🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Бизнес | Търсят се складове и по-малко офиси и магазини, цената на тока спадна още малко, но газът по света поскъпва

И още: Облигациите с отрицателна доходност растат до 16.5 трлн. долара, "Алкомет" има силно полугодие, картите на ОББ вече работят с Google Pay

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Жив пазар на складове, слаб при офиси и търговски обекти

Наетите и завършени за собствено ползване логистични площи в София през второто тримесечие са почти 54 хил. кв. м, което е близо до обемите преди пандемията. Повечето новозавършени обекти са предназначени за собствено ползване, с изключение на Фаза 2 от Logistics Park RGS в Божурище, посочват от консултантската Cushman&Wakefield Forton. Обектите в строеж са около 330 хил. кв. м, почти 70% от които са строителство по поръчка или за собствено ползване, а свободните площи са 4%.

При офисите в столицата делът на незаетите площи се качва до 14.3%, логично има и спад в новите проекти.

При търговските площи раздвижване има само при ритейл парковете, нови брандове не навлизат, а лекото понижаване на наемите продължава и през второто тримесечие на 2021, с офертни нива за първокласни площи в София, достигащи 34 евро/кв. м.

Mastercard картите на ОББ вече работят с Google Pay

Банковите карти Mastercard, издадени от ОББ, вече работят с Google Pay. Това означава, че всеки, който има телефон с операционна система Android, функцията NFC в него и мобилното банкиране на банката (OББ Мобайл), може да плаща лесно безконтактно с телефона си на ПОС терминал, да плаща при търговци и да тегли на безконтактен банкомат (тук внимание, ако картата е кредитна). Картата се добавя в Google Pay с едно натискане на бутон в мобилното банкиране. ОББ е една от първите банки, които дигитализират плащанията през Android. Безконтактни плащания през телефон вече имат ПИБ, Уникредит Булбанк, БАКБ (директно от мобилното банкиране), Райфайзенбанк с Apple Wallet и други. Досега в Google Pay от България това ставаше лесно с картите на Revolut, Curve и други.

Приходите на "Алкомет" скачат с 29% за полугодието до 234 млн. лв., като ръстът се дължи на по-големи обеми, но и на поскъпналия алуминий. Расте и печалбата - сега е 1 млн. лв. при едва 67 хил. лв. година по-рано.

Енергийни цени

223.5 лв./мВтч

е цената на борсовата електроенергия за 6 август, която бе постигната в днешната търговия на сегмента "Ден напред". Това е с 30 лв. по-малко от днешната цена и с над 100 лв. под рекорда от 4 август. Основната причина за понижението е, че държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" бе принудена да увеличи производството си, след като отказваше да направи това въпреки възможностите да продава на печалба.

41.75 евро/мВтч

достигна цената на природния газ на международната TTF. Това е втората най-висока стойност за последните години, което е ясен сигнал, че и поскъпването на газа в България ще продължи след скока с 15% от 1 август.

Ден на бирата

В навечерието на Международния ден на бирата Евростат публикува информация за най-големите производители на пиво в Европа. От данните се вижда, че миналата година производството на бира с алкохолен градус се е свило с 8%. В България свиването е с 5%.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

16.5 трлн. долара

е достигнал обемът на облигациите с отрицателна доходност в света, което е най-високото ниво от шест месеца. Анализатори смятат, че тенденцията е отклонение от икономическата реалност заради рисковете от разпространението на делта варианта на коронавируса.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал