Ремонтът на пречиствателната станция на Южното Черноморие ще свърши през 2025г.

Четири години след установяването на проблемите в област Бургас, започна реконструкция на язовир Ясна поляна за 23 млн.лв

Созопол беше един от засегнатите градове при спирането на водоподаването заради авариралата пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна"
Созопол беше един от засегнатите градове при спирането на водоподаването заради авариралата пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна"
Созопол беше един от засегнатите градове при спирането на водоподаването заради авариралата пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна"    ©  Велко Ангелов
Созопол беше един от засегнатите градове при спирането на водоподаването заради авариралата пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна"    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • За авариралата пречиствателна станция има данни от преди поне четири години, но действията досега бяха само временно-спасителни.
  • Областна администрация - Бургас, получи 23 млн. лв. от служебния кабинет на Гълъб Донев миналата година.
  • "Хидрострой" ще извършва реконструкция на пречиствателната станция на язовира, която трябва по план да свърши за 10 месеца.

Началото на летния сезон по Черноморието вече чука на вратата. Наред с добрите очаквания на ресторантьорите и хотелиерите обаче с него се появи за пореден път опасността от нови проблеми с водата в Созопол, Царево, Приморско и Средец.

И този сезон изграждането на новата пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", който захранва голяма част от Южното Черноморие, няма да завърши, а отново ще се разчита на аварийното укрепване на старото съоръжение, което беше направено спасително през изминалата година.

Началото на ремонтните дейности по изграждането на нова пречиствателна станция беше дадено едва на 29 април, след като служебното правителство на Гълъб Донев отпусна близо 23 млн. лв. за ново съоръжение през 2023 г. Така две години след като проблемът с нея за първи път стана публичен и цели четири след началото му, по него започва работа.

"Надяваме се да издържи до края на туристическия сезон и да няма проблеми с водоподаването, а ако има такива, то те да са краткотрайни", заявиха кметовете на селищата, присъстващи на първата копка на новото съоръжение, пред БНТ.

Бедствено, спешно, аварийно укрепване

Пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна" е построена преди 50 години, през 1974 г.

Проблемите с нея са известни за държавата и институциите още от лятото на 2022 година, а от декември същата година казусът започна да се обсъжда и публично.

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков дори обвини ВиК - Бургас, в бездействие по отношение на авариралата пречиствателна станция, като посочи, че министерство е било уведомено за проблема още в началото на юли 2022, а самият казус според него започва още през 2020 г.

Това става ясно, след като на 5 юли 2022 г. директорът на водното дружество Ганчо Тенев изпраща писмо до МРРБ с копие до холдинга и ВиК асоциацията, в което той пише, че първите проблеми са се появили още през 2020 г. Тогава се установява, че два бързи пясъчни филтъра работят неефективно. На следващата година се констатира същият проблем и при други два филтъра. Едва тогава от ВиК започват поетапно действия за ремонт, при който се установява и пропадане.

При изпразването на резервоара на станцията се забелязва разрушаване и деформация на носещите му греди, разрушаване на опори и разкъсвания по бетоновата плоча. Тъй като за да се извършат ремонтни дейности, трябва да се спре водата за Южното Черноморие за неустановен период от време, от ВиК предлагат вариант да се монтират потопяеми помпи, пясъчни филтри и да се изгради резервоар. За да се случи това, се налага цялостно обследване на конструкцията от специализирана лаборатория и да се проведе работна среща между ВиК, МРРБ и ВиК холдинга. Проектирането и строително-монтажните работи трябва да се извършат в спешен порядък, информират от дружеството. Конструктивното становище е изготвено през 2022 г.

Няма отговор на въпросите защо след като още през 2020 г. от ВиК забелязват проблем, алармират за него едва през 2022 г., нито защо няма даден старт на определени дейности, а те се бавят. Така се стига до зимата на 2023 г., когато вече беше обявено и частично бедствено положение от Областна администрация - Бургас, и трябваше да се действа в спешен порядък.

Временното укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна" приключи миналата година и само той беше на стойност 589 хил. лв. с ДДС. Основният изпълнител на обекта беше фирма "Хидрострой".

23 млн. лв. на помощ

В началото на февруари 2023 г. Министерският съвет (служебното правителство на Гълъб Донев) отпусна 23 млн. лв. за ремонта, като сумата е с 50% повече от първоначалната, която се цитираше. Докато парите не бяха преведени на Областна администрация - Бургас, обаче, тя не можеше официално да възложи ремонта.

През месец май 2023 г. областната администрация обяви обществена поръчка с прогнозна стойност 18,7 млн. лв. без ДДС. На първо място, с най-висока комплексна оценка по обявената поръчка, беше класирана офертата на "Хидрострой" на стойност 18,5 млн. лв. "Хидрострой" на Велико Желев е основен изпълнител на големи държавни инфраструктурни обекти за милиарди левове, разпределени от правителствата на ГЕРБ.

Така с подписания в края на март тази година договор с фирмата изпълнител се поставя началото на реконструкцията на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ "Ясна поляна".

Срокът за изпълнение на ремонта е 10 месеца, като той започва да тече от момента на откриването на строителната площадка, който беше вчера. Това означава, че при добро стечение на обстоятелствата новото съоръжение ще влезе в експлоатация малко преди началото на следващия летен сезон.

Проблеми и на север, и назад

Проблемите с "Ясна поляна" предизвикаха проверки от експертни комисии през лятото на 2023 г., които установиха, че пет язовира във Варненска област също са с рискови язовирни стени и дерета.

Най-проблемен от 84-те язовира в областта се оказа "Елешница", който е край Дългопол и е един от най-големите в района. Там се установи, че обилните валежи през 2014 година са разместили плочите на преливника. По предписанията на експертите от преди почти 10 години обаче няма резултат.

Другите проблемни язовири са "Средно село" в община Ветрино, който е с неработещ изпускател, и "Юнец" в община Долни чифлик, който има дупка в стената от метър и петдесет. Язовир "Вълчи дол" също е със сериозни проблеми, според проверките.

Всичко това става на фона на огромната инхаус схема на Държавната консолидационна компания с "Монтажи" за 630 млн. лв. за ремонт на 416 язовира. Тогава по начина, по който се случи на "Хемус", тези работи бяха превъзложени на частни компании без търг. През януари тази година тогавашният икономически министър Богдан Богданов заяви пред "Капитал", че до момента не е приет нито един от обектите. По думите на Богданов за всички от 10-те предадени язовира са установени съществени проблеми, които не са отразени. По-голямата част от останалите непредадени не са ремонтирани по правилния начин, а над 70 изобщо не са ремонтирани, но парите са преведени. Тези пари вероятно няма да могат да се върнат на държавата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар