🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | ГЕРБ атакува Кирил Петков чрез скандала в ДКК; Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на България

И още: Първият сняг пак създаде проблеми; Няма сериозни проблеми на магистрала "Струма", където стана катастрофата

Първият сняг се оказа основното събитие във вторник. Кметът Йорданка Фандъкова обяви сутринта, че една от фирмите, почистваща София, ще бъде глобена, защото е закъсняла с изкарването на техниката си. Падналият сняг изпочупи клони на дърветата и създаде неудобства. Валежът в София спря по обяд, а прогнозите на синоптиците са, че през следващите дни няма да вали, но ще остане студено.

Градусите в политиката обаче остават високи. Преговорите за правителство в момента са във фаза, която не е публична - четирите партии разпределят помежду си сектори, министерства и вероятно имена. Това не се вижда добре отвън, но за сметка на това старата власт не изпуска поводи да направи скандали с все още запазените си позиции на различни места в държавната администрация - в случая в ДКК.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

ГЕРБ очаквано атакува Кирил Петков чрез скандала в ДКК

"Седем месеца вече, откакто управлява служебният кабинет на президента Радев, прокламиращ себе си като братство, може би и сестринство на почтените. Седем месеца изчерпаха този толеранс", заяви избраният за депутат от ГЕРБ Александър Иванов на специална пресконференция, свикана заради скандала в Държавната консолидационна компания (ДКК). Той бе предизвикан от тримата членове на петчленния борд на директорите на ДКК, назначени в последните дни на кабинета на Бойко Борисов. В понеделник вечерта те обявиха, че отстраняват избрания преди месец нов изпълнителен директор на компанията Ваня Караганева заради злоупотреби. Иванов и колегите му повториха повечето обвинения към Караганева, която влиза в борда на ДКК в последните дни на мандата на Кирил Петков като икономически министър. Във вторник служебният икономически министър Даниела Везиева защити Караганева и на свой ред поиска оставките на тримата от борда, назначени от ГЕРБ - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска. Повече за скандала около отстраняването на Караганева вижте тук.

Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди рейтинга на България в чуждестранна и местна валута на BBB/A-2. Перспективатa пред рейтинга остава стабилна. От агенцията очакват през следващата година икономиката на страната да нарасне с 4.3% и посочват, че икономическите последици от пандемията са управляеми въпреки значителното въздействие в здравен аспект. Перспективите пред растежа в следващите години ще се повишат благодарение на силното потребление и нарастването на усвояването на средствата от ЕС, които агенцията изчислява общо на 30 млрд. евро през следващите 10 години.

Според S&P след третите поред парламентарни избори има по-голям шанс за съставяне на жизнеспособно правителство в страната. Като цяло обаче очакванията са процесът на вземане на решения в управленски план да остане сложен и нестабилен през следващите години.

От рейтинговата агенция посочват, че биха повишили кредитния рейтинг на България, ако икономическото възстановяване на България е съпроводено с по-бърза фискална консолидация (т.е. намаляване на бюджетните дефицити) или се наблюдава по-силна външна позиция на страната спрямо прогнозираната. Сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, е по-бавното икономическо възстановяване, например защото преките последици от пандемията ще се окажат по-дълготрайни, отколкото се очакват в момента.

Инцидент на деня

Бременна жена пропадна в шахта в центъра на София до Централна поща, съобщи bTV. Дълбоката около три метра ниша, разположена на тротоара, вероятно е използвана за достъп отвън до подземната част на сградата, в която отскоро има заведение. Жената е откарана в "Пирогов".

Още от деня

Частният тунел, прокопан близо до Римския стадион в Пловдив, е незаконен и за него ще бъде сезирана прокуратурата, съобщи Министерството на културата. Строежът не е съгласуван с ведомството и няма нужната документация, освен това са застрашени основите на къщите, в близост до които е копано. Тунелът е собственост на пловдивския бизнесмен Мирослав Стамов, а изкопите достигат дълбочина 10 метра.

Няма сериозни проблеми в състоянието на отсечката на магистрала "Струма", на която стана катастрофата с автобуса от Северна Македония, заяви регионалният министър Виолета Комитова, като се позова на резултатите от проверката на министерството. Единственият проблем е, че въпросният участък няма акт 16, а позволената скорост на него не трябва да надвишава 90 км/ч. Препоръките на проверката са подмяна на мантинелите от стар тип и поставяне на котешки очи на тях.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 2

    Ай, горкия Кирчо. Каква жертва излезе

    Явно ГЕРБ го е принудил да я назначи тая кифла

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал