🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | СЗО обяви варианта Омикрон за "висок риск"; Заев ще остане премиер още малко заради коалицията и спора с България

И още: Преговорите по ядрената сделка с Иран бяха подновени; Магдалена Андершон пак стана премиер на Швеция

Заради новия вариант започнаха да се връщат ограничения за пътуване
Заради новия вариант започнаха да се връщат ограничения за пътуване
Заради новия вариант започнаха да се връщат ограничения за пътуване    ©  Reuters
Заради новия вариант започнаха да се връщат ограничения за пътуване    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

СЗО обяви варианта Омикрон за "висок риск"

Какво се случи? Новооткритият вариант на коронавируса, Омикрон, представлява "много висок" глобален риск, при който пикове в разпространението на COVID-19 могат да имат "тежки последици" в някои области, каза Световната здравна организация (СЗО) въпреки неяснотата доколко заразен и опасен е новият щам. В техническа препоръка към своите 194 държави членки агенцията на ООН ги призова да ускорят ваксинирането на групите с висок приоритет и да "осигурят планове за смекчаване на последиците" за поддържане на основните здравни услуги. "Oмикрон има безпрецедентен брой мутации, някои от които са тревожни по отношение на потенциалното им въздействие върху траекторията на пандемията", се казва в препоръката.

Защо това е важно? Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се разбере по-добре потенциалът на Омикрон да избягва имунната защита, предизвикана от ваксини и предишни инфекции, посочва СЗО. Според нея може да се очакват пробиви на заразяване и при ваксинираните срещу ковид, "макар и в малък и предвидим дял", поради което се препоръчва да се ускори ваксинирането.

  • В неделя СЗО заяви, че не може да се каже дали Омикрон е по-опасен от предходните варианти, тъй като изследванията в Южна Африка, където той беше първо установен, засягат предимно млади хора, при които заболяването протича с по-леки симптоми.
  • Докато експертите посочват, че са нужни поне две седмици, за да се проучи разпространението, силата и други характеристики на щама, редица държави въведоха забрани за влизане от Южна Африка и нейни съседни държави и започнаха да връщат ограничения при пътуване.
  • Израел бе първата държава, която затвори изцяло границите си за чужденци, после същото направи и Япония, а Австралия отложи планираното отваряне на границите си.

Заев ще остане премиер още малко заради коалицията и спора с България

Какво се случи? Македонският премиер Зоран Заев обяви, че ще остане на власт, докато осигури нов коалиционен партньор за социалдемократите след изтеглянето на малката партия от албанския блок "Беса" и докато се ориентира за развитието на преговорите с България. Заев коментира темата, след като през почивните дни неговият Социалдемократически съюз (СДСМ) потвърди оставката му и обяви процедура за избор на нов лидер.

Защо това е важно? Заев обяви, че се оттегля и като премиер, и като лидер на партията след разгрома на местните избори на 31 октомври. Оставките обаче бяха замразени два дни преди вот на недоверие, след като "Беса" напусна властта, за да формира мнозинство с ВМРО-ДПМНЕ. Вотът се провали и в момента СДСМ няма мнозинство, но няма и начин правителството да бъде свалено в парламента. Заев изтъкна още една причина за забавянето - спора с България. Външният министър Буяр Османи даде да се разбере, че македонското правителство продължава да се надява на пробив с България в интервала между Европейския съвет в средата на декември и края на годината. Твърдението за очакван пробив бе сред мотивите за първоначалното отлагане на оставката на Заев.

Снимка на деня

Президентът на Чехия Милош Земан назначи Петр Фиала за премиер на страната. Очакваше се това да се случи на 26 ноември, но президентът влезе в болница след положителна проба за COVID-19.

Още важни новини от света

Световните сили и Иран подновиха днес във Виена преговорите по ядреното споразумение от 2015 г. Засега не се очаква положителен резултат, тъй като Техеран настоява да бъдат премахнати всички санкции, за да се върне към договореностите от споразумението, от което САЩ се оттеглиха през 2018 г.

Магдалена Андершон беше избрана отново за премиер на Швеция. До повторния вот се стигна след драматичната минала седмица, когато Андершон беше избрана за премиер от парламента, който после отхвърли проектобюджета на правителството, и Партията на зелените обяви, че се оттегля от управляващата коалиция. Така в крайна сметка само седем часа след като беше избрана на поста, Андершон обяви, че подава оставка. След серия разговори се стигна до новия вот днес и повторното й избиране.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал