеките без конкуренция в отдалечените и труднодостъпни райони

Болниците, които са единствени в населеното място и лекуват по договор със здравната каса, ще получат допълнително финансиране за дейността си.
Болниците, които са единствени в населеното място и лекуват по договор със здравната каса, ще получат допълнително финансиране за дейността си.
Болниците, които са единствени в населеното място и лекуват по договор със здравната каса, ще получат допълнително финансиране за дейността си.    ©  Юлия Лазарова
Болниците, които са единствени в населеното място и лекуват по договор със здравната каса, ще получат допълнително финансиране за дейността си.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравната каса ще финансира дейността на приоритетните многопрофилни болници, които осигуряват достъп до основния пакет, който тя заплаща. Предложението на доц. Васил Пандов ("Продължаваме промяната") бе прието от депутатите от парламентарната здравна комисия с пълно мнозинство от всички партии. По този текст в срок от половин година Министерството на здравеопазването ще подготви наредба и съответно - списък кои са тези болници, като в него ще влязат общинските болници или тези клиники, които са единствени в региона и лекуват множество заболявания. Оттам нататък НЗОК ще трябва да финансира по методика тези приоритетни болници. През миналата седмица депутатите приеха единодушно законопроект на проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), с който здравната каса да подпомага областните болници. Общинските клиники, които по принцип са в много тежко състояние, останаха без подкрепа и това беше коригирано от депутатите.

В случая с уникалните приоритетни болници законът не ограничава касата да подпомогне за дейностите им и държавни, и частни здравни заведения, ако те са единствените в населеното място. По традиция здравната каса и финансовото министерство бяха против поправката в своите становища.

Какво още предвижда проектът

Освен въвеждането на приоритетни болници и изработването на специална наредба, която да определи критериите за класифициране кои са тези многопрофилни здравни заведения, както и тяхното подпомагане, законът вече предвижда в Националния рамков договор между НЗОК и Българския лекарски съюз за дейностите, които касата заплаща на лекарите, да бъде включен текст с изисквания основните заплати на медицинските специалисти в болниците да бъдат не по-ниски от предвидените в колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване". Такъв текст липсваше миналата година в закона, затова кабинетът на "Продължаваме промяната" го включи като текст в НРД, болниците обжалваха и съдът спря действието му. Сега изискването да не се плащат ниски заплати вече влиза в Закона за здравното осигуряване и ще бъде задължителна част от рамковия договор. Повечето общински болници нямат достатъчно дейност, за да покриват заплатите по колективен договор и ако бъдат обявени за приоритетни, ще получат допълнителни средства.

Депутатите приеха още, че ще бъде изработена методика, по която да се финансира осигуряване на медицински персонал в лечебни заведения, които извършват медицински дейности в отдалечени, труднодостъпни райони или единствени изпълняват съответната дейност в общината.

Аптеките също ще бъдат подпомагани

Законопроектът предвижда да бъде подготвена методика за финансиране на аптеки, които изпълняват дейности по договор с НЗОК в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствен изпълнител за съответната дейност в община, както и за денонощните аптеки. По този начин ще се осигури снабдяване с лекарства на местата, където няма достъп до тях.

Освен това фармацевтите вече ще получават такса и за отпускане на 100% платени от НЗОК медицински изделия и диетични храни за домашно лечение. В момента аптеките получават по четири лева на обработена рецепта само за 100% покритите от здравната каса лекарства, тъй като по закон няма право да начисляват надценка на тези продукти.

Все още няма коментари
Нов коментар