🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интернет на сянка

Създателят на Pirate Bay работи по конкурент на ICANN - организацията, разпределяща домейн адресите

Петер Сунде (вляво) работи по два нови проекта, въпреки че го грози затвор в Швеция
Петер Сунде (вляво) работи по два нови проекта, въпреки че го грози затвор в Швеция
Петер Сунде (вляво) работи по два нови проекта, въпреки че го грози затвор в Швеция    ©  Flickr / CC / republica:10
Петер Сунде (вляво) работи по два нови проекта, въпреки че го грози затвор в Швеция    ©  Flickr / CC / republica:10
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Делото срещу Pirate Bay

Преди седмици жалбите на ответниците Петер Сунде и останалите трима създатели на торент тракера Pirate Bay бяха отхвърлени от съда в Стокхолм. Срещу тях има издадена присъда, включваща обща глоба от 5 млн. евро и затвор за всеки от четиримата основатели с продължителност от 4 до 10 месеца. Обвинението е в насърчаване обмена на съдържание с неуредени авторски права. Петер Сунде и компания обжалват във Върховния съд на Швеция, чието решение ще бъде окончателно. Въпреки съдебните дела, Сунде започна втори проект - Flattr - микроразплащания в интернет. WikiLeaks използва платежната система, за да събира дарения.

Wikia, организацията зад Wikipedia, е собственик на домейните wikileaks.com, wikileaks.net и wikileaks.us. Правата й върху тях изтичат през януари. След като сайтът за разпространение на класифицирана информация изгуби своя домейн wikileaks.org, онлайн енциклопедията не предостави някой от своите домейни. На практика тя няма мотив за това, защото двете организации официално не са свързани.

Блокирането на WikiLeaks.org е осъществено едностранно от регистратора на домейна и ICANN, глобалната неправителствена организация, разпределяща интернет адресите, твърди, че не е взела участие.

В операция отпреди две седмици имиграционните и митническите служби на САЩ блокират със съдебно разрешение 82 домейна. Причината е, че сайтовете продават фалшиви маратонки и дрехи. В списъка е и сайтът torrent-finder.com, за който обаче няма данни да извършва незаконна дейност. На него има само линкове към торент тракери. "Това е все едно полицията да превземе къщата ви, защото сочите към човек, който продава трева", коментира авторитетният технологичен сайт osnews.com.

Въпреки че ICANN отново беше обвинена за блокиране на домейни, нейни представители отхвърлиха слуховете.

Полицейската операция и броженията около WikiLeaks станаха повод Петер Сунде, един от създателите на Pirate Bay, да обяви своя нов проект - отворен конкурент на ICANN.

Неправителствената система поддържа системата DNS (Domain Name System), състояща се от над 280 домейна като .com. .bg и .net. Тя е като телефонен указател, който превежда примерния адрес xxx.com в IP адрес, разбираем за компютрите. Системата успешно намира точния сървър и излъчва уебсайта пред потребителя, подал заявката. Дванадесет организации под шапката на ICANN поддържат стотици еднакви сървъри на много места по света. Различните екипи от своя страна се грижат за 13 области, които са обозначени с различни IP адреси. Те са подредени азбучно от a.root-servers.net до m.root-servers.net. То също е разпръснато по света. Оборудването, което отговаря за областта i.root-servers.net например, е разпределено в 25 различни страни.

Целта на Сунде и неговите съмишленици е да създадат регистър, който в началото ще работи като сегашната система, но постепенно ще стане децентрализиран. По този начин всеки доброволец ще пази на компютъра си част от DNS регистъра. Така централизирана организация като ICANN няма да може да блокира сайт едностранно, защото поне един доброволец ще има достатъчно данни, за да може сайтът да е достъпен. Механизмът напомня на peer-to-peer мрежи като торект тракера Pirate Bay. Той работи като регистър с данни за файлове, разхвърляни по милиони компютри от цял свят.

Проектът на Сунде е технически изпълним, предизвикателството е в това да

убеди хората, че си заслужава да го ползват

Преди години Wikia представи своя peer-to-peer търсачка, която беше с отворен алгоритъм. Мисията бе да конкурира Google, като работи прозрачно, така че да е по-трудно за рекламодателите да я манипулират, припомня сайтът New Scientist. Тъй като индексът на търсачката беше разпръснат измежду хилядите компютри на доброволците, тя не успя да достигне скоростта и мащаба на Google.

"Може би съдържанието на WikiLeaks, разпространявано само в мрежата на Сунде, ще убеди хората да я ползват", пишат в New Scientist. Така евентуално ще се създаде друг тип интернет, където се обменя секретна информация и никой няма пълния контрол. Засега това са конспирации, но те ще стават все по-привлекателни заради предстоящата интернет регулация в САЩ.

Т.нар. законопроект за борба със злоупотребите и фалшификатите в интернет (COICA) ще позволи на американския главен прокурор след съдебно решение да задължава регистратори на домейни да блокират сайтове, дори и да не са базирани в САЩ. На прицел ще бъдат сайтове, предлагащи съдържание с неуредени авторски права и фалшиви стоки. Законопроектът COICA е одобрен от правната комисия на Сената, но ще бъде обсъждан през 2011 г. Предвид близките отношения между WikiLeaks и Сунде изглежда, че алтернативата на ICANN бързо ще намери ниша.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gligi avatar :-|
    gligi
    • - 2
    • + 18

    ..."Това е все едно полицията да превземе къщата ви, защото сочите към човек, който продава трева"

    Не, тове е все едно полицията да превземе къщата ви, защото сочите към човек, който си е изкарал телевизора на двора и прожектира безплатно "Междузвездни войни" за съседите си. Торентите не са трева, пък и никой не ги продава.

    Нередност?
  • 2
    gligi avatar :-|
    gligi
    • - 2
    • + 11

    Интернет е замислен като децентрализирана и
    система и в това е основната му сила. За съжаление с времето тази идея се е поразмила и сега "мрежата" е по-скоро набор от пирамиди, както но физическо, така и на информационно ниво.

    Мрежовата свързаност може да бъде много по-добра - напр. информацията няма нужда да минава през два провайдера, за да стигне от моя компютър до този на съседа, които са през една стена. Малка стъпка е нужна, за да се осъществи напречна свързаност между местните ЛАН и безжични мрежи, и доставчиците да станат само доставчици на свързаност, а не на информация. Потенциалът за съхранение и изчисление на милионите персонални компютри е огромен и е само въпрос на сравнително малко програмиране, за да може този потенциал да се използва.

    И нека тогава корпоративните проекти останат качени на (уязвими) сървъри, а тези като уикипедия ще се разпръснат върху множество машини. На моята машина и без това има свалена базата данни на английската уикипедия, и нищо не пречи някой друг да чете оттам, вместо от сървъра. Тогава няма да има нужда Джимбо да ме гледа умилително от голям банер, защото трябва да се събират пари, когато всъщност не са му нужни пари, а сървърна мощност.

    И нека бъде светлина!

    Нередност?
Нов коментар