К: Бизнес | PPF продава 30% от мрежовата си компания, пореден рекорд за цената на тока

И още: Инфлацията в България е най-висока от 2012 г., Китай отчете по-слаб растеж от очакванията

Ладислав Бартоничек, главен изпълнителен директор на PPF Жидкз
Ладислав Бартоничек, главен изпълнителен директор на PPF Жидкз
Ладислав Бартоничек, главен изпълнителен директор на PPF Жидкз    ©  Цветелина Белутова
Ладислав Бартоничек, главен изпълнителен директор на PPF Жидкз    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

PPF продава 30% от мрежовата си компания на сингапурския държавен инвестиционен фонд

PPF Group, чешкият собственик на "Теленор", "ЦЕТИН България" и bTV, обяви, че продава дял от 30% в подразделението си за телекомуникационна инфраструктура CETIN Group на сингапурския държавeн инвестиционен фонд GIC. Финансови подробности около сделката не бяха разкрити. CETIN Group е доставчик на телекомуникационни решения "на едро" за различни клиенти в Централна и Източна Европа. Групата има компании на няколко пазара, сред които е и "ЦЕТИН България", която пък беше отделена от оператора "Теленор" през миналата година. В нея е мрежовата инфраструктура, обслужваща телекома. Идеята зад отделянето беше да се предлагат услуги и партньорства и на други играчи на пазара, включително и на конкурентите на оператора.

Преди време "ЦЕТИН България" купи инфраструктурни компании в България, с които да подкрепи бизнеса си. При посещението си в България през лятото главният изпълнителен директор на PPF Ладислав Бартоничек (на снимката) не изключи пред "Капитал" в бъдеще да има още подобни сделки. GIC е сред водещите инвестиционни компании в света, управляваща активи за 750 млрд. долара. Сред инвестициите ѝ са имоти, акции, рисков капитал и инфраструктура в над 40 държави.

Пореден рекорд за тока - над 480 лв./мВтч

Втори пореден ден борсовата цена на електроенергията регистрира исторически рекорд. След постигнатите вчера 445.6 лв./мВтч днес токът се търгуваше за 481.8 лв./мВтч. На този фон в резиденция "Бояна" имаше работна среща между Румен Радев, министрите Андрей Живков, Даниела Везиева, Гълъб Донев и председателя на КЕВР Иван Иванов за това какви мерки трябва да бъдат предприети срещу енергийната криза.

Президентът Радев заяви, че най-големият приоритет трябва да бъде ограничаването на цените на въглеродните емисии и как това ще бъде поставено на европейско ниво, тъй като трудно може да се очаква стабилизиране на цените преди следващата пролет. Дискусии имаше и за финансово състояние на "Топлофикация София", която не може да покрива задълженията си към "Булгаргаз" и те вече доближават 140 млн. лв.

Китай отчете по-слаб растеж от очакванията

Китайската икономика е отчела растеж от 4.9% в тримесечието от юли до септември, най-слабите темпове от година насам и под очакванията на анализаторите. За предишните три месеца скокът на БВП беше почти 8%. Според експертите данните са ясен сигнал, че възстановяването се забавя. Причините са различни: през периода имаше недостиг на електричеството, отделни гнезда на коронавируса в страната, както и натискът на Пекин върху някои индустрии. Възможно е да има отражение и върху цялата година.

Amazon предлага бонуси до 3000 паунда заради недостига на хора във Великобритания

Онлайн гигантът Amazon ще предложи еднократни бонуси във Великобритания до 3000 паунда, за да привлече служители в райони, където търсенето на работна ръка е по-голямо. Преди коледните празници групата има отворени 20 000 позиции в британската си мрежа. Притесненията за недостиг на служители принуди много компании да предупреждават за проблемни доставки през ноември и декември. Amazon първо предлагаше 1000 паунда при подписване на договор, но увеличи сумата.

Число

4.8%

е повишението на потребителските цени през септември - толкова високо ниво на инфлацията на годишна база за последно е отчетено през септември 2012 г. Поскъпването обхваща повечето основни стоки и услуги, или около 94% от потребителската кошница. Най-големите двигатели са храните, битовите сметки и транспортът. Поскъпването само през септември възлиза на 0.4% спрямо август. Най-голям на месечна база е ръстът на цените в сферата на образованието - 3.7% нагоре.

Снимка на деня

Netflix оценява, че последният мегахит на платформата - южнокорейският сериал Squid Game, ще създаде стойност за близо 900 млн. долара на компанията според вътрешни данни, цитирани от Bloomberg. Компанията се различава от филмовите студия и телевизии, тъй като не привлича приходи от отделни продукции, а използва каталога си, за да привлича нови абонати всяка седмица. Netflix борави с огромни обеми данни за навиците на клиентите си, чрез които изчислява стойността на всяка отделна продукция.

Любопитно

Социалната мрежа Facebook планира да наеме 10 хил. специалисти от Европейския съюз през следващите пет години за разработката на тъй наречената "метавселена". Става дума за онлайн свят, в който хората могат да играят, работят и комуникират във виртуална среда, често и чрез използването на очила за виртуална реалност, съобщава Reuters.

Пазари

Първият борсов фонд в биткойн е на крачка от борсата в Ню Йорк

Първият борсово търгуван фонд ETF върху фючърси на биткойн може да започне да се търгува на борсата в Ню Йорк (NYSE) oт вторник в САЩ. ProShares, компанията, която подаде късно в петък документи за фонда, ще инвестира в биткойн фючърси на чикагската борса (CME), като по този начин влиза в регулаторната рамка на Комисията по ценните книжа (SEC). SEC все още не е одобрила официално ETF-a, но и не е нужно да го направи, тъй като ETF-ът ще започне търговия, освен ако регулаторът не възрази изрично. Досега регулаторът усилено отказваше разрешение на всякакви борсови продукти в крипто. На фона на новините биткойн надхвърли 60 хил. долара през уикенда и последните часове, като вече се приближава до рекордната си цена от април тази година (64 хил. долара).

Европейските акции поевтиняват

Европейските борси отчитат спад в началото на седмицата, след като данните от Китай показваха по-нисък ръст в БВП от очакваното, освен по-слабия ръст страната отчита и по-нисък ръст в инвестициите и индустриалното производство. Напрежение върху европейските индекси оказват и инфлацията, както и цените на петрола, които в понеделник надхвърлиха 86 долара за барел за пръв път от 2014 г. насам. Към настоящия момент загубите на европейските акции се ограничават до около 1%, но волатилността се покачва с над 18% в сравнение с миналата седмица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал