🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отборът на Европа, играещ за света

От победата над вируса до битката срещу климатичните промени, решаването на глобалните проблеми изисква екипна работа

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК    ©  The Economist

Някои държави виждат похода за ваксина като състезание сред глобалните сили, наподобяващо космическата надпревара от 60-те. Това е илюзия. Единствената надпревара е срещу вируса и с времето. Ние като хора се борим заедно. Нашата най-добра стратегия е сътрудничеството и това е подходът на ЕС от самото начало на кризата с коронавируса.

Обикновено отнема поне десет години да се разработи, изпита и разпространи нова ваксина. Но светът не може да си позволи десет години от тази пандемия - десетилетие на скръб, ограничения и разрушения. Всеки месец, който спечелим, ще спаси живота на хиляди и милиони работни места. Дузини изследователски екипи сега се състезават да разработват ваксини. Имаме нужда от колкото е възможно повече, за да пресечем финалната линия.

Всичко това е в името на геополитическото сътрудничество, не на конкуренцията. Няма значение дали първата ваксина е китайска, американска или европейска. Това, което наистина има значение, е светът да получи безопасна ваксина възможно най-бързо и най-уязвимите да бъдат имунизирани първи, независимо къде се намират. Лекарите, медицинските сестри, възрастните и съществените служители трябва да имат предимство, независимо от националността им. Това е най-ефективният начин да пресечем пандемията и да спасим живот. Ваксинният национализъм - подходът "моята държава на първо място" при имунизацията - може само да забави глобалната битка с вируса.

Още от началните дни на кризата Европейската комисия работи да осигури на здравните професионалисти по-добър шанс да успеят. Когато първоначалното избухване на заразата се превърна в глобална пандемия, бързо обединихме сили със Световната здравна организация и други глобални здравни играчи като Gavi и CEPI, както и с обществени и бизнес групи. Заедно сложихме началото на инициатива за ускоряване на битката срещу болестта - Инструментът за спешна подкрепа при COVID-19.

Неговият ваксинен стълб, наречен COVAX, обедини 170 държави с НПО-та, бизнес лидери и филантропи, за да създаде най-голямото портфолио от ваксини кандидати. Целта е да се гарантира, че възможно най-много ваксини ще достигнат до фазата на изпитвания и евентуално до пазара. Вместо да се състезава с другите страни, Европа обединява сили с тях, за да увеличим шансовете ни за успех.

ЕС има уникален актив - силата да обединява.

Не правим това от алтруизъм. Просто осъзнаваме, че нашият европейски интерес съвпада със споделения глобален интерес. Докато сме ангажирани с разговори с шест фармацевтични групи за покупка на евентуални ваксини за европейските граждани, ние едновременно работим да запазим и финансираме дози за по-бедни държави чрез COVAX. Например, когато подписахме договори за предварителни покупки със Sanofi и GSK, се споразумяхме, че те ще резервират значителна част от своите доставки на ваксини за COVAX.

Ето така виждам мисията на ЕС в днешния свят. Имаме уникален актив - нашата сила да обединяваме. Като съюз на 27 суверенни държави имаме несравнима дипломатическа мрежа. Ние сме доверен посредник за международни организации и НПО-та. Можем да отидем при държави, които дори не си говорят една с друга, и да ги обединим около обща кауза. Ние по призвание градим отбори и в похода за ваксина поставихме нашата обединителна сила в услуга на всички нации.

Искам Европа да бъде глобален лидер - а истинските лидери не са тези, които оставят всички останали зад себе си. Лидерството е да изградиш голяма и силна коалиция в името на обща цел. Да вземем действията за климата. Ние сме пионери в прехода към по-чиста и кръгова икономика, а европейската Зелена сделка ще ускори този преход. Поставили сме си най-високите цели - ЕС ще съкрати своите въглеродни емисии с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. и ще станем климатично неутрални до 2050 г.

Но ЕС е отговорен за едва 10% от глобалните емисии. Ние не можем сами да спрем глобалното затопляне. Добрата новина е, че не сме сами. Има глобално движение за климатични действия, което може да разчита на могъщи нации, но също на безброй градове, местни власти и личности. Европа иска да допринесе за това движение и да му помага да се разраства. Ще сформираме амбициозни коалиции в битката срещу климатичните промени, обезлесяването и химическото замърсяване. По отношение на търговията с емисии сме готови да работим с всички партньори, които също вярват, че въглеродът трябва да има цена.

Нашето предложение към света е ясно. Нека обединим сили за общото ни добро. Нямаме време за губене. Дали през 2021 г. човечеството най-после ще играе като отбор? Не зная. Но зная къде ще стои Европа.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал