К: България | Прокуратурата ще рови още срещу Кирил Петков; ГЕРБ предлага нови цени на билетите в София

И още: В петък се открива новото Народно събрание и се избира председател; ЕСПЧ се произнася за боядисването на паметника на "Позитано"

Кирил Петков остава заложник на казуса с гражданството, който прокуратурата проточи необичайно дълго за такъв случай
Кирил Петков остава заложник на казуса с гражданството, който прокуратурата проточи необичайно дълго за такъв случай
Кирил Петков остава заложник на казуса с гражданството, който прокуратурата проточи необичайно дълго за такъв случай    ©  Надежда Чипева
Кирил Петков остава заложник на казуса с гражданството, който прокуратурата проточи необичайно дълго за такъв случай    ©  Надежда Чипева
Началото на седмицата стартира с новина за нейния завършек - първото заседание на новото 47-мо Народно събрание ще се проведе на 3 декември, петък. Основните новини от деня се въртят около парламентa и преговорите за правителство. Това включва и оживлението около прокурорската проверка за гражданството на Кирил Петков, която продължава неоправдано дълго.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Прокурорската проверка срещу Кирил Петков ще тече и докато се сглобява правителство, проверяват имотните му декларации

Срокът на прокурорската проверка срещу Кирил Петков по казуса с гражданството му е удължен до 15 декември, след което прокурорът има един месец да се произнесе има ли данни за престъпление или проверката трябва да бъде прекратена. Това съобщи "Сега" в понеделник сутрин, позовавайки се на говорителя на Специализираната прокуратура Христо Кръстев, който е уточнил, че спецпрокуратурата чака да получи от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков в качeството му на служебен министър. На свой ред КПКОНПИ реагира на публикацията с ново прессъобщение, в което се казва, че искането от спецпрокуратурата е постъпило на 23 ноември, а днес, 29 ноември, документите вече са изпратени.

"Пред КПКОНПИ се подават само декларации за имущество и интереси. Комисията не приема и не съхранява декларации за несъвместимост. Те се подават пред органа по избора или назначението - в случая, пред президента", се казва в съобщението на КПКОНПИ.

Проверката срещу Кирил Петков бе образувана на 24 август - уж по сигнал на граждани, които пък се позовали на публикация във в. "Труд". Няма обяснение защо тази елементарна по своя характер проверка се проточи повече от четири месеца с тенденция да продължи до половин година, но ефектът е, че докато тече съставянето на правителството, в който процес Петков ще е деен участник, а е спряган и за премиер, тази тема ще виси на дневен ред. Преди по-малко от седмица Кирил Петков категорично обяви като първостепенен приоритет на управлението отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

В петък ще бъде открито новото Народно събрание и ще се реши интригата с председателя

С прессъобщение на президентството в неделя вечерта бе съобщено за решението на държавния глава Румен Радев да свика парламента на 3 декември. По условие първото заседание се открива от най-възрастния народен представител, който ръководи заседанието до избора на титулярен председател. Под негово ръководство новоизбраните депутати полагат клетва и подписват клетвен лист. След това се избира председател, а вече под негово ръководство избират и зам.-председателите на парламента. На първото заседание лидерите на парламентарните групи произнасят програмните си речи. Чак на следващите заседания се пристъпва към избор на постоянни комисии.

Интригата на старта на новото Народно събрание ще е изборът на председател, доколкото освен името на Ива Митева (от "Има такъв народ"), която беше председател на предишните два кратки парламента и се спряга за логичен избор и сега, се споменава и името на лидера на БСП Корнелия Нинова. Това обаче е малко вероятно, коментират новоизбрани депутати, защото то би означавало легитимиране на Нинова в един момент, когато в партията е поставен въпросът за оставката й, а и част от коалиционните партньори не биха искали да сложат на този символен пост точно лидера на БСП.

Нови цени на билетите в София предлагат ГЕРБ - СДС: билет за време срещу 1.60 и 2.20 лв.

В комплект с пускането на електронната билетна система, което се случи изцяло едва този месец с включването на метрото, сега председателят на общинския съвет Георги Георгиев и зам.-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков (и двамата от ГЕРБ - СДС) предлагат билет за време в градския транспорт. Той ще позволява прекачване в различни превозни средства в рамките на 30 или 60 минути, като цената му ще е респективно 1.60 лв. и 2.20 лв. Зарков поясни, че и след изтичане на 30-ата минута пътникът ще се води "редовен", но е важно да е валидирал билета си в последното превозно средство, което използва, до 30-ата минута. "Ако на 25-ата минута сте се прекачили от автобуса на трамвая, трябва да се валидирате в трамвая и може да пътувате с него и още седемдесет минути. Ще стигнете до крайната си цел, въпросът е да сте се валидирали в рамките на 30 минути в това превозно средство", обясни той по време на днешна пресконференция.

Предлага се и въвеждане на електронна карта с пакети пътувания, позволяващи прекачване, валидни за всички линии. Такава карта за 20 пътувания с прекачвания и валидации в рамките на 30 минути е 30 лв., което значи, че едно пътуване излиза само с 10 стотинки по-малко от цената на единичен билет. Карта с валидации за прекачвания в рамките на 60 минути пък ще струва 40 лв., като всяко пътуване ще излиза по 2 лв. вместо 2.20 лв.

Очаква се предложението да се гласува в началото на следващата година.

Какво следим

ЕСПЧ се произнася за боядисването на паметника пред централата на БСП през 2013 г.

Европейският съд по правата на човека ще обяви във вторник, 30 ноември, решението си по делото на Асен Генов и Цветелина Сърбинска, които бяха осъдени за хулиганство и глобени, след като на 7 ноември 2013 г. боядисаха със спрей партизанския паметник пред централата на БСП на "Позитано". В жалбата си до Съда в Страсбург двамата сочат, че това е акт на политически протест срещу тогавашното правителство на БСП - същият аргумент, който изложиха и пред българските съдилища.

Още от деня

Майката на бизнесмена Марио Николов осъди прокуратурата да й плати 8000 лв. обезщетение заради продължилото 15 години разследване и дело за източване на над 14 млн. лева по програма САПАРД, съобщи lex.bg. Процесът бе прекратен по давност и до присъди срещу Марио Николов, съпругата му Марияна и още шестима души изобщо не се стигна, което означава, че всички те на свой ред могат да заведат искове срещу прокуратурата. Междувременно майката на Николов - Елена, която не е била подсъдима по делото, а само разследвана до преди 5 години, е завела дело по Закона за отговорността на държавата и вече го спечели на втора инстанция - Софийски апелативен съд. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    По сучая с гражданството на Киро има няколко аксиоми, които в съответната теория (за гражданството) не се нуждаят от доказателства:
    1. Прокуратурата е лоша;
    2. Киро през април е подал декларация с неверно съдържание, което е лошо;
    3. КС има решение, с което обявява за противоконституционна оная част от указа на президента, с която назначава канадско-български гражданин за министър, което е лошо.

    Тънкият момент е как лошата прокуратура, чиято функция по дефиниция е да следи спазването на законите, ще се вкара в ролята на политически играч. Протакането говори точно за това. Което също е лошо, защото това не й е работата.

    Та: мацаницата с канадско-българското гражданство на Киро явно час по-скоро да се забрави, защото 1/4 от1/3 гласували (т.е. 1/12 от 6 млн. българи, колкото сатия в Люлин) смятат, че той трябва да ни оправи.

    P.S. Онзи ден отидох да купя за вкъщи гараш от Линда. Орехите й бяха граниви.
    Р.S.2 Това едва ли има отношение към гранивите неолиберални идеологеми на мъжа й. Но все пак има досадна повторяемост.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Лицемерието е навсякъде и повсеместно. Бойко ти Рашков и служебният кабинет бяха основни политически играчи в предишните два избора, а не им беше това работата ни най-малко, а и никога до сега не се беше случвало такава намеса. Но тогава нямаше проблем и такива като теб мълчаха и подкрепяха, дори ръкопляскаха с две ръце и се радваха как видите ли баце ще си понесе заслуженото. Сега прокуратурата е лоша и щяла да бъде политически играч.

    Прокуратурата на Република България в момента е натикана в ъгъла. Каквото и да направи ще бъде обвинена в пристрастие и политическа намеса или от едните или от другите. Прокуратурата е наясно, че Киро ви е подписал декларация с невярно съдържание, но суверенът (колкото и малко да беше представен) на последните избори реши - "не ни интересува, че Киро е нарушил Конституцията на държавта ние искаме той да управлява". Щом суверенът не зачита основният закон в тази държава и за него няма значение дали се спазва или не каква е прокуратурата, че да се противопостави на това??? Колкото и да не разбирате в момента единственият полезен ход на прокуратурата е да се сниши, да изчака моментния пик на харесване на Киро да отмине и ако може тогава да повдигне обвинение, за да има поне някаква справедливост! А обратното броене за рейтинга на Киро вече е започнало!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    До коментар [#2] от "scuby":

    Драги скуби,
    Отвръщам ти само заради протокола. Иначе съм с ясното съзнание, че е загуба на мое време:
    1. Колкото и дребничка да е подкрепата за партийките-коалиционисти, тя за трети път е по-голяма, от тая на разбойниците от герб;
    2. Разбойниците от герб отново, и отново, и отново ще са в тифусния лагер и на никого няма и през ум да му мине да си контактува нито с баце нито с ония от миманса му;
    3. Вождовете на четирите партийни стафиди може да са несъвместими по всичко друго като водата и олиото, но по едно са на един акъл - да приключат с баце и бацевщината. И затова имат мнозинство;
    4. Чел ли си Илф и Петров, скуби? Говори ли ти нещо Висасуалий Лоханкин от Златният телец? Е, негова е знаменитата фраза за великата шаячна правда.

    Измиването и дезинфекцирането на герб е великата шаячна правда. Баце в райе - също.

    Необратимо е. И Калигула е приключил дори...

    Нередност?
  • 4
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов

    Прокуратурата ровела.... Това и е работата. Останалото е намеци за кого може и за кого не може да рови.

    Нередност?
  • 5
    QJA8q2aFqT avatar :-|
    Ivan Jontchev

    Прокуратурата рови,нека да рови защото няма какво да прави.Трябваше да рови за чекмеджетата на Борисов и за 7-те джуджета но не го направи.Още малко и Петков ще се заеме с тях,уплашени са,знаят че времето се скасява,затова ровят,но теле под вола няма да наперят

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал