🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България: Дейности на закрито само със зелен сертификат; Върховните съдии единодушно искат Галина Захарова за председател на ВКС

И още: Държавата обеща компенсации за скъпия ток през ноември; Спецсъдът оправда Петър Москов за турските ваксини

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мерките срещу ковид и мерките срещу високите цени на електроенергията са двете теми, които продължават да доминират в публичното пространство. И по двете на ход е изпълнителната власт.

След продължително обмисляне здравното министерство избра зеления сертификат като пропуск за широк кръг от обекти на закрито.

Високите цени на тока пък във вторник вече провокираха протести на работодатели и синдикати, които настояват за компенсации и най-вероятно техните искания ще бъдат удовлетворени.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Новите мерки срещу ковид: Достъп до обекти и дейности на закрито само със зелен сертификат

Какво се случи? След няколко дни колебания здравното министерство все пак се реши да въведе режим, при който достъп до редица обекти и дейности ще имат само хора с т.нар. зелен сертификат, т.е. ваксинирани или преболедували. Ще важат и отделни свидетелства за негативен тест - 72 часа, ако е PCR тест, и 48 ч за антигенни тестове. Гражданите ще могат да си правят почти безплатни антигенни тестове в лицензирани от държавата лаборатории на територията на всяка община.

Със сертификат ще са достъпни кина, театри, циркове, молове, магазини над 300 кв.м, фитнес центрове, басейни, заведения, хотели. Документът е задължителен и за работещите в тези обекти, в противен случай те ще трябва да затворят. Сертификати ще са нужни и за практикуване на лекарска дейност, както и за присъствено обучение в университетите.

Мярката ще влезе в сила от 21 октомври, четвъртък, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

За кого и къде няма да важи? Изискването няма да важи за превоз в обществения транспорт, за посещения в администрацията, за хранителните магазини, аптеките, банковите офиси и касите за плащане на комунални услуги. От него ще са освободени и учителите, макар разпространението на вируса в училищата да е фактор, който значително ускорява епидемията.

Има ли алтернатива? Зелените сертификати от месеци са факт в много други европейски страни, където обаче и делът на ваксинираните е много по-висок. Заради ниското ниво на имунизации в България въвеждането на подобно решение бе избягвано дълго време. С изострянето на новата вълна сега и запълването на болничните легла той остава единственият възможен вариант, който може да бъде спирачка пред епидемията, без да се стига до пълно затваряне на бизнеси. Алтернативата (която още не е изключена) са добре познатите мерки и рестрикции, като например налагането на ограничения за работата на заведения, кина, театри, фитнеси и др. до 30% от капацитета, забрана за събития, конференции, семинари и др.

Ще проработи ли? От режима на зелените сертификати принципно има поне три ползи. Едната е да не се смесват защитени и незащитени от вируса хора, т.е. да помогне за ограничаване на разпространението на заразата. Другата е да се стимулират повече хора да се ваксинират. А третата е се да минимизират щетите за икономиката.

Проблем в България обаче е липсата на контрол, както и нежеланието на много хора да спазват противоепидемични мерки. Разпространен феномен са и фалшивите сертификати и тестове. Така, ако няма наистина ефективен контрол, а това е трудно предвид огромния брой обекти, зелените сертификати може и да не са толкова ефективна мярка. Режимът по-скоро ще е от полза за бизнеса, доколкото обекти няма да бъдат затваряни напълно, но ако спазват правилата, наистина те ще трябва да работят със значително по-малко клиенти от обичайното.

Каква е ситуацията с ковид епидемията?

Четвъртата вълна в България началото на седмицата влезе в остра фаза на растеж, като във вторник бяха отчетени почти пет хиляди нови случаи и 214 жертви за последните 24 часа. Подобни стойности бяха регистрирани единствено по време на пика на втората вълна през пролетта. Половината страна вече е в тъмночервената зона, а леглата в болниците се запълват отново с бързи темпове, като в някои градове ситуацията е критична. В момента 6300 пациенти са настанени в болниците при първоначално обявен капацитет на системата от 7300 легла за COVID-19.

В подобна ситуация са и много други източноевропейски страни, където ваксинациите са на по-ниско ниво от тези в Западна Европа. Броят на случаите в Латвия и Румъния - две от най-засегнатите към момента страни, е двойно по-висок спрямо предходната вълна в страните. А това показва, че и в България четвъртата вълна има потенциал този път да бъде дори по-силна, още повече че процентът на ваксинации е най-ниският в ЕС - около 24%.

Съдиите от ВКС единодушно номинираха Галина Захарова за председател на съда

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) единодушно издигна кандидатурата на Галина Захарова за председател на съда. Решението е взето днес с 83 гласа "за" и нито един против. В пленума са участвали 84 съдии, но Захарова не е гласувала. Общо съдиите във ВКС, без командированите (които не участват на пленума), са 91, като в това число влиза председателят Лозан Панов, който е в отпуск. Това означава безпрецедентна единодушна подкрепа за Захарова, която в момента е зам.-председател на съда и ръководител на Наказателната колегия и се ползва с много висок авторитет. През 2011 г. Захарова, тогава член на първия постоянно действащ ВСС, подаде оставка от съвета заедно с Капка Костова като знак за несъгласие с порочната кадрова политика на съвета и начина, по който се вземат решенията в него.

Предстои предложението на съдиите да бъде внесено във Висшия съдебен съвет (ВСС), където все още няма внесено друго предложение. Кандидатури могат да бъдат внесени на следващите две заседания на пленума на ВСС на 21 и 28 октомври. До момента е имало немалко случаи, когато във ВСС са внасяни кандидатури за председатели на съдилища, подкрепени от съдиите в тях - на Евгени Георгиев за председател на СГС през 2018, на Величка Цанова за СГС през 2011г., на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, но по правило до момента ВСС никога не е избирал тези кандидати. Включително и през 2014 г. Павлина Панова имаше силна подкрепа на съдиите, но не бе избрана за председател на ВКС, а вместо нея ВСС избра Лозан Панов.

Интригата в случая е дали във ВСС ще се появи и алтернативна кандидатура.

Държавата обеща компенсации за скъпия ток през ноември

На фона на общи протести между работодатели и синдикати днес в София заради високите цени на електроенергията служебното правителство заговори за компенсации към бизнеса, които да бъдат изплатени още през ноември - с октомврийските сметки за ток. Как обаче ще се случи това чисто технически все още не е ясно. Въпросът не е за пари - такива лесно могат да се осигурят от свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй", която до края на година ще достигне 1.5 млрд. лв. Става дума за механизъм, по който тези пари да стигнат до фирмите, особено след като такъв не е включен в разходната част на бюджета.

По-рано през месеца бизнесът настояваше за компенсации от по 70 лв. за всеки потребен мегаватчас електроенергия. Оттогава обаче средната стойност на борсовия ток се повиши значително и вече се иска компенсацията да бъде в размер на 75% от разликата между прогнозираната от КЕВР пазарна цена за тока - 119 лв./мВтч, и действителната стойност на борсата. Така например средната стройност от началото на октомври е 368 лв./мВтч, което би означавало компенсация от 187 лв./мВтч. При средно 2 млн. мВтч потребление от бизнеса за месец това прави около 374 млн. лв. компенсации само за октомври. Или 2.24 млрд. лв. за зимните месеци, ако цената на борсовия ток остане толкова висока.

Още от деня

Специализираният наказателен съд е оправдал бившия здравен министър Петър Москов по обвиненията за дарените ваксини от Турция. Това първо съобщи самият Москов в личния си профил във "Фейсбук". Заедно с него са оправдани и останалите подсъдими по това дело, по което прокуратурата твърди, че Москов неправомерно е приел дарение на турски ваксини, които са неприложими в България, а в отговор на това държавата ни е дарила на Турция над 5 млн. български ваксини БЦЖ, с което е нанесена вреда. Все още не е известно дали прокуратурата ще протестира оправдателните присъди.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал