🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еманципацията на ICANN

Еврокомисарят Вивиан Рединг поиска регулаторът на интернет домейните да е наистина международен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди не чак толкова много години интернет приличаше на колониална територия. Първият, стъпил на нея, получаваше правото и отговорността да уреди еднолично досадните въпроси като регулация, навигация и т.н. Точно по такива исторически причини раздаването и управлението на домейните от първо ниво попада в ръцете на САЩ - най-напредналата държава по отношение на мрежата в края на ХХ век. За срок от около 10 години обаче интернет населението стана 2 милиарда души, а онлайн бизнесът се превърна в глобално икономическо явление. С други думи, виртуалната провинция е твърде значима, за да бъде оставено стопанисването й само на една страна, била тя и САЩ. Или поне така разсъждават международните организации, които оказват все по-сериозен натиск за еманципиране на регулаторния орган, занимаващ се с домейните - ICANN.

Един ги владее

Комуникацията между сървър и компютър се извършва чрез адреси, които се изписват с цифри. За улеснение са измислени и имена на нормален език, които да им съответстват. Домейн от първо ниво е суфиксът след името на даден сайт като .fm, или .org. В тази категория влизат националните домейни ( ccTLD) като .bg, .ru и комерсиалните генерични ( gTLD)- .com, .net и т.н. Докато първите се "начисляват" за раздаване на една организация за всяка страна, вторите са обект на търговия от много компании. Без DNS (Domain Name System) системата, която помни имената на всички съществуващи и увеличаващи се с всяка секунда сайтове, интернет би спрял да съществува. Организацията, която се грижи да избегнем подобен сценарий, се нарича ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Това е неправителствена структура, създадена през 1998 г. в Калифорния. Дотогава грижите по раздаването и съхраняването на имената на домейни са били изпълнявани предимно от Джон Постел от Университета на Южна Калифорния чрез друга организация, съществуваща и до днес - IANA ( Internet Assigned Numbers Authority). След създаването й ICANN сключва договор с министерството на търговията на САЩ и поема тези функции.

Като неправителствена организация домейн регулаторът влиза в юрисдикцията на калифорнийския съд, а веднъж годишно представя доклад и пред министерството на търговията. Почти от създаването на ICANN започват спорове за правото на една държава (в случая САЩ) да администрира толкова важна област еднолично. В последните години международният натиск за либерализиране на регулатора е особено силен. Въпреки това САЩ не се отказват от прякото си участие в ръководството на ICANN, тъй като смятат, че организацията има нужда от контрол по прозрачността и отчетността на решенията. През 2006 г. САЩ и ICANN подписват ново споразумение - Joint Project Agreement, което изтича на 30 септември 2009 г.

Кой ще ги владее

Най-вероятно обаче след 30 септември ролята на САЩ наистина ще бъде ограничена. ICANN е постигнала значително подобрение в проблемните сфери, отчетени преди 2 години. Друг е въпросът, че както коментира Томас Ленард, фактът, че организацията се представя по-добре, не означава, че връзката с министерството на търговията на САЩ трябва да бъде прекратена. Напротив, демонстрира ролята на споразуменията с американското правителство за работата на ICANN. Разумното и постепенно включване на повече страни в регулирането на ICANN е необходимо, но по-важното в крайна сметка е DNS системата да остане работеща и стабилна, тъй като вече е доказано, че мрежата се развива успешно и при сега съществуващите правила.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    При нас

    Остава да паднат цените за .bg домейна, че сега е по-изгодно да си купя .es, .de или co.uk

    Нередност?
  • 2
    venimarkovski avatar :-|
    Вени Марковски

    Надеждите умират последни.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Jiggy

    "Разумното и постепенно включване на повече страни в регулирането на ICANN е необходимо"
    Защото интернет пространството ще е по-свободно и демократично ако се регулира от страни като Китай, Саудитска Арабия, Иран, Русия<Куба и да защо не Еврокомисариятат.
    Има една поговорка да не се пипа това което не е повредено.

    Нередност?
Нов коментар