Политиките на ЕС не забраняват, а създават правила и регулации

Валентина Фиданова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съхранената природа в мрежата на "Натура 2000" трябва да се отчита като ценен ресурс, който предоставя по-качествено място за живеене, по-чиста храна, вода и въздух. Все повече хора от града търсят подобни места за отдих и почивка, както и място за втори свой дом.

Политиките на ниво ЕС за опазването на природата и изграждането на "Натура 2000" интегрират опазването на околната среда с другите икономически дейности в секторите селско стопанство, транспорт, енергетика, туризъм и др.

Те не забраняват, а създават правила и регулации за развитието на бизнеса в посока отчитане на промените в климата, загубата на животински и растителни видове и техните местообитания, деградацията на ландшафта, влошаване качеството на водите, почвите и въздуха.

Програмата за развитие на селските райони осигурява компенсации под формата на доплащане там, където се налагат по-строги ограничения в ползването на земеделските земи от мрежата на "Натура 2000", свързани с използването на торове, косенето на ливади и пасища и др. Това е форма на справедливо подпомагане при наложени ограничения или доброволно поети ангажименти от земеделските стопани за опазване на природата и спазване на заповедите за обявяване на защитените зони.

Да, съществуваха затруднения при изпълнението на мярка 213 "Плащания по Натура 2000 и плащания, свързани с Директива 2000/60/EО – за земеделски земи" от предишния програмен период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и това се дължи на различни слабости от технически и административен характер. При въвеждането на всеки нов механизъм има период на "напасване" на методиките и реалната ситуация на терен и трябва техническо време за преодоляване на трудностите и проблемите.

Водеща роля в този процес има администрацията, която управлява и контролира изразходването на средствата по програмата, чиято основна задача е да създаде работещи механизми с по-малко бюрокрация, за да улесни достъпа на повече земеделски стопани до европейските средства. Подобни проблеми съществуват и в другите европейски страни.

Предоставянето на средства от Програмата за развитие на селските райони за изграждане на малки семейни къщи за гости, информационни центрове, работилници и ферми, изграждането на туристически пътеки, веломаршрути, ремонтирането и експонирането на културните и историческите паметници в тези райони подпомага местните хора и общините, попадащи на територията на "Натура 2000", и носи не малък икономически и социален ефект за тези региони и хората, живеещи там.

По последни проучвания на ЕК годишно ползите от "Натура 2000" се изчисляват на 200-300 милиарда евро. По приблизителни оценки на Комисията всяка година в местата от "Натура 2000" има между 1.2-2.2 милиарда посетителски дни, създаващи рекреационни (бел. ред. - свързани с възстановяване силите на човека, изразходени в трудовия процес) ползи на стойност между 5-9 милиарда евро годишно. Затова инвестирането в "Натура 2000" е напълно оправдано и е пряко свързано с целите на "Европа 2020" за растеж и заетост, тъй като мрежата може да се превърне в двигател на местната и регионалната икономика.

Произвеждането на земеделска продукция от екологично чист район при спазването на всички мерки за опазване на околната среда или произвеждането на продукти от гори, стопанисвани по устойчив начин, удостоверен с FSC сертификация за отговорно управление на горските площи, макар и на по-висока стойност, намира все повече пазари и тази тенденция ще има все по-висок ръст. В тази връзка развитието и рекламирането на запазени марки за произход на продукцията - като "произведено в Натура 2000", би осигурило по-голям пазарен дял и повече приходи. Не защото "зеленото" е модерно, а защото хората все повече ценят както собственото си здраве, така и здравето на околната среда и природата, в която живеят.

И не на последно място трябва да се повиши популяризирането на добрите и успешни примери и практики от защитените зони в "Натура 2000" в България и другите страни, защото това дава кураж и мотивира хората към действие и стимулира администрацията да е обърната към решаване на проблемите им.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал