С подкрепа от служителите: Дечо Дечев ще остане начело на най-успешната държавна болница

Екипът на "Св. Иван Рилски" обяви готовност за протести в защита на директора си, който депозира оставка заради липса на подкрепа от държавата. Министърът е уверил, че няма да я приеме

Д-р Дечо Дечев управлява болницата с малки прекъсвания от 2008 г. Междувременно той беше отстранен от един здравен министър и беше управител на здравната каса по времето на ГЕРБ
Д-р Дечо Дечев управлява болницата с малки прекъсвания от 2008 г. Междувременно той беше отстранен от един здравен министър и беше управител на здравната каса по времето на ГЕРБ
Д-р Дечо Дечев управлява болницата с малки прекъсвания от 2008 г. Междувременно той беше отстранен от един здравен министър и беше управител на здравната каса по времето на ГЕРБ    ©  Велко Ангелов
Д-р Дечо Дечев управлява болницата с малки прекъсвания от 2008 г. Междувременно той беше отстранен от един здравен министър и беше управител на здравната каса по времето на ГЕРБ    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Директорът на най-успешната държавна болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал оставка преди три седмици.
  • Работещите в болницата смятат, че това се е случило "под натиск", и обявиха, че са готови на протести.
  • В крайна сметка служебният министър днес е завил, че няма да приеме оставката му и че ще съдейства на болницата.

С готовност за ежедневни протести в защита на директора на държавната болница "Свети Иван Рилски" и предупреждения за искане на оставки на здравния министър, а и на цялото правителство - така започна седмицата за работещите в университетската болница. Причината: те смятат, че д-р Дечев е бил "принуден" да подаде оставката си, което той направи преди седмици, тъй като е срещал нулево съдействие от здравното министерство по редица въпроси. Служителите виждат опит за натиск срещу директора и срещу болницата, която е доста апетитна хапка - "Св. Иван Рилски" е най-успешната държавна болница, като няма дългове и е на печалба, лекарите със специалност получават над 6000 лв. месечна заплата. Д-р Дечев пък е сред най-успешните болнични мениджъри, като успя да влее без сътресения и без помощ от държавата фалиралата белодробна болница в съседство към структурата на "Св. Иван Рилски".

Доброто представяне на болницата обаче, изглежда, не е достатъчно за принципала й - Министерството на здравеопазването, което видимо пречи и не съдейства на директора й в работата му. Заради липсата на каквато и да било подкрепа и след като е изпратил ред писма и искания за срещи по проблема, Дечев преди три седмици решава да подаде оставка.

Днес, на фона на заплахите за протести от служителите в болницата, служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев не я е подписал.

Това не е първият случай, в който екипът на "Св. Иван Рилски" защитава директора си. Предишния път, преди десетина години, Дечев беше уволнен от тогавашния здравен министър д-р Петър Москов, защото се беше обявил против идеята за въвеждане на пръстови отпечатъци в болниците, което впоследствие беше отменено и от съда. Тогава персоналът протестира пред министерството и парламента повече от месец.

Обрат в настроенията

След заявената готовност за протести в болницата днес д-р Дечев получил обаждане от министър Меджидиев, който изразил подкрепа за болницата и казал, че след като се върне от командировка в чужбина, ще резолира отрицателно молбата му за напускане. "След това министърът ме покани да се видим и да поговорим как министерството може да съдейства да се решат проблемите на болницата", каза д-р Дечев пред "Капитал".

От здравното министерство отговориха на въпросите за бъдещето на болницата и съдбата на д-р Дечев с прессъобщение до медиите, в което се казва, че министърът не е приел оставката и подкрепя настоящото ръководство на болницата. "В разговор между двамата са обсъдени наболели въпроси. Предстоят срещи между ръководството на болницата и Министерството на здравеопазването, на които ще бъдат обсъдени причините за проблемите, възможностите за тяхното разрешаване и бъдещото развитие на лечебното заведение", се казва още в прессъобщението.

Какво иска болницата

Сливането на една губеща (белодробната) и една успешна ("Св. Иван Рилски") болница беше идея на предишния здравен министър проф. Асена Сербезова (ПП). По информация на "Капитал" служебният екип не харесвал много идеята, но не е отменил и заповедта, с която се случва то, и така в края на септември "Св. Иван Рилски" получи активите и пасивите на болницата. Миналата година, след пандемията, белодробната болница "Св. София" се задъхваше от липса на достатъчно приходи и имаше солидните 1.5 млн. лв. просрочия, като последните години и преди ковид тя работеше на загуба.

Кредиторите на болницата начело с електроразпределителните дружества са се появили в "Св. Иван Рилски" още на следващия ден след сливането и са заплашили да спрат тока на обединената структура заради неплатени сметки. С искания за разплащане излезли и всички други доставчици на белодробната клиника. Д-р Дечо Дечев се е разплатил със средства на болницата и е разговарял с министерството да получи помощ от държавата по случая.

В същото време самото министерство също не е било много дружелюбно към болницата - от септември до декември то не е давало разрешение за нова дейност, което означава, че здравната каса не е плащала на болницата по наследените белодробни клинични пътеки. Такова разрешение "Св. Иван Рилски" е получила едва в края на декември и се е наложило междувременно да покрива труда на екипа от собствени приходи. В крайна сметка с приходите си болницата е успяла да вдигне двойно заплатите на новите си колеги от белодробната болница и да даде коледни бонуси на всички.

Исканията на директора към министерството са представяни многократно, като в края на ноември са обединени в дълго писмо от 11 точки. В тях д-р Дечев настоява да се разгледа заявлението му от юли месец и да му разрешат нова дейност по белодробните пътеки. В писмото се казва още, че министерството е постановило мълчалив отказ за капиталови разходи за сливането на болницата, че има разминаване между данните за леглата в МЗ и тези в НЗОК в ущърб на болницата, че "Св. Иван Рилски" е платила със собствени средства увеличението на заплатите на екипа от белодробната болница.

Освен това Дечев е поискал да се обсъдят и множество други въпроси, като е посочил номерата на писмата, с които е искал среща по тях - за обучението и финансирането на студентите и специализантите в обединената структура, искане на пълномощно за прехвърляне на прилежащите имоти на белодробната болница, становище на МЗ дали да продължи отдаването под наем на паркинга й. В писмото е посочено, че с устно разпореждане на министър са отдадени площи на болницата на Държавната психиатрична болница по наркомании и алкохолизъм, което я ощетява, не са включени за заплащане определени болести и не се изпълнява бизнес планът заради липса на мнение от МЗ. Става въпрос за създаване на клиничен алгоритъм за минимално инвазивно изваждане на тромби при инсулт и създаване на Център по интервенционална неврорентгенология, която ще се финансира по Националната програма за развитие на България 2030. Идеята е болницата, която е водещ център по неврохирургия и неврология, да може да превърне базата си и в бъдещ център за лечение на инсулти, което пък се финансира от плана за устойчивост.

В края на писмото си д-р Дечев посочва, че ако причината за бездействието на министерството е фактът, че той заема поста, то е готов да напусне.

Апетитна хапка

Мандатът на съвета на директорите на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" изтича на 18 май 2024 година и ако се спазват правилата директорите да не са директни политически назначения, Дечев би трябвало да управлява дотогава.

Болницата има 405 легла и 17 клиники и отделения. В нея работят общо 657 души към края на 2021 г., преди сливането, като те са лекували на 27 хил. болни, според годишния й отчет. Приходите на болницата през 2021 г. са 108.8 млн. лв., което я нарежда в топ 10 на най-големите болници в България по дейност и постъпления от нея. Печалбата на болницата е 1.5 млн. лв.

През последните седмици в здравните среди вече се гадае и говори кой ще наследи поста на Дечев. Сред спряганите имена са тези на бившите му заместници в "Св. Иван Рилски" д-р Димитър Димитров и д-р Владимир Даскалов, които в момента са в Националната онкологична болница, или пък загубилият в процедурата за директор на УМБАЛ "Проф. Александър Чирков". За поста там се състезаваха назначеният от проф. Сербезова проф. Николай Димитров и проф. Владимир Говедарски, който беше назначен от д-р Асен Меджидиев на мястото на Димитров. Конкурсът за директор на болницата, който се провеждаше в МЗ, беше спечелен от Говедарски, но Димитров обжалва и така в момента казусът е без окончателно решение.