🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Пазарите се възстановяват след спадовете в петък, Джак Дорси се оттегля от Twitter

И още: Консолидираните отчети на БФБ показват очаквани ръстове, "Софарма трейдинг" с нов изпълнителен директор

Джак Дорси    ©  Reuters
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбора от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Пазарите се възстановяват след омикрон загубите от миналата седмица

Борсовите индекси в Европа започнаха понеделник с леки покачвания въпреки притесненията около новия вариант на коронавируса. Общоевропейският индекс Stoxx 600 отбелязва ръст около 1.3%, като повечето отделни пазарни измерители на водещите икономики в еврозоната са малко над това ниво с изключение на Германия, където DAX отбелязва +0.9%. При старта на търговията в САЩ S&P 500 също се покачи с около 1%. Цената на петрола възстанови част от спада си миналата седмица, като с ръст около 6% се върна до нива стабилно над 70 долара за барел

Число на деня

193.56 евро/мВтч

е днешната борсова цена на тока, което е запазване на нивото от края на миналата седмица и реално е намаление с 1% спрямо вчера. Същата цена е постигната и в Румъния, докато в Гърция остава по-висока - 220.69 евро/мВтч. Днес рекордьори са Швейцария, Португалия, Испания, Италия и Франция с 270 - 279 евро/мВтч. Класически вече най-ниски са цените в Полша и Германия - 123 евро/мВтч.

КОМПАНИИ

Джак Дорси се оттегля като главен изпълнителен директор на Twitter

Информацията първоначално беше оповестена от CNBC, която цитира свои източници, а по-късно от компанията разпространиха прессъобщение, с което я потвърдиха. Начело на социалната мрежа ще застане Параг Агравал, който е част от екипа й от над десетилетие, като от 2017 г. е в ролята на главен технологичен директор. Дорси ще остане член на съвета на директорите на Twitter до изтичането на мандата си през 2022 г.

При оповестяването на информацията от страна на CNBC акциите на социалната мрежа скочиха с 11%. Основателят на Eliott Management, един от големите акционери в Twitter, Пол Сингър от известно време призовава Дорси да се оттегли заради конфликт на интереси, тъй като едновременно ръководи и своята компания за дигитални плащания Square.

Венцислав Маринов е новият изпълнителен директор на "Софарма трейдинг"

Той е част от екипа на дистрибуторската компания на групата "Софарма" от самото ѝ създаване и е заемал различни управленски позиции. Последно от 2019 г. той управляваше най-голяма верига аптеки в България, която е под шапката на "Софарма трейдинг". Той наследява на поста дългогодишния директор на дружеството Димитър Димитров, който е заличен като член на борда. Негов председател остава основният акционер в групата "Софарма" Огнян Донев, който временно беше и изпълнителен директор.

Борсовите компании отчитат очаквани ръстове в консолидирани отчети за третото тримесечие

При изтичащия през седмицата краен срок няколко от водещите публични компании публикуваха резултатите си до септември. Предвидимо данните показват ръстове спрямо кризисната 2020 г., като резултатите като цяло са в рамките на очакванията. Най-съществено покачване на приходите има при шуменския производител на алуминиеви изделия "Алкомет" - с 42% до близо 375 млн. лв., като там обаче печалбата остава под натиск и дори леко спада до едва 742 хил. лв. Оборотът на селскостопанската "Агрия груп холдинг" расте с 34% до близо 333 млн. лв., а печалбата се покачва над 3.5 пъти до 20.6 млн. лв.

Високите цени на газа донесоха рекордна печалба за "Газпром"

Нетната печалба на газовия монополист е достигнала 581.8 млрд. рубли (7.8 млрд. долара) през третото тримесечие спрямо загуба година по-рано, съобщи Bloomberg. Финансовият резултат на най-голямата газова компания в света само за тези три месеца е исторически рекорд, а основен двигател са високите цени и енергийната криза в Европа. Приходите са нараснали с цели 70% до 2.37 трлн. рубли (36.7 млрд. долара), което също е рекорд. След обявяване на резултатите акциите на компанията поскъпнаха с над 4% на борсата в Москва.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал