К: Свят | НАТО се фокусира върху заплахите от Китай; Унгарски кмет ще поведе опозицията срещу Орбан

И още: Русия закрива мисията си в НАТО; Беларус изгони посланика на Франция

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

НАТО се фокусира върху заплахите от Китай

Какво се случва? Парирането на заплахите за сигурността, провокирани от възхода на Китай, ще бъдат важна част от бъдещата стратегическа концепция на НАТО. Това обявява генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в обширно интервю, публикувано днес във Financial Times. Това е сериозна трансформация в целите на западния военен съюз, които очевидно са провокирани от пренасочването на геополитическите приоритети на САЩ към Азия. Според Столтенберг Китай вече влияе на сигурността в Европа чрез своите възможности за кибероперации, чрез постиженията си в сферата на новите технологии и чрез своите балистични ракети с далечен радиус на действие. Също така през уикенда стана ясно, че Пекин успешно е изпробвал нова хиперзвукова ракетна система, способна да носи ядрени бойни глави и да затруднява максимално американската противоракетна отбрана.

Защо това е важно? През последните няколко десетилетия НАТО беше фокусирана върху заплахата от руска инвазия в Европа, а от 2001 г. - и върху ислямския тероризъм. Новият фокус върху Китай идва в резултат на решителна промяна в американската геостратегическа ориентация, която все по-малко ще е насочена към Европа и все повече - към конфликта за глобална хегемония между Вашингтон и Пекин. През лятото на следващата година НАТО трябва да приеме нова стратегическа концепция, която да обобщи целите на алианса през следващите 10 години. В настоящата концепция, приета през 2010 г., Китай изобщо не е споменат като заплаха.

Русия закрива мисията си в НАТО

Какво се случва? Русия обяви днес, че ще прекрати всички активности на своята дипломатическа мисия към НАТО в Брюксел, след като ръководството на западния отбранителен съюз реши да експулсира осем души от персонала ѝ по обвинение в шпионаж. В отговор руският външен министър Сергей Лавров обяви, че целият персонал на военната мисия на НАТО в Москва ще бъде лишен от акредитации считано от 1 ноември и че информационния офис на алианса в руската столица трябва да бъде затворен. "НАТО не се интересува от справедлив диалог и съвместна работа", обяви също така Лавров след изявлението на затварянето на дипломатическото представителство.

Защо това е важно? Настоящата размяна на дипломатически удари бележи поредния етап от срива в отношенията между Изтока и Запада, които вече се намират на най-ниската си точка от времето на студената война. От една страна, Русия обвинява НАТО, че извършва провокативни действия в близост до нейната граница и "в отговор" сама организира непропорционално големи учения. Северноатлантическият алианс пък се опитва да демонстрира решителност и да покаже, че е готов да подсили отбраната и евентуално да защити своите членове, които са в непосредствена близост до руската граница и се чувстват заплашени след анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. и подклаждането на сепаратистки бунтове в Източна Украйна.

Беларус изгони посланика на Франция

Какво се случва? Посланикът на Франция в Беларус Никола де Лакосте е напуснал страната в неделя, след като правителството на Лукашенко му е наредило да го направи най-късно до 18 октомври. 57-годишният дипломат беше изпратен в Минск в края на миналата година, но според местни медии не е успял да връчи акредитивните си писма на белоруския президент. Вместо това Де Лакосте се е срещнал само с външния министър на страната Владимир Макей през миналия декември.

Защо това е важно? Франция, както и много други страни от ЕС, не признава резултата от миналогодишните президентски избори в Беларус, според които Лукашенко е преизбран за държавен глава за шести пореден път. Според властите в Париж вотът е бил опорочен от тежки измами. В резултат на всичко това ръководството на ЕС многократно обяви, че не приема изборите от август за "свободни и честни" и наложи серия от санкции на режима на Лукашенко. Въпреки това, независимо от наложените санкции, новият-стар президент на Беларус отхвърли всички призиви да напусне властта и се радва на стабилна подкрепа от страна на Москва.

Кметът Марки-Зай ще поведе унгарската опозиция срещу Орбан

Какво се случва? Консервативен кмет на унгарски провинциален град бе избран да поведе обединените опозиционни сили в битка с дългогодишния едноличен управник на страната Виктор Орбан. 49-годишният Петер Марки-Зай, който се води безпартиен и оглавява местната власт в град Ходмезьовашархей, спечели първичните избори на опозицията в неделя и ще оглави коалиция, която ще се опита да спечели унгарските парламентарни избори догодина. Негов опонент беше лявоцентриският политик с български корени Клара Добрев, която обаче изостана с 20 пункта още преди да бъдат преброени и половината от бюлетините. "Отсега нататък подкрепям Петер Марки-Зай", обяви Добрев по време на свое изявление, с което признава поражението си.

Защо това е важно? В продължение на много години "Фидес", както се нарича партия на Виктор Орбан, се възползва от разцеплението на опозицията. В резултат на това десноцентристкият авторитарен лидер е непоклатим начело на Унгария от 2010 г. насам. За първи път, откакто е на власт, Орбан ще се сблъска с единен политически фронт, който включва опозиционни партии от целия спектър - либерали, социалисти и дори бившата крайнодясна, сега представяща се за дясноцентриска формация "Йобик".

Още важни новини от света

Намерение да криминализира проституцията в Испания обяви министър-председателят на страната Педро Санчес. Причината е, че според него тя води до "заробване" на жените, които я практикуват. Планът за това беше обявен в неделя по време на тридневния конгрес на испанската социалистическа партия във Валенсия. По принцип проституцията бе извадена от испанския наказателен кодекс през 1995 г., а през 2016 г. доклад на ООН оцени местната сексиндустрия на приблизително 3.7 млрд. евро.

Над 1 млрд. ваксини за Covid-19, произведени в ЕС, са били изнесени за повече от 150 държави от декември 2020 досега, обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Евросъюзът разреши експорта на медикаментите за имунизация още от първия момент, в който те получиха извънредна оторизация, за разлика от САЩ, които забраниха продажбата им в чужбина в продължение на месеци.

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл е починал от коронавирус на 84-годишна възраст. Той е бивш генерал от върховното командване на американските въоръжени сили и първият афроамериканец, който оглави Държавния департамент през 2001 г. по време на президентското управление на Джордж У. Буш.

Руски наемници от частната армия "Вагнер" изместват държавните власти в Централноафриканската република (ЦАР) и "изземват данъчните функции". Това е заявил френският външен министър Жан-Ив льо Дриан пред агенция "Франс прес". Париж се противопоставя също така на присъствието на "Вагнер" в Мали, където се очаква те да обучават местните въоръжени сили.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 1
    • + 3

    Милото нато все някой го заплашва, горкото.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Хайде да сме коректни.
    Никола да Лакосте деюре е френски турист, живеещ в резиденцията на френския посланик в Минск, а не е френски посланик в Беларус по простата причина, че цяла година не е намерил време да връчи акредитивните си писма на президента на страната.
    А не му ги е връчил, защото страната му има особено отношение към конституционния ред в страната и не харесва президента Лукашенко.

    Или казано с две думи - след САЩ и Австралия, и Беларус напълно в духа на дипломатическия протокол шамаросва Макронова Франция.
    Много начесто взе да й се случва...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    P.S. Починал бил неосъденият военен престъпник Колин Пауъл, на чиято свест лежат повече от 100 000 цивилни жертви в Ирак. Пазачите в нацистките концлагери, осъждани за престъпления срещу човечеството, далеч не са достигнали този му рекорд.

    Пауъл стана известен с размаханата в СС на ООН епруветка с бял прах - символ на примитивна и цинично фабрикуване на повод за войни под измислен предлог. Какъвто беше "инцидентът" в Тонкинския залив, причинил Виетнамската война. Епруветката с бял прах даде старта на следващата, също толкова безсмислена, продължителна и кървава американска Иракска война.

    Бог да го съди.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    P.S.2 В #2 сред последните шамари на Макронова Франция съм пропуснал отзововаването от Алжир на посланика си в Париж, както и настояването на правителството на доскорошната френска калония Мали разквартируваният там френски военен контингент да си ходи. Поканили са руснаците от Вагнер.

    Всъщност, за да не прекратят официално отношението си с Беларус, от Ке д`Орсе могат да акредитират мосю де Лакосте при клоуните на "Хуанита" Тихановская в "задраничното беларуско правителство" във Варшава.
    Капитал, помните ли плонжовете си за Хуан Гуайдо? Кво стана с това бело момче?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал