🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AI бюлетин: Роботите за нежелана работа, енергийният AI проблем

Седмичните новини от "Капитал" и Digitalk за изкуствен интелект

Copilot Designer
Copilot Designer
Copilot Designer    ©  Copilot Designer
Copilot Designer    ©  Copilot Designer
Бюлетин: DemistifAI DemistifAI

Седмичният бюлетин на Капитал и Digitalk DemistifAI е вашия източник на информация за еволюцията на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса.

DemistifAI е седмичен бюлетин от екипите на "Капитал" и Digitalk, посветен изцяло на темата за изкуствения интелект. Чрез него ще можете да получите от достъп на едно място до актуална и надеждна информация за развитието на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса, задълбочени анализи и прогнози до интересни приложения и добри практики на технологията в България и по света. Ако искате да се абонирате към този бюлетин, натиснете ТУК.

Здравейте,

Бъдещето на изкуствения интелект и роботиката е тясно свързано. И надеждата ни е, че в научноизследователския си напън в крайна сметка няма да стигнем до "Терминатор".

Но има и сигнали: американската компания Throwflame изобрети робо-куче с огнехвъргачка, кръстено Thermonator. Малкият робот е със скромната цена от 9420 долара и по някаква странна причина не се счита за оръжие в САЩ, поради което продажбите му не са ограничени по никакъв начин. Главното му предназначение, според описанието, е за разтопяване на лед и селскостопански нужди.

Но сериозно - хуманоидните роботи изглежда са по-близо отколкото предполагаме. Разработваният от Tesla Optimus или Tesla B0t според Илон Мъск трябва да започне да се разпространява в края на 2025 г. Нов проект бе обявен и от американската Boston Dynamics и хуманоидния им робот Atlas, който ще бъде развиван в партньорство с Hyundai, а целта е да бъде внедрен за производствените нужди на компанията. Собствена разработка има и китайският производител на автомобили Cherry. Очакванията са, че пазара на хуманоидни роботи може да достигне 3 трлн. долара до 2050 г.

Темата за изкуствения интелект явно вълнува и папа Франциск, който ще участва на срещата на върха на Г-7 в Борго Егнация, Италия на 13-15 юни в дискусия за етичното използване на технологиите. Именно по линията на етичното потребление беше подадена и жалба от европейската група за защита на данните NOYB срещу OpenAI заради неспособността на компанията да коригира неточна информация възпроизведена от ChatGPT. Според групата така се нарушава Общия регламент за защита на данните (GDPR) в ЕС.

Game chAInger



Генеративният AI има проблем с чистата енергия

Какво се случи

Изкуственият интелект има цена, която често се пренебрегва от обикновения потребител - електроенергията. Енергийните нужди на сървърите и чиповете, които захранват AI революцията са поне четири пъти по-енергоемки от досегашните използвани в центровете за данни. Бързите темпове на развитие на изкуствения интелект съвсем скоро могат да поставят технологията пред критична точка за това от къде и как точно да си набави мощности и дали в крайна сметка те ще бъдат от зелена енергия.

Защо това е важно

Към днешна дата центровете за данни глобално поглъщат около 1-2% от произведената електроенергия. В САЩ този дял в момента е около 4% от цялото енергийно потребление в страната. Само в следващите две или три години се очаква тези стойности да се повишат значително - центровете за данни може да изразходват повече енергия от цяла Япония. Това е краткосрочен проблем, който идва в един много критичен период за световната икономика и човечество. Войната в Украйна и нажежаващите се точки на конфликти по света правят нуждата от енергийна независимост все по-голяма, а това оскъпява и изграждането, но блокира и възможността за изграждане на толкова ВЕИ съоръжения за кратко време.

Какво следва

В бъдещето на ядрените технологии може и да разполагаме с ядрен синтез, който да създава безкрайна и евтина енергия, както и малки ядрени генератори, които да са преносими и да могат да захранват цели селища с децентрализирана преносна мрежа. Това бъдеще обаче е все още твърде далеч, за да може да е от полза на човечеството и нарастващите му енергийни нужди през следващото десетилетие, което по всички сигнали ще изисква в пъти повече електричество от сегашното. Големите технологични компании са започнали да инвестират значителни суми в развитието както на изкуствения интелект, така и на зелени системи, но при липса на адекватни методи за монетаризация на изкуствения интелект въпросът остава какво точно ще поддаде първо.

Повече по темата можете да прочетете ТУК.

AI в бизнеса

Изкуственият интелект спомогна за увеличаване на продажбите на Microsoft в облака, които надминаха прогнозите на анализаторите, тъй като търсенето на технологията осигурява превес на компанията пред конкурентите ѝ. Microsoft взе ранна преднина в надпреварата за доминиране в генеративния изкуствен интелект благодарение на инвестицията си от 13 млрд. долара в OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT.
Qualcomm представи новия си чип Snapdragon X Plus, с който ще се конкурира с други технологични гиганти като Apple и Intel. Очаква се първите продукти захранвани с него да се появят само след месец.
Срив с 15% в цената на акциите преживя американският технологичен гигант Meta, след като въпреки добри приходи обяви по-големи от очакваните разходи. Част от тях са били в сферата на изкуствения интелект, като управляваната от Марк Зукърбърг компания се старае да внедри все повече новата технология в продуктите си.

Digitalk Conference 2024

Джеремая Оянг: С AI можем да бъдем хора отново

Гост на тазгодишното събитие на Digitalk ще бъде инвеститорът и визионер Джеремая Оянг. Той ще представи своя поглед към бъдещето и как изкуствения интелект ще промени нашето ежедневие не само в офиса, а и в свободното ни време. Оянг разполага с над 20 години опит в Силициевата долина и е бил съветник на компании като Adobe, Cisco и Visa. Можете да запазите вашето място за конференцията ТУК.

Сделки

OpenAI сключи споразумение с Financial Тimes

Един от големите проблеми пред изкуствения интелект и модели като ChatGPT е, че достигат лимит на достъпните безплатни данни в интернет пространството за обучението му. След сделка с FT OpenAI ще получи пълен достъп до всички статии на изданието именно с цел решаването на този проблем. Не е ясно сумата, която медиата ще получи като възнаграждение, но съгласно споразумението потребителите на ChatGPT ще получават резюмета и цитат от журналистите на FT, както и връзки към статии в отговор на подкани.
Coca-Cola и Microsoft подписаха корпоративно споразумение

Двата корпоративни гиганта се споразумяха да започнат пет годишен проект, в който Coca-Cola ще тества внедряването на AI системи като Copilot и Azure OpenAI Service. Като Гигантът за храни и напитки ще инвестира 1.1 млрд. долара в облачната система на Microsoft и генеративните възможности.

Подкаст

Супер Viber - всички ще бъдем приобщени в едно мобилно приложение

Атанас Райков, вицепрезидент Глобален маркетинг и растеж в Rakuten Viber говори за Viber super apps, как компанията внедрява изкуствения интелект и защо на пазара на съобщения и дигитална комуникация липсва монопол.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    baza avatar :-P
    Божидар Здравков

    "В бъдещето на ядрените технологии може и да разполагаме с ядрен синтез, който да създава безкрайна и евтина енергия". Казва се термоядрен синтез. Десетилетия се борят с проблемите и краят не се вижда. "Безкрайна и евтина" е смешката на десетилетия. Прочетете малко историята, а не само рекламаджийски нелепици.

    Нередност?
Нов коментар