🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Arco Vara продаде борсовото си дружество за имоти в България за 333 хил. евро (допълнена)

Новият собственик на "Арко фонд за недвижими имоти" АДСИЦ е Bulgarian Property Developments

Един от проектите на Arco Vara в България е жилищният комплекс Manastirski L!VD apartments в София
Един от проектите на Arco Vara в България е жилищният комплекс Manastirski L!VD apartments в София
Един от проектите на Arco Vara в България е жилищният комплекс Manastirski L!VD apartments в София    ©  Мария Съботинова
Един от проектите на Arco Vara в България е жилищният комплекс Manastirski L!VD apartments в София    ©  Мария Съботинова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Естонската група Arco Vara е продала едно от българските си дружества - "Арко фонд за недвижими имоти" АДСИЦ, за 333 хил. евро. Новият собственик на 100% от капитала е Bulgarian Property Developments, става ясно от обявление в сайта на продадения фонд за недвижими имоти.

Мисията изпълнена

"Арко фонд за недвижими имоти" АДСИЦ беше създаден през 2015 г., за да покрие част от амбициозните цели на естонската група. Фондът, както е и по закон, беше качен на борсата, а през 2016 г. поиска да увеличи капитала си с 30 млн. лв., но операцията се оказа неуспешна поради липса на интерес, а и заради летния период, който е слаб за борсата. С парите трябваше да се финансират три проекта.

През януари тази година обаче естонската група е успяла да привлече достатъчно пари за развитието на своите проекти в страната ни и решава да продаде фонда, тъй като за тях фонда няма "ясно предназначение в близкото бъдеще", съобщават от Arco Vara. Фондът е продаден за 333 хил. евро с малка печалба, като от естонската група съобщават, че това е малка сума, която няма да повлияе значително на дейността или финансовите индикатори на компанията.

В началото на този месец Arco Vara придоби имоти с площ 53 хил. кв.м в близост до село Лозен, където планира изграждането на мащабен жилищен комплекс. Това ще е четвъртият инвестиционен проект на Arco Vara у нас. Другите са в София - сграда със смесено предназначение на бул. "Мадрид", както и две жилищни сгради в "Манастирски ливади" и в "Дианабад". Сред проектите, които трябваше да се финансират с 30-те млн. лв. от борсата, бяха комплекс в квартал "Лозенец" със 100 нови апартамента, група от сгради в "Бояна", както и купуването на офис и търговски център, построен от дружество в групата. България е ключов пазар за бизнеса на естонската група, като към 2016 г. формираше 70% от приходите й.

Новият собственик

Сделката за "Арко Вара фонд за недвижими имоти" е обявена публично на сайта на дружеството със специална инвестиционна цел съгласно изискванията за Закона за публичното предлагане на ценни книжа. От обявлението става ясно, че сделката е приключена на 27-о число този месец, а новият собственик е Bulgarian Property Developments (BPD). BPD са компания за недвижими имоти, която специализира в инвестициите и управлението на индустриални площи в България. Сред техните проекти са логистичен парк "Варна" и логистичен парк "София ринг" (който вече се нарича BPD Sofia East).

"BPD като водещ собственик, оператор и инвеститор в областта на индустриалните недвижими имоти в България отдава под наем модерни складови съоръжения и извършва логистични услуги. Инвестираме в силни идеи и активи и поддържаме оптимален баланс на портфолио от първокласни инвестиции на ключови локации", коментира Павел Бандилов, директор Бизнес развитие на BPD.

"Нашата корпоративна визия е да бъдем лидер в тази бързо развиваща се пазарна среда чрез иновативни решения и управленски екип от професионалисти с ключови компетенции. В този смисъл придобиването на "Арко Фонд за недвижими имоти" е естествена стъпка от нашия план за развитие.", каза той и още:

"Считаме, че публичния ни статут ще окаже положителен ефект върху доверието на нашите клиенти, партньори и служители, и ще бъде доказателство за прозрачното и добросъвестно управление на фирмата.

Присъствието ни на БФБ ни дава възможност да наложим името на BPD като еталон за коректност и добросъвестност при правенето на бизнес."

----

Допълнена в 16.00 часа с коментара на Павел Бандилов

Все още няма коментари
Нов коментар