К: България: Здравното министерство обсъжда новите мерки; милиони са отишли за фиктивни ученически почивки

И още: Прокуратурата прекратила разследването срещу Марешки за изнудване на конкуренти; в сряда кабинетът ще обсъжда мерките срещу високите цени на тока

Дневник    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понеделник премина под знака на очакването министърът на здравеопазването и експертният му съвет да обявят новите ограничителни мерки за справяне с пандемията. След повече от тричасово заседание, започнало в 14 часа, окончателно решение не беше взето. След като бъдат разгледани всички предложения, министър Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични мерки, съобщиха от здравното министерство.

Междувременно премиерът Стефан Янев обяви, че на редовното си заседание в сряда кабинетът ще вземе решение за конкретни и прецизирани мерки за справяне с високите цени на тока. Той подчерта, че основният проблем в България за момента е цената на тока за бизнеса.

Кои са водещите световни новини в понеделник може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Главният държавен здравен инспектор предлага затягане на противоепидемичните мерки

Епидемиологичният съвет към министъра на здравеопазването се събра на продължително заседание в понеделник следобед, за да обсъди какви ограничителни мерки следва да бъдат предприети, за да се овладее ситуацията с коронавируса в държавата. На база на тези препоръки министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който е и председател на съвета, следва да подпише заповед за налагане на конкретните ограничения.

Предложените от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев нови мерки срещу разпространението на COVID-19, с които той влезе на заседанието в 14 часа, включват: влизане със сертификати за ваксина, преболедуване и антигенен тест в образователни, здравни институции, както и в заведения и фитнеси. Затова здравното министерство е купило и 1 млн. антигенни теста. Ако това не се приеме, главният здравен инспектор предлага по-строги мерки и ограничения в работата на заведения и обществени обекти. Той предлага още преустановяване на присъствените конференции, а сватби и кръщенета да могат да се провеждат само в кръг от 15 души.

В моловете да бъде въведен пропускателен режим, според който да не бъде допускан повече от 1 човек на осем квадратни метра, предлага още Кунчев. До момента мнението на експертите е да не се налага пълен локдаун.

Според официалните данни за разпространението на болестта за последното денонощие 167 човека с ковид са приети в болница, като 88.62% от тях не са ваксинирани. Хоспитализираните са 6074, като 512 от тях са в интензивно отделение. Починали от ковид са 43 души.

Междувременно директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и директорът на ЦСМП-София, д-р Георги Гелев на среща със зам.-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов го уверили, че в столицата няма недостиг на легла за пациенти с COVID-19.

Срокът за разглеждане на плана за възстановяване - оптимизъм и реалност

Срокът за разглеждане на българския План за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия е два месеца и след това в рамките на месец той може да бъде одобрен от Съвета на ЕС, каза пред журналисти Цветан Кюланов, временен ръководител на представителството на Европейската комисия в България, цитиран от БТА. Плащането по проектите на плана се прави, когато той вече е одобрен, ако това стане, до 31 декември 2021 година ще има плащане по проектите, посочи Кюланов.

Шансът това да се случи обаче е нищожен: на ЕК са ѝ нужни 2 месеца, за да превърне вече договорените текстове в договор, след което Съветът на ЕС има до четири седмици да го одобри. Дори без да има никакви забележки по плана, това отново праща крайната дата след Нова година.

Николай Денков: Милиони са отишли за фиктивни ученически почивки

Десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, по които са платени осем милиона лева - това е било констатирано при серия от проверки на звеното за вътрешен одит на Министерството на образованието. Ръководството на търговското дружество "Ученически отдих и спорт" ЕАД не може да докаже почти 293 хил. нощувки за период от две години, съобщи министърът на образованието Николай Денков на брифинг в понеделник.

Министерството ще изпрати сигнал с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери до главния прокурор и до Агенцията за държавна финансова инспекция.

Същевременно заради отчетената дейност били повишени заплатите на четиричленното ръководство. Изпълнителният директор Емануил Райцев през юни м. г. е вземал 17 минимални работни заплати, или 10 837 лв. бруто, а тази година през юли си я увеличил с още 970 лв. заради добри резултати през второто тримесечие.

Още новини от деня

Прокуратурата прекрати разследването срещу Марешки за изнудване на конкуренти

Спецпрокуратурата е прекратила разследването срещу Веселин Марешки и други двама бивши депутати от "Воля" - Кръстина Таскова и Пламен Христов, за престъпен сговор за натиск срещу конкуренти, съобщи "Сега". През 2018 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на Марешки и другите двама, като обяви, че Марешки е използвал близки до него служители от Агенцията по лекарствата за масирани проверки на конкуренти, че заплашвал собственици на аптеки с насилие и т.н. Оказва се, че на 19 юли т.г. прокуратурата е прекратила разследването тихомълком с констатация, че няма изнудване, а данни за нелоялна конкуренция. В КЗК обаче има решение отпреди две години, че в случая няма нарушение на закона от Марешки и другите двама.

Изборни новини

Делото за отказа на Районната избирателна комисия - Стара Загора, да регистрира кандидатдепутатската листа на "Демократична България" в града ще бъде разгледано от Административния съд - Стара Загора, във вторник от 11.30 часа. Съдът има тридневен срок да се произнесе по делото. Към момента няма опасност за листите в останалите региони, тъй като срокът за решение на ЦИК по този въпрос изтече в петък срещу събота, съобщиха от "Демократична България".

Близо 1 млн. лева ще получат участниците в изборите за предизборна агитация в медиите (т.нар. медийни пакети). Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал