Седмичен бюлетин за правни новини

Лаура Кьовеши накара Прокурорската колегия да преосмисли позициите си за избор на делегирани прокурори; Миню Стайков и Джок Полфрийман осъдиха България в Страсбург; ВКС с тълкувателно дело по въпроси на изпълнителното производство

Пресконференция на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в петък в "Дома на Европа" в София
Пресконференция на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в петък в "Дома на Европа" в София
Пресконференция на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в петък в "Дома на Европа" в София    ©  Юлия Лазарова
Пресконференция на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в петък в "Дома на Европа" в София    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През седмицата продължиха коментарите около ефекта на санкциите по закона "Магнитски" и инициативата на правителството за създаване на свой разширен списък на санкциите. Междувременно Министерството на финансите публикува разширен списък на нови 34 фирми, които са засегнати или потенциално биха били засегнати от санкциите, с анонс, че той може да бъде допълван с нови фирми и физически лица (вижте по-долу).

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши беше добра илюстрация за свръхочакванията, които българското общество има към Европейската прокуратура. Въпреки очакванията Кьовеши не си позволи да коментира вътрешнополитическата ситуация, протестите срещу главния прокурор Иван Гешев и други злободневни въпроси, но даде ясно да се разбере, че няма да толерира действия на българските власти, които биха затруднили работата на европрокуратурата (вижте по-долу).

Министерството на правосъдието съобщи, че днес (понеделник) от 10.00 до 13.00 часа в сградата на столичната Съдебна палата, зала "Тържествена", организира дискусия на тема "Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта". Дискусията ще се излъчва online на този линк.

Девет сексуални издевателства над затворници през последните 4 години е констатирала проверката в затворите. Всички са били докладвани в прокуратурата и по 6 от тях има образувани досъдебни производства, а две са приключили с осъдителни присъди, съобщи в четвъртък зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова. Министерството е сезирало АДФИ за 4 обществени поръчки за затворите и за Фонд "Затворно дело".

//ТОП 3

Лаура Кьовеши: България ще има 10 делегирани прокурори, критериите остават същите. Прокурорската колегия ще преосмисли концепцията си за избора

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще открие нова процедура за избор на кандидати за европейски делегирани прокурори от България, с които да се попълни квотата на страната с още 6 души до достигане на уговорената бройка от 10 делегирани прокурори. Това обяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в петък на брифинг в София в края на двудневното си посещение в България. Това стана само седмица след като Прокурорската колегия обяви, че прекратява процедурата за избор на кандидати за делегирани прокурори с неопределената заявка, че на по-късен етап евентуално ще обмисли дали да има нов избор. Кьовеши има еднолично право да определя броя на делегираните прокурори за всяка страна, но уточни, че това е договорено с властите. Критериите остават същите като досега, каза още Кьовеши и подчерта, че ако и новите кандидати не отговарят на тях, тя няма да ги предложи за назначение. (Още за брифинга на Кьовеши вижте тук.)

Две нови осъдителни решения на Страсбург срещу България - по жалби на Миню Стайков и на Джок Полфрийман

Бизнесменът Миню Стайков осъди България в Страсбург заради продължителен и необоснован арест в продължение на близо 2,5 години. Делото беше гледано с приоритет от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и е особено показателно в контекста на дебата за закриването на спецсъдилищата. В решението Staykov v. Bulgarie ЕСПЧ прави подробен анализ на нарушенията по казуса с ареста на Стайков, като основните нарушения, които откроява в този случай, са прекомерната продължителност на задържането и липсата на ясни и последователни мотиви на съда в множеството актове по оспорването на мярката за неотклонение. (Повече по темата вижте тук.)

Австралиецът Джок Полфрийман осъди България в Страсбург заради неефективно и повърхностно разследване на инцидент в затвора през 2013 г., когато върху него е било упражнено насилие от надзиратели. Пропуските в разследването са толкова съществени, че не позволяват да се разбере какво точно се е случило, се казва в решението по делото Palfreeman v. Bugaria, в което ЕСПЧ намира нарушение на забраната за унизително и нечовешко отношение по чл. 3 от конвенцията.

Министерството на финансите публикува разширен списък на 34 фирми,които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона "Магнитски"

Министерството на финансите разпространи в сряда допълнителен списък на 34 фирми, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски", доколкото са "притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години" от Божков и Пеевски. Списъкът може да бъде допълван или коригиран, а "след проверки, които са в процес на извършване, той ще бъде допълнен с всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица, включени към момента и за последните 5 години", се казва в съобщението на министерството. Съобщението с приложения списък и правителственото решение вижте тук.

Междувременно партията на Васил Божков "Българско лято" внесе жалба във Върховния административен съд срещу решението на правителството да направи "черни списъци" на фирми, съобщава "Медиапул".

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Адвокат Валя Гигова: Закриването на районни съдилища не вреди на адвокатите, а на клиентите им >> Където няма правосъдие, има саморазправа - това ще е резултатът от прекрояването на съдебната карта по модела на ВСС. Предлага се драстично съкращаване на районните съдилища, без да е ясно какво точно ще ги замести. В промяната на подсъдността няма нито правна, нито житейска логика. Окрупняването на съдилищата задължително трябва да бъде съпътствано от пълна електронизация, казва адв. Гигова.

Агенцията по вписванията пази уволнените директори на болници >> С процедурни хватки Агенцията по вписванията (АВ) отказа да регистрира новото ръководство на Александровска болница, спря и регистрацията на новия борд на Правителствена болница. Здравният министър Стойчо Кацаров, подписал решенията за смяната на бордовете, обвини АВ в произвол и поиска от министъра на правосъдието да направи проверка на дейността й и отстраняване на директорката Габриела Козарева.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Взискателите и длъжниците ще могат да правят е-справки по изпълнителните дела. Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на наредба за създаване на информационна система на съдебното изпълнение, която да влезе в сила от 1 октомври т.г. Частните съдебни изпълнители обаче имат сериозни критики към него и ще го оспорват пред ръководството на министерството >> Лекс.бг

Със заплаха за съд Европарламентът даде двуседмичен ултиматум на ЕК за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона. Новият инструмент за защита на бюджета на ЕС би трябвало да е в сила от 1 януари 2021 г. и да се прилага и за фондовете за възстановяване, но Комисията не е предложила никакви мерки съгласно новите правила и не е спазила крайния срок 1 юни, даден от ЕП в резолюция от 25 март >> Сега

Ново разследване на Антикорупционния фонд за рекетьорска схема, свързана със спецправосъдието

"Антикорупционният фонд" публикува първата част на новото си разследване "Списък за бързо реагиране: историята на Веселин Денков", в което отново става дума за рекетьорска и корупционна схема, свързана със специализираното правосъдие. Разследването съдържа поредица от записи на разговори с действащи адвокати и консултанти, в които се коментират необходимите суми, за да бъде уредено развитие на дело, както и отмяна на арест от специализирания съд на "цена" минимум 100 000 евро.

//СЪДЕБНИ

ВКС образува тълкувателно дело по въпроси, свързани с изпълнителното производство

С Тълкувателно дело №2/2021 г. на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии (ОСГТК) на ВКС са поставени четири въпроса, свързани с противоречива практика на съдилищата в изпълнителното производство. Ограничен ли е съдът от оплакванията в жалбата, когато решава спор по разпределението на събраната сума от съдебния изпълнител, или може служебно да провери законосъобразността на обжалваното разпределение? Ако съдът отмени определението, има ли правомощие да реши въпроса по същество, като сам извърши ново разпределение, или трябва да върне делото на съдебния изпълнител за ново разпределение? Ползват ли се с привилегията на предпочтително удовлетворение дължимите, но незаплатени авансово от взискателя такси по изпълнителното производство, както и вземанията на общините за такса смет? Делото е образувано по искане на Висшия адвокатски съвет (искането вижте тук).

СЕС: Неправилни здравни съвети за използване на билки, публикувани във вестник, не представляват дефектна стока и не ангажират безвиновна отговорност на издателя и печатаря

Статия в печатен вестник, която дава неправилен здравен съвет относно използването на растение, чието спазване е причинило вреди на здравето на читател, не представлява дефектна стока по смисъла на правото на Съюза. Следователно такава статия не може да ангажира безвиновната отговорност на издателя или на печатаря на вестника по смисъла на Директивата относно отговорността за вреди, причинени от дефект на стока (Решение по дело C-65/20).

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Министерството на правосъдието предвижда улеснения в процедурата за българско гражданство

Кандидатите за промяна на гражданство, които са български граждани, граждани на държава от ЕС, на държава - страна по Споразумението за ЕИО, или на Швейцария, както и чуждите граждани с разрешен статут на пребиваване в България ще могат да подадат своите документи на място в Министерството на правосъдието, а не само през автоматизираната информационна система на дирекция "Българско гражданство". Това предвижда проект за промени в Наредба №1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство. "Към момента направените резервации са над 23 хиляди, като са запълнени всички дати до месец юни 2022 г. Режимът на работа на автоматизираната информационна система води до сериозно забавяне на процедурите и не създава по-добра регулация", се казва в съобщението на Министерството на правосъдието. С промени във вътрешните правила от 31 май е допуснато удостоверения за получено с указ българско гражданство да се получават и лично на място освен чрез предварително резервиране на дата и час през автоматизираната система, за което може да се наложи да чакат над десет месеца, става ясно от съобщението.

Все още няма коментари
Нов коментар